Przed nami karnawał! Czy wiesz już jakie przekąski przygotujesz podczas wyjątkowego przyjęcia, na które zaprosisz swoich przyjaciół? A może ten czas będziesz świętować z ukochaną osobą przy serialach i herbacie? Niezależnie od tego gdzie i z kim – zawsze przydadzą się pyszne przekąski! Zastanawiasz się, co przygotować? Zainspiruj się z HELIO!
Co powiesz na szaszłyki z nadziewanych daktyli i piersi z indyka? Ten przepis pochodzi z Kalendarza Poradnika Domowego 2023. Potrzebujesz:
Na marynatę miodowo-musztardową:
Filet z piersi indyka pokrój w grubszą kostkę. Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Skrop indyka tą marynatą, wymieszaj, by pokryła mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie obsmaż na jasnozłoty kolor na rozgrzanej oliwie. Miękkie suszone daktyle natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając do końca – tak, aby połówki pozostały złączone. Fetę wymieszaj z posiekanymi dość grubo pistacjami. Migdały owiń w plasterki ementalera przycięte na długość daktyli. Ser pleśniowy utrzyj z posiekanymi grubo orzechami laskowymi. Daktyle podziel na 3 części, napełnij przygotowanymi trzema nadzieniami i zawiń w paseczki wędzonego boczku. Na patyki do szaszłyków nabij na przemian nadziewane daktyle i kawałki indyka. Szaszłyki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a indyk rumiany. Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia lub smażenia obróć je i posmaruj marynatą. Podawaj na gorąco lub na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego karnawału z HELIO!
Czy wiesz, że 24 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Śniadania? Mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien dostarczyć nam energii, by łatwiej było stawiać czoła codziennym obowiązkom. Popularnym posiłkiem śniadaniowym jest owsianka, ale w czołówce plasują się również kanapki. Jak sprawić, by codzienne śniadanie stało się zdrowsze i jeszcze pyszniejsze? Spróbuj propozycji z bakaliami! Zainspiruj się z Helio i zacznij smacznie każdy dzień! Zdrowy shake to zawsze […]
Piękna pogoda sprawia, że mamy większą chęć odkrywania nowych miejsc, nowych smaków najlepiej w towarzystwie przyjaciół, rodziny i… naturalnie pysznych #sogood przekąsek ! 😉 Wreszcie nadeszły! Czas na długo wyczekiwane urlopy, podróże w nieznane, kąpiele w morzu, wycieczki rowerowe, długie spacery, spotkania z przyjaciółmi… Jak sprawić, by te wakacyjne dni były #so wyjątkowe? Po prostu rób to, co uwielbiasz, a wakacje na pewną będą #so idealne! Kochasz […]
Wielkanocne wypieki to coroczne wyzwanie! Planowanie zakupów, dobór bakaliowych dekoracji, organizacja czasu na przygotowanie potraw i świątecznych wypieków… I choć w tym roku Wielkanoc znów będzie inna niż wszystkie, to warto w tym wyjątkowym czasie zadbać o naszych najbliższych i zaserwować im najbardziej wyjątkowe smaki w wersji PREMIUM! Zaproś więc do kuchni bakalie HELIO i nasze nowe PREMIUM masy krówkowe do ciast, a przekonasz się, jak w szybki i prosty sposób można przygotować […]