Przed nami karnawał! Czy wiesz już jakie przekąski przygotujesz podczas wyjątkowego przyjęcia, na które zaprosisz swoich przyjaciół? A może ten czas będziesz świętować z ukochaną osobą przy serialach i herbacie? Niezależnie od tego gdzie i z kim – zawsze przydadzą się pyszne przekąski! Zastanawiasz się, co przygotować? Zainspiruj się z HELIO!
Co powiesz na szaszłyki z nadziewanych daktyli i piersi z indyka? Ten przepis pochodzi z Kalendarza Poradnika Domowego 2023. Potrzebujesz:
Na marynatę miodowo-musztardową:
Filet z piersi indyka pokrój w grubszą kostkę. Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Skrop indyka tą marynatą, wymieszaj, by pokryła mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie obsmaż na jasnozłoty kolor na rozgrzanej oliwie. Miękkie suszone daktyle natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając do końca – tak, aby połówki pozostały złączone. Fetę wymieszaj z posiekanymi dość grubo pistacjami. Migdały owiń w plasterki ementalera przycięte na długość daktyli. Ser pleśniowy utrzyj z posiekanymi grubo orzechami laskowymi. Daktyle podziel na 3 części, napełnij przygotowanymi trzema nadzieniami i zawiń w paseczki wędzonego boczku. Na patyki do szaszłyków nabij na przemian nadziewane daktyle i kawałki indyka. Szaszłyki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut, aż boczek będzie chrupiący, a indyk rumiany. Szaszłyki można też usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia lub smażenia obróć je i posmaruj marynatą. Podawaj na gorąco lub na zimno, udekorowane świeżymi ziołami.
Smacznego karnawału z HELIO!
Czy zaczynasz już świąteczne przygotowania? Lista zakupów, planowanie posiłków, szukanie zeszłorocznych dekoracji i… Pomysły na słodkości! To właśnie one są dopełnieniem idealnego obiadu. Nie wiesz jaki przepis sprawdziłby się w Twojej kuchni? Inspirujemy! Masy krówkowe Helio z pewnością ułatwią ci przygotowania pysznych, świątecznych słodkości. Masy HELIO wytwarzane wg tradycyjnej receptury, bez konserwantów. Są naturalnie smaczne i gotowe do bezpośredniego spożycia. Dzięki nim w szybki i łatwy sposób wykreujemy przepyszne rarytasy bez konieczności […]
16 maja obchodziliśmy w Polsce Międzynarodowy Dzień Celiakii. To idealna okazja by podnieść świadomość i okazać wsparcie osobom zmagającym się z tym schorzeniem. – Wbrew powszechnej opinii dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, fanaberia czy modny styl życia. Ścisła dieta bez glutenu do końca życia to aktualnie jedyna możliwa forma leczenia celiakii. Brak wiedzy społecznej na temat objawów i konsekwencji celiakii powoduje, że pacjenci będący na diecie bezglutenowej traktowani są jak […]
Bakalie HELIO są zdrowe, pożywne i smaczne. Mają szerokie zastosowane w codziennej kuchni, w dodatku są łatwe w przechowywaniu i mają długi termin przydatności, dlatego kupuj HELIO także online, bo warto mieć w domu zapas nie tylko bakalii, ale też mas do ciast czy popcornów HELIO. Teraz więcej czasu spędzamy w domu, a smakowite produkty HELIO ułatwiają nam codzienne przygotowywanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków bogatych w cenne składniki odżywcze. Dziś nie musisz wychodzić z domu, […]