Dynia- królowa jesieni i… Halloween

Jest symbolem jesieni, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas w dobry nastrój. Zachwyca smakiem i można z niej przyrządzić mnóstwo potraw, które rozgrzeją nas w chłodne dni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych ukrytych nie tylko w miąższu, ale także w pestkach… Odkryj moc dyni i poczuj prawdziwy smak jesieni!

Polska, Piżmowa, Makaronowa, Prowansalska, Hokkaido, Olbrzymia… Odmian dyń jest mnóstwo, podobnie jak jej szerokich zastosowań kulinarych. Idealna na surowo jako dodatek do koktajlii czy deserów, nadaje się również świetnie do przetworów. Dynia upieczona- wyśmienicie sprawdzi się w różnych wypiekach, ale też w daniach z makaronem lub risotto. Jednak nic tak nie zachwyci nas jesiennym smakiem, jak rozgrzewająca zupa krem z dyni- obowiązkowo z prażonymi pestkami dyni HELIO, które będą nie tylko apetyczną dekoracją, ale też bardzo wartościowym dodatkiem, który zapewni nam solidną porcję zdrowia…

Nasiona dyni, jak i olej z nich pozyskiwany, tzw. „zielone złoto“, są skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych niezwykle ważnych dla naszego organizmu. Zawierają m.in. magnez i potas- pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Są także doskonałym źródłem żelaza i folianów, które nie tylko zmniejszą uczucia zmęczenia, ale również wspomogą układ odpornościowy. Dlatego pestki dyni HELIO powinny się znaleźć w naszym jesiennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli chcemy zadbać również o kondycję skóry, włosów i paznokci. Nasiona dyni bogate są bowiem w cynk, ryboflawinę oraz witaminę „młodości“- ważny przeciwutleniacz, zapobiegający procesowi starzenia się skóry. W pestkach dyni znajdziemy również miedź zwiększającą produkcję melaniny- pigmentu nadającego barwę włosom, ale też sporo fosforu, który zadba dodatkowo o zdrowie kości i zębów.

Czym byłaby polska, złota jesień i Halloween… bez dyni? Nie tylko zachwyca swym kształtem i idealnie nadaje się do tworzenia z niej pięknych, jesiennych dekoracji oraz słynnych lampionów na święto duchów. Dynia to bardzo cenne, jesienne warzywo o bogatym wnętrzu, której pomarańczowy miąższ stwarza dla nas nieograniczone możliwości kulinarne, dlatego nie może jej zabraknąć w naszej kuchni. Dobrze przyrządzona dynia z dodatkiem swoich cennych nasion, nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, odporność i… urodę! I chociaż dynia jest królową jesiennych straganów tylko przez chwilę, to z jej dobrodziejstw możemy czerpać korzyści przez cały rok, dodając pestki dyni do sałatek, musli, owsianek, zup, domowych wypieków lub po prostu chrupać je jako zdrową i pożywną przekąskę w ciągu dnia!

Przepis na wyśmienity KREM Z DYNI, stworzony we współpracy z „Poradnikiem Domowym“*

Składniki: 1 kg dyni oczyszczonej, 2 czerwone papryki, 4 duże ząbki czosnku, 5-cm kawałek imbiru, 7 szklanek wody lub wywaru z jarzyn, sól, pieprz, ½ opakowania pestek dyni HELIO, ½ opakowania mixu sałatkowego Italia HELIO, ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu cayenne, śmietana 12% do podania

Przygotowanie: Papryki upiec w rozgrzanym piekarniku, przełozyć do woreczka foliowego, a po 20 minutach- obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Następnie, pokrojoną w kostkę dynię przesmażyć na kilku łyżkach oleju, dodać obrany i pokrojony czosnek oraz imbir, zalać wodą lub wywarem. Gotować pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Dodać upieczoną paprykę, całość zmiksować. W kolejnym kroku- zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać pestki dyni HELIO i mix sałatkowy, kurkumę, curry, ostrą paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zupę rozlać do miseczek, udekorować kleksem śmietany, posypać sporą ilością prażonych pestek.

* przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego 2018, przygotowanego przez „Poradnik domowy“ we współpracy z HELIO

Udostępnij artykuł