Przed nami karnawał! Czy wiesz już jakie przekąski przygotujesz podczas wyjątkowego przyjęcia, na które zaprosisz swoich przyjaciół? A może ten czas będziesz świętować z ukochaną osobą przy serialach i herbacie? Niezależnie od tego gdzie i z kim – zawsze przydadzą się pyszne przekąski! Zastanawiasz się, co przygotować? Zainspiruj się z HELIO!
Co powiesz na szaszłyki z nadziewanych daktyli i piersi z indyka? Ten przepis pochodzi z Kalendarza Poradnika Domowego 2023. Potrzebujesz:
Na marynatę miodowo-musztardową:
Filet z piersi indyka pokrój w grubszą kostkę. Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Skrop indyka tą marynatą, wymieszaj, by pokryła mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie obsmaż na jasnozłoty kolor na rozgrzanej oliwie. Miękkie suszone daktyle natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając do końca – tak, aby połówki pozostały złączone. Fetę wymieszaj z posiekanymi dość grubo pistacjami. Migdały owiń w plasterki ementalera przycięte na długość daktyli. Ser pleśniowy utrzyj z posiekanymi grubo orzechami laskowymi. Daktyle podziel na 3 części, napełnij przygotowanymi trzema nadzieniami i zawiń w paseczki wędzonego boczku. Na patyki do szaszłyków nabij na przemian nadziewane daktyle i kawałki indyka. Szaszłyki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a indyk rumiany. Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia lub smażenia obróć je i posmaruj marynatą. Podawaj na gorąco lub na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego karnawału z HELIO!
Dzień Kobiet to idealny moment, aby docenić wszystkie niesamowite kobiety wokół nas. Przekąski HELIO SO SOFT są doskonałym sposobem na podkreślenie wyjątkowości tego dnia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która celebruje bogactwo kobiecej osobowości. Podobnie jak kobiety, każda z nich ma swoje unikalne cechy: morele i żurawina zachwycają słodyczą, śliwki podkreślają głębię smaku, daktyle dodają energii, a figi koją zmysły. Razem tworzą harmonijną symfonię […]
Majowe wieczory to czas, kiedy dni stają się coraz dłuższe, a ciepłe promienie słońca zachęcają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. To także okres, w którym nasze podniebienia pragną nowych smaków i aromatów. W takie majowe wieczory, gdy siedzimy na tarasie lub przy grillu, warto sięgnąć po coś wyjątkowego. A co może być bardziej wyjątkowe niż szaszłyki z dodatkiem daktyli HELIO So Soft? Te soczyste owoce dodają nie tylko smaku, ale także nuty […]
Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się kanapki? Sprawdź nasze propozycje śniadań i zacznij #SoDobryDzieńzHELIO! Zastrzyk #so pozytywnej, #so naturalnej energii gwarantowany! 😉 Koniec wakacji to czas powrotów: do szkoły, do obowiązków i do… zdrowych nawyków! To ostatnie zwykle przychodzi nam najtrudniej, zacznijmy więc od podstaw. Fundament to naturalnie zdrowe i pyszne śniadanie! Czy dbasz o to, by zawsze zawierało #sohealthy składniki pełne energii? Śniadanie to najważniejszy posiłek, który nie tylko doda Ci sił. Warto, […]