Witamina A, E, B6, potas, miedź… i nie tylko! Jej wnętrze kryje w sobie mnóstwo cennych składników, którym nasz organizm po prostu nie będzie mógł się oprzeć! Poznajcie doktor śliwkę i jej receptę na nasze zdrowie.
Ułatwiają trawienie, poprawiają pracę jelit i pomagają spalić tłuszcz, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Jak to możliwe? Wszystko dlatego, że zawierają dużo błonnika pokarmowego- i to nawet 5 razy więcej niż świeże! Może i są kaloryczne, ale to nasz sprzymierzeniec w walce z nadwagą i nie tylko…
Suszone śliwki są zdrową alternatywą dla słodyczy, gdyż regulują pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. To super owoce z antyoksydantami- witaminą A i E oraz kwasem kawoilochinowym w składzie, który według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Ponadto, jedzenie śliwek może ochronić nasz organizm nie tylko przed starzeniem, ale i nowotworami. Jak twierdzi Zakład Żywienia Człowieka WUM, współpracujący z HELIO, obecny w tych owocach kwas ursolowy prawdopodobnie hamuje ścieżkę sygnałową komórek, dzięki czemu wspiera też profilaktykę niektórych nowotworów. Z kolei, wyniki badań naukowych przeprowadzonych wśród mężczyzn wykazały, iż włączenie śliwek do zwyczajowego sposobu żywienia, prowadzi do znacznej redukcji stężenia cholesterolu frakcji LDL.
Jeśli myślicie, że to już koniec walorów zdrowotnych śliwek, to nic bardziej mylnego, bowiem te suszone owoce zadbają także o prawidłowe ciśnienie krwi. Wszystko dzięki obecności w ich składzie potasu oraz niskiej zawartości sodu. Dodatkowo, śliwki wspomogą nasz układ nerwowy i odpornościowy, gdyż zawierają witaminę B6 i miedź, która ma również wpływ na zdrowie naszych włosów i skóry, ale też zapewnia komórkom ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Suszone śliwki może i są bardziej kaloryczne niż świeże, ale za to- cenniejsze, gdyż mają więcej walorów zdrowotnych. Warto je jeść codziennie, ale po kilka sztuk, zjedzone w nadmiarze mogą spowodować łagodne dolegliwości trawienne, np. wzdęcia. Należy też pamiętać, by przy zakupie śliwek- czytać etykiety i upewnić się, że nie zawierają kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220). Dlatego recepta jest prosta: wybierajcie suszone śliwki HELIO NATURA bez konserwantów, które będą wyśmienicie smakować np. z poranną owsianką, jako dodatek do potraw lub zdrowa przekąska do chrupania w ciągu dnia. A szybko się przekonacie, że była to owocna decyzja mająca znaczący wpływ na Wasze zdrowie!
Wielkimi krokami zbliżają się Mistrzostwa Świata w piłce nożnej 2022, z udziałem naszej reprezentacji! Gotowi do kibicowania? Koniecznie przygotujcie przekąski – oczywiście te od HELIO! Mistrzostwa to wielkie wydarzenie dla każdego prawdziwego kibica. Kto zwycięży? Każda minuta meczu może być tą najważniejszą, gdzie padnie GOOL!!, więc z uwagą kibicujmy ulubionym drużynom, często zagryzając przy tym sportowe emocje. Świetną przekąską do chrupania w gronie rodziny i przyjaciół… i to nie tylko podczas […]
Z czym kojarzy się wiosna? Z kolorami! 😉 Wokół zaczyna robić się zielono, poranki witamy z pięknym słońcem, a na świat patrzymy przez różowe okulary! 🙂 Brakuje tylko…? Kolorowych, naturalnie zdrowych przekąsek So Soft! HELIO Natura, które idealnie wpisują się w ten bajeczny, wiosenny klimat! Poznaj nasze nowe So oryginalne, So miękkie, So przepyszne i So kolorowe przekąski So Soft!, które sprawdzą się […]
Wakacje to czas, w którym częściej spotykamy się ze swoimi przyjaciółmi, ale też jeszcze bardziej dbamy o wspólny czas ze swoją rodziną. Letnie popołudnia sprzyjają spędzaniu chwil na podwórku podczas wspólnych aktywności i grillowania. Jak sprawić, by ten czas stał się jeszcze bardziej wyjątkowy? Zaproponuj swoim gościom gry zespołowe. Badminton, piłka nożna, spacer… Możliwości jest mnóstwo. Wystarczy, że wybierzecie tą, która najbardziej Wam odpowiada, a wakacyjne popołudnie czy wieczór […]