Jesteście nowocześni czy tradycyjni? Zobaczcie #MASAinspiracjizHELIO na super świąteczne ciacha – zarówno babkę od babci, jak i nowoczesne wydanie sernika bez pieczenia. #zostańciewdomu i przygotujcie razem z HELIO pyszne wielkanocne wypieki!
Dziś święta są w Twoich rękach, więc tym bardziej spraw radość sobie i bliskim – HELIO nadchodzi z pomocą! Wystarczy naturalnie smaczna, gotowa masa krówkowa HELIO w ulubionym smaku i nasze sprawdzone przepisy, dzięki którym święta będą pełne tradycyjnych, jak i zupełnie nowych smaków! 😉
Szybka babka
Szybka i… łatwa w przygotowaniu, bo z masą krówkową HELIO! 😉 Zobaczcie nasz wideo przepis na babkę w nowoczesnym wydaniu z dodatkiem mix’u keksowego HELIO!
Kukułkowa baba drożdżowa
Jeśli macie ochotę na babkę w tradycyjnej odsłonie, wypróbujcie przepis HELIO i Poradnika Domowego na babę z masą krówkową kukułka HELIO – w sam raz na świąteczny stół!
Składniki: 3,5 szklanki mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru brązowego 4 dag drożdży ½ szklanki mleka 2 jajka szczypta soli i kurkumy masło i mąka do formy masa krówkowa kukułka HELIO 1 opakowanie mieszanki keksowej HELIO 1 opakowanie skórki pomarańczowej HELIO
Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumy, masło, posiekaj. Letnie mleko wymieszaj z drożdżami i jajkami, następnie dodaj do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
W kolejnym kroku ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 0,5 cm, posmaruj masą krówkową HELIO, posyp skórką pomarańczową i mieszanką keksową HELIO, następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry grubości 3-4 cm. Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce do baby. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C z włączonym termoobiegiem. Foremkę wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, następnie nożem delikatnie poluzuj ciasto w foremce i wyjmij na kratkę do studzenia.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2017, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Sernik bez pieczenia HELIO
Podczas świąt na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć sernika! Dzięki gotowej masie krówkowej HELIO możecie przygotować świąteczne ciacho w nowoczesnej odsłonie, bo bez pieczenia – zobaczcie sami!
Sernik z masą krówkową HELIO
Dla fanów sernika i… masy krówkowej HELIO 🙂 polecamy też przepis w wersji tradycyjnej – z dodatkiem pysznych i zdrowych bakalii HELIO!
Składniki: Masa krówkowa HELIO 1 opakowanie herbatników 150 g 1 kg mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g cukru 6 jajek 1 opakowanie Rodzynek HELIO Natura 1/2 opakowania Jagód goji suszonych HELIO łyżeczka mąki 2 łyżki Skórki pomarańczowej HELIO 2 łyżki Migdałów siekanych HELIO 2 łyżki Płatków migdałowych HELIO
Przygotowanie: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj masłem i wyłóż herbatnikami, a piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. W dużej misce umieść twaróg, mascarpone, kremówkę, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, połowę cukru i żółtka, delikatnie wymieszaj. Rodzynki i jagody goji HELIO obtocz w mące, dodaj do masy serowej, krótko wymieszaj. Białka ubij do białości, potem dalej ubijaj, dodając pozostały cukier. Połowę sztywnej piany z białek dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj, potem całość ostrożnie połącz z pozostałą pianą. Masę twarogową wyłóż na herbatniki, wstaw do piekarnika, piecz mniej więcej godzinę. Sernik przestudź. Jeszcze ciepły posmaruj grubą warstwą masy krówkowej HELIO. Udekoruj skórką pomarańczową i migdałami HELIO.
Planując zakupy pamiętaj, że ciacha z masą HELIO to świetny pomysł na słodką chwilę zapomnienia nie tylko w Wielkanoc! Jeżeli kupisz więcej – nie zmarnują się. Masy HELIO mają długi termin przydatności, a ich smakiem możemy zachwycać się także na co dzień, dlatego koniecznie zajrzycie na nasz kanał HELIO – Bakaliowe Klimaty z masą inspirujących przepisów na desery i słodkości, które umilą codzienność! 🙂
Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę. Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem. Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich […]
Najpierw masa, później ciacho! Z HELIO nie ma lipy, wie to Robert Burneika, teraz czas na Ciebie 😉 Odwiedź nasz kanał HELIO – Bakaliowe klimaty! Hardkorowy Koksu już tam jest w duecie z naszą masą! Najpierw robiliśmy masę, teraz czas na ciacho… i to w mistrzowskim wydaniu! W roli głównej – Hardkorowy Koksu, popularny kulturysta i zawodnik MMA, który na co dzień „robi masę”, czyli Robert Burneika we własnej osobie w zabawnej odsłonie reklamy HELIO… Sekret udanych, […]
Smaczniej, zdrowiej, bez sztucznych dodatków i konserwantów… W nowym roku dbaj o zdrowie i wybieraj sprawdzone, w 100% naturalne produkty – jak pochodzące z polskich upraw ekologicznych – najwyższej jakości bakalie HELIO Natura z certyfikatem AGRO BIO TEST. Orzechy i pestki to bardzo cenny składnik diety, dlatego warto jak najczęściej wykorzystywać je w naszej kuchni, zwłaszcza jeśli chcemy zacząć 2021 w zdrowym stylu! 😉 Według Piramidy Zdrowego Żywienia […]