Coraz cieplejsze dni, piękne zachody słońca i wieczory, które zachęcają do spotkań z najbliższymi. To właśnie znak, że wiosna zawitała na dobre. Jednym z ważnych elementów, który zadba o wspomnienia kojarzące się ze wspaniałym czasem jest… Jedzenie. Spotkania pełne pysznych smakołyków na stole? Zainspiruj się z Helio i poznaj przepis na burgery z żurawiną i sosem orzechowym, które skradną serca nawet najbardziej wymagających gości. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki:
4 bułki do hamburgerów, 50 dag mielonej wołowiny, 1/2 opakowania żurawiny suszonej HELIO Natura, pół papryczki chilli, 2 łyżki oliwy, 4 liście sałaty, garść rukoli, awokado, czerwona cebula, 4 plastry sera camembert
SOS:
Opakowanie orzeszków ziemnych HELIO, 2 cm świeżego obranego imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, sok z limonki, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, ok. 150 ml letniej wody
Przygotowanie:
Wołowinę dokładnie wymieszaj z posiekaną żurawiną, chilli i oliwą. Z mięsa uformuj płaskie, spore kotlety, odstaw w chłodne miejsce. Składniki sosu zblenduj, dolewając tyle letniej wody, by sos miał lekko płynną konsystencję. Kotlety upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony). Bułki podgrzej w gorącym piekarniku. Dolną część każdej bułki posmaruj sosem orzechowym, połóż liść sałaty, potem kotlet. Obłóż plastrami obranego awokado, cebuli, camemberta i rukolą. Polej sosem orzechowym, przykryj wierzchnią częścią bułki. Od razu podawaj.
Smacznego!
Koniec listopada sprawia, że coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. Warto świąteczną listę zakupów mieć już teraz, by później móc skupić się tylko na pieczeniu słodkości i przygotowywaniu smacznych posiłków. Jakie produkty HELIO możesz już teraz zgromadzić w swojej kuchni? Podpowiadamy! Masy krówkowe HELIO – mogą być wykorzystywana do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Do wyboru masz mnóstwo smakowych możliwości, które […]
Najpierw masa, później ciacho! Z HELIO nie ma lipy, wie to Robert Burneika, teraz czas na Ciebie 😉 Odwiedź nasz kanał HELIO – Bakaliowe klimaty! Hardkorowy Koksu już tam jest w duecie z naszą masą! Najpierw robiliśmy masę, teraz czas na ciacho… i to w mistrzowskim wydaniu! W roli głównej – Hardkorowy Koksu, popularny kulturysta i zawodnik MMA, który na co dzień „robi masę”, czyli Robert Burneika we własnej osobie w zabawnej odsłonie reklamy HELIO… Sekret udanych, […]
Kreatywność w kuchni to podstawa dobrego smaku! Poznawanie nowych przepisów daje nam mnóstwo możliwości, których wcześniej nie znaliśmy. Nowe produkty, połączenia składników, sposób pieczenia czy gotowania… A gdyby tak zaskoczyć domowników i przygotować z HELIO coś, czego zupełnie się nie spodziewają? 😉 Zrób próbę generalną przed zbliżającą się Wielkanocą i… zainspiruj się HELIO! Na naszym kanale Youtube HELIO – Bakaliowe Klimaty prezentujemy specjalnie dla Ciebie nowe możliwości na poznawanie […]