Domowe lody pistacjowe z prażonymi pistacjami HELIO – słodko-słone lato w najlepszym wydaniu!

Lato bez lodów? Nie ma takiej opcji! A gdy do klasycznej słodyczy dodamy lekko słony twist, dzieje się magia.
Poznaj przepis na domowe lody pistacjowe z prażonymi, solonymi pistacjami HELIO – bez maszyny, bez zamieszania i z ogromną porcją smaku!

Słodko-słone lody z pistacjami HELIO – przepis idealny na lato

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 puszka (ok. 400 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki prażonych, solonych pistacji HELIO (plus garść do dekoracji)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Pistacje posiekaj – możesz zostawić kilka większych kawałków dla przyjemnej chrupkości.
  2. Ubij śmietankę na sztywno.
  3. Delikatnie wmieszaj mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj pistacje HELIO – ich słoność świetnie przełamie słodkość lodów i doda wyrazistości.
  5. Masę przełóż do pojemnika, posyp wierzch dodatkową porcją pistacji i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
  6. Przed podaniem odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej – będą idealnie kremowe.

 

Dlaczego pistacje HELIO robią robotę?

To prażone i lekko solone pistacje, które nadają lodom wyjątkowego, zbalansowanego smaku – coś pomiędzy deserem a gourmet przekąską.

  • Sól podkręca słodycz, pistacje dodają chrupkości i orzechowej głębi.
  • W gotowych lodach nie znajdziesz takiego efektu – domowa wersja z HELIO to zupełnie inny level!

Jeśli lubisz połączenie słodkiego i słonego – te lody będą Twoim hitem tego lata. Spróbuj raz, a będziesz robić je co weekend.

Udostępnij artykuł