Doktor śliwka

Witamina A, E, B6, potas, miedź… i nie tylko! Jej wnętrze kryje w sobie mnóstwo cennych składników, którym nasz organizm po prostu nie będzie mógł się oprzeć! Poznajcie doktor śliwkę i jej receptę na nasze zdrowie.

Ułatwiają trawienie, poprawiają pracę jelit i pomagają spalić tłuszcz, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Jak to możliwe? Wszystko dlatego, że zawierają dużo błonnika pokarmowego- i to nawet 5 razy więcej niż świeże! Może i są kaloryczne, ale to nasz sprzymierzeniec w walce z nadwagą i nie tylko…

Suszone śliwki są zdrową alternatywą dla słodyczy, gdyż regulują pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. To super owoce z antyoksydantami- witaminą A i E oraz kwasem kawoilochinowym w składzie, który według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Ponadto, jedzenie śliwek może ochronić nasz organizm nie tylko przed starzeniem, ale i nowotworami. Jak twierdzi Zakład Żywienia Człowieka WUM, współpracujący z HELIO, obecny w tych owocach kwas ursolowy prawdopodobnie hamuje ścieżkę sygnałową komórek, dzięki czemu wspiera też profilaktykę niektórych nowotworów. Z kolei, wyniki badań naukowych przeprowadzonych wśród mężczyzn wykazały, iż włączenie śliwek do zwyczajowego sposobu żywienia, prowadzi do znacznej redukcji stężenia cholesterolu frakcji LDL.

Jeśli myślicie, że to już koniec walorów zdrowotnych śliwek, to nic bardziej mylnego, bowiem te suszone owoce zadbają także o prawidłowe ciśnienie krwi. Wszystko dzięki obecności w ich składzie potasu oraz niskiej zawartości sodu. Dodatkowo, śliwki wspomogą nasz układ nerwowy i odpornościowy, gdyż zawierają witaminę B6 i miedź, która ma również wpływ na zdrowie naszych włosów i skóry, ale też zapewnia komórkom ochronę przed stresem oksydacyjnym.

Suszone śliwki może i są bardziej kaloryczne niż świeże, ale za to- cenniejsze, gdyż mają więcej walorów zdrowotnych. Warto je jeść codziennie, ale po kilka sztuk, zjedzone w nadmiarze mogą spowodować łagodne dolegliwości trawienne, np. wzdęcia. Należy też pamiętać, by przy zakupie śliwek- czytać etykiety i upewnić się, że nie zawierają kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220). Dlatego recepta jest prosta: wybierajcie suszone śliwki HELIO NATURA bez konserwantów, które będą wyśmienicie smakować np. z poranną owsianką, jako dodatek do potraw lub zdrowa przekąska do chrupania w ciągu dnia. A szybko się przekonacie, że była to owocna decyzja mająca znaczący wpływ na Wasze zdrowie!

Udostępnij artykuł