Rozpoczęła się szkoła. Mnóstwo obowiązków, zadania domowe i… coraz więcej rzeczy do zapamiętania! Jak z pomocą zdrowej diety zadbać o prawidłową pracę mózgu? Podstawą są zbilansowane posiłki, w której powinny znaleźć się orzechy – szczególnie polecamy te z linii HELIO NATURA. Czy wiesz w jaki sposób jedzenie tych pyszności może wpłynąć na pracę twojego mózgu?
Orzechy to skoncentrowane źródło wartości odżywczych. Zawierają składniki wpływające na pracę mózgu oraz układu nerwowego, na przykład: witaminy z grupy B (tiaminę i niacynę), foliany, błonnik pokarmowy oraz minerały, takie jak: miedź, potas, fosfor, żelazo. Są pożywne, idealnie sprawdzą się jako jesienna, dodająca energii, szybka i bardzo smaczna przekąska.
Jednak, aby w pełni korzystać z ich walorów należy pamiętać o systematyczności! Regularne spożywanie orzechów to mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Usprawniają pracę mózgu, poprawiają pamięć i… mogą być składnikiem każdego drugiego śniadania! Wykorzystanie ich w codziennej diecie to łatwizna. Wystarczy, że dodasz je do swojego ulubionego posiłku podczas przygotowania lub posypiesz nimi gotowy już posiłek. Proste, prawda?
A czy wiesz, że niewielka garść orzechów jest w stanie również wpłynąć na nasz lepszy nastrój? Być może to właśnie, dlatego ich hinduska nazwa brzmi: „śmiejące się orzechy”. Zawierają one składniki odżywcze wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia.[1] To ich dodatkowy walor, który może pomóc nam walczyć z jesienną chandrą. Każdego dnia warto więc sięgnąć po garść orzechów HELIO Natura. Pamiętajmy o tym, że ich składniki odżywcze są bardzo ważne dla pracy naszego mózgu, układu nerwowego oraz samopoczucia!
Jeśli chcesz wiedzieć w jaki sposób urozmaicić nimi swoją codzienną dietę, koniecznie sprawdź inne artykuły na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo orzechowych inspiracji, które możesz wykorzystać podczas tworzenia codziennych posiłków, ale też na wyjątkowe okazje! Smacznego!
[1] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Z dumą informujemy, że marka HELIO została uhonorowana Złotym Laurem Konsumenta 2026 aż w dwóch kategoriach –Bakalie oraz Dodatki do ciast! To wyróżnienie ma dla nas szczególne znaczenie, ponieważ przyznają je konsumenci, wybierając swoje ulubione marki w ogólnopolskim plebiscycie Laur Konsumenta. Wasze głosy są dla nas najlepszym dowodem zaufania i potwierdzeniem, że codzienna praca nad jakością i smakiem naszych produktów ma sens. Dziękujemy, że od lat jesteście z nami przy świątecznych wypiekach, codziennych deserach […]
Listopad powoli dobiega końca, a to oznacza, że zaczynamy już myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Lista zakupów, prezenty, dekoracje… Warto zadbać o to już wcześniej, by w grudniu bez stresu i zabiegania cieszyć się magiczną atmosferą. Mikołajki, okres oczekiwania, a następnie Wigilia i stół pełen świątecznych pyszności. Może warto jeszcze teraz zrobić próbę generalną przed tym ważnym czasem i zadbać o to, by w tym roku oprócz tradycyjnych przepisów pojawiły się kulinarne […]
Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach. Krótka historia sernika Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. […]