Rozpoczęła się szkoła. Mnóstwo obowiązków, zadania domowe i… coraz więcej rzeczy do zapamiętania! Jak z pomocą zdrowej diety zadbać o prawidłową pracę mózgu? Podstawą są zbilansowane posiłki, w której powinny znaleźć się orzechy – szczególnie polecamy te z linii HELIO NATURA. Czy wiesz w jaki sposób jedzenie tych pyszności może wpłynąć na pracę twojego mózgu?
Orzechy to skoncentrowane źródło wartości odżywczych. Zawierają składniki wpływające na pracę mózgu oraz układu nerwowego, na przykład: witaminy z grupy B (tiaminę i niacynę), foliany, błonnik pokarmowy oraz minerały, takie jak: miedź, potas, fosfor, żelazo. Są pożywne, idealnie sprawdzą się jako jesienna, dodająca energii, szybka i bardzo smaczna przekąska.
Jednak, aby w pełni korzystać z ich walorów należy pamiętać o systematyczności! Regularne spożywanie orzechów to mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Usprawniają pracę mózgu, poprawiają pamięć i… mogą być składnikiem każdego drugiego śniadania! Wykorzystanie ich w codziennej diecie to łatwizna. Wystarczy, że dodasz je do swojego ulubionego posiłku podczas przygotowania lub posypiesz nimi gotowy już posiłek. Proste, prawda?
A czy wiesz, że niewielka garść orzechów jest w stanie również wpłynąć na nasz lepszy nastrój? Być może to właśnie, dlatego ich hinduska nazwa brzmi: „śmiejące się orzechy”. Zawierają one składniki odżywcze wspomagające wydzielanie hormonu szczęścia.[1] To ich dodatkowy walor, który może pomóc nam walczyć z jesienną chandrą. Każdego dnia warto więc sięgnąć po garść orzechów HELIO Natura. Pamiętajmy o tym, że ich składniki odżywcze są bardzo ważne dla pracy naszego mózgu, układu nerwowego oraz samopoczucia!
Jeśli chcesz wiedzieć w jaki sposób urozmaicić nimi swoją codzienną dietę, koniecznie sprawdź inne artykuły na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo orzechowych inspiracji, które możesz wykorzystać podczas tworzenia codziennych posiłków, ale też na wyjątkowe okazje! Smacznego!
[1] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Wielki finał konkursu „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY 2021” już za nami! Zdrowa marka bakalii HELIO po raz kolejny zachwyciła jury i została wyróżniona w kategorii „Żywność- Produkty dietetyczne”, otrzymując prestiżową nagrodę, tym razem za innowacyjną linię owoców suszonych So Soft! HELIO Natura! „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY” to jedyny tego typu plebiscyt organizowany przez lidera wśród magazynów poradnikowych, którego celem jest wybór najlepszych #trendy produktów, wyróżniających […]
Jesień to czas, gdy wieczory stają się dłuższe i chłodniejsze, co sprzyja spędzaniu czasu w domowym zaciszu przy aromatycznych wypiekach. W kuchni jesienią królują korzenne przyprawy, słodka dynia, jabłka, a także bogate w wartości odżywcze bakalie. Produkty Helio, takie jak żurawina, migdały, orzechy nerkowca, suszone śliwki czy morele, idealnie wpasowują się w jesienne klimaty. Oto pomysł na deser, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wprowadza w ciepły, jesienny nastrój. Przepis […]
Makowiec to klasyk polskich stołów, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale smakuje wyśmienicie przez cały rok. Dziś dzielimy się przepisem na makowiec idealny, który łączy w sobie delikatne, wilgotne ciasto drożdżowe z bogatą i aromatyczną masą makową HELIO. Dzięki tej recepturze Twój wypiek będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale i zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Dlaczego masa makowa HELIO? HELIO to marka znana z jakości i dbałości o detale. Gotowa masa makowa […]