Przed nami karnawał! Czy wiesz już jakie przekąski przygotujesz podczas wyjątkowego przyjęcia, na które zaprosisz swoich przyjaciół? A może ten czas będziesz świętować z ukochaną osobą przy serialach i herbacie? Niezależnie od tego gdzie i z kim – zawsze przydadzą się pyszne przekąski! Zastanawiasz się, co przygotować? Zainspiruj się z HELIO!
Co powiesz na szaszłyki z nadziewanych daktyli i piersi z indyka? Ten przepis pochodzi z Kalendarza Poradnika Domowego 2023. Potrzebujesz:
Na marynatę miodowo-musztardową:
Filet z piersi indyka pokrój w grubszą kostkę. Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Skrop indyka tą marynatą, wymieszaj, by pokryła mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie obsmaż na jasnozłoty kolor na rozgrzanej oliwie. Miękkie suszone daktyle natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając do końca – tak, aby połówki pozostały złączone. Fetę wymieszaj z posiekanymi dość grubo pistacjami. Migdały owiń w plasterki ementalera przycięte na długość daktyli. Ser pleśniowy utrzyj z posiekanymi grubo orzechami laskowymi. Daktyle podziel na 3 części, napełnij przygotowanymi trzema nadzieniami i zawiń w paseczki wędzonego boczku. Na patyki do szaszłyków nabij na przemian nadziewane daktyle i kawałki indyka. Szaszłyki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a indyk rumiany. Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia lub smażenia obróć je i posmaruj marynatą. Podawaj na gorąco lub na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego karnawału z HELIO!
Karnawał to czas pełen radości, zabawy i… smakowitych przekąsek. Jednak często z tyłu głowy mamy pytanie: czy da się celebrować bez wyrzutów sumienia? Oczywiście, że tak! Z HELIO Natura udowadniamy, że zdrowe przekąski mogą być równie pyszne i efektowne, co ich tradycyjne odpowiedniki. Zdrowa zabawa zaczyna się w kuchni Podczas organizowania karnawałowych przyjęć warto postawić na produkty naturalne i lekkie przekąski, które zachwycą gości smakiem, a jednocześnie pozwolą […]
Ostatnie dni lata warto wykorzystać na podróże… kulinarne! Szukasz przepisów na proste i lekkie dania z bakaliami? Zależy ci na tym, by można było przygotować je na lunch lub szybką kolację? Bakalie HELIO sprawdzą się idealnie jako dodatek do wykwintnych potraw wakacyjnej kuchni. Wybierz swoje ulubione przekąski z linii #sosoft i baw się smakami! To wybór idealny dla poszukujących wyjątkowo miękkich i soczystych suszonych owoców. Naturalna i zdrowa słodycz bez konserwantów! […]
Co warto wiedzieć? Morwa biała to pochodząca z Chin roślina, której właściwości przez lata były przedmiotem badań naukowców. Od bardzo dawna, również w Polsce, wykorzystywano ją w medycynie ludowej, ponieważ zaobserwowano korzystny wpływ, jaki wywiera na organizm człowieka. W późniejszym okresie o tej roślinie zapomniano i do dzisiaj mało kto o niej słyszał. Tymczasem warto jej się przyjrzeć uważnie, gdyż z powrotem zyskuje dawną popularność. Najczęściej można dostać ją w postaci suszonych owoców oraz liści, z których przyrządza […]