Domowe lody bakaliowe z kulkami mocy

Wysokie temperatury, słońce, pogoda, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nadchodzi lato. To czas, który sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Grill, rozmowy przy zachodzie słońca, długie spacery i… Pyszne jedzenie, które kojarzy się właśnie z tą porą roku.
A czym byłoby lato bez… LODÓW! Szczególnie takich, które możesz przygotować z prostych składników – szybko i smacznie. Domowy deser to zawsze dobre rozwiązanie. Poznaj przepis na lody bakaliowe z kulkami mocy i ciesz się smakiem nadchodzącego lata!

Składniki:

1 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1 opak. Nerkowców HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 opak. Miękkich suszonych Daktyli HELIO So Soft • 1/4 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/4 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft • 1/4 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1 szklanka śmietany kremówki 36% • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego • 1 łyżka soku
z cytryny • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Do schłodzonej kremówki dodaj zimne mleko skondensowane i sok cytrynowy. Mikserem ubijaj masę na średnich obrotach przez 2-3 minuty, aby się napowietrzyła. Do masy dodaj drobno posiekane figi i morele oraz żurawinę. Masę wymieszaj łyżką i przełóż do pudełka spożywczego. Wstaw do zamrażalnika na 6-8 godzin. Po pierwszych 2 godzinach zamrażania lody wymieszaj
i ponownie wstaw do zamrażalnika.

Przygotuj kulki mocy. Daktyle zmiksuj z 2 łyżkami kakao i ewentualnie kilkoma łyżkami wody na kleistą masę. Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe, migdały, nerkowce i pistacje oraz pestki słonecznika. Masę wymieszaj i uformuj kulki. Obtocz dodatkowo w orzechach. Lody bakaliowe pokrój w kostkę lub łyżką do lodów uformuj kulki i włóż do pucharków. Podaj z orzechowymi kulkami mocy.

Smacznego!

Udostępnij artykuł