Witamina A, E, B6, potas, miedź… i nie tylko! Jej wnętrze kryje w sobie mnóstwo cennych składników, którym nasz organizm po prostu nie będzie mógł się oprzeć! Poznajcie doktor śliwkę i jej receptę na nasze zdrowie.
Ułatwiają trawienie, poprawiają pracę jelit i pomagają spalić tłuszcz, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Jak to możliwe? Wszystko dlatego, że zawierają dużo błonnika pokarmowego- i to nawet 5 razy więcej niż świeże! Może i są kaloryczne, ale to nasz sprzymierzeniec w walce z nadwagą i nie tylko…
Suszone śliwki są zdrową alternatywą dla słodyczy, gdyż regulują pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. To super owoce z antyoksydantami- witaminą A i E oraz kwasem kawoilochinowym w składzie, który według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Ponadto, jedzenie śliwek może ochronić nasz organizm nie tylko przed starzeniem, ale i nowotworami. Jak twierdzi Zakład Żywienia Człowieka WUM, współpracujący z HELIO, obecny w tych owocach kwas ursolowy prawdopodobnie hamuje ścieżkę sygnałową komórek, dzięki czemu wspiera też profilaktykę niektórych nowotworów. Z kolei, wyniki badań naukowych przeprowadzonych wśród mężczyzn wykazały, iż włączenie śliwek do zwyczajowego sposobu żywienia, prowadzi do znacznej redukcji stężenia cholesterolu frakcji LDL.
Jeśli myślicie, że to już koniec walorów zdrowotnych śliwek, to nic bardziej mylnego, bowiem te suszone owoce zadbają także o prawidłowe ciśnienie krwi. Wszystko dzięki obecności w ich składzie potasu oraz niskiej zawartości sodu. Dodatkowo, śliwki wspomogą nasz układ nerwowy i odpornościowy, gdyż zawierają witaminę B6 i miedź, która ma również wpływ na zdrowie naszych włosów i skóry, ale też zapewnia komórkom ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Suszone śliwki może i są bardziej kaloryczne niż świeże, ale za to- cenniejsze, gdyż mają więcej walorów zdrowotnych. Warto je jeść codziennie, ale po kilka sztuk, zjedzone w nadmiarze mogą spowodować łagodne dolegliwości trawienne, np. wzdęcia. Należy też pamiętać, by przy zakupie śliwek- czytać etykiety i upewnić się, że nie zawierają kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220). Dlatego recepta jest prosta: wybierajcie suszone śliwki HELIO NATURA bez konserwantów, które będą wyśmienicie smakować np. z poranną owsianką, jako dodatek do potraw lub zdrowa przekąska do chrupania w ciągu dnia. A szybko się przekonacie, że była to owocna decyzja mająca znaczący wpływ na Wasze zdrowie!
Piękna pogoda, koc i wiklinowy kosz pełen pyszności… Lato to idealny czas, by spełnić marzenie o śniadaniu zjedzonym na świeżym powietrzu! Sprawdź nasze smakowite propozycje na poranek z ulubionymi bakaliami HELIO i rozsmakuj się w wakacyjnym śniadaniu na trawie 😉 Wakacje to czas leniwego ucztowania, dlatego znajdź wolną chwilę i… miejsce, które idealnie pasuje do Twoich planów – ogród obok domu czy ulubiony park, a przekąski HELIO zadbają o to, by było […]
12. edycja konkursu „Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich” należy do HELIO! Polski producent bakalii otrzymał główną nagrodę w prestiżowym ogólnopolskim plebiscycie – ZŁOTY PARAGON 2022 za EKO Orzechy HELIO Natura. Ponadto, firma HELIO jako jedyna z branży bakaliowej została wyróżniona w kategorii bakalie i dodatki do ciast za bezkonkurencyjną masę makową! Co więcej, z okazji okrągłego jubileuszu swojej działalności, firma HELIO uhonorowana została również specjalną nagrodą […]
Polski producent bakalii – firma HELIO została nagrodzona prestiżową nagrodą „Złotym Laurem Konsumenta 2024” aż w dwóch kategoriach: dodatki do wypieków oraz bakalie. To już kolejny raz, kiedy polscy konsumenci potwierdzili, że darzą produkty HELIO największym zaufaniem! Laur Konsumenta to jeden z pierwszych i jednocześnie najbardziej liczących się certyfikatów konsumenckich w kraju, który ma znaczący wpływ na decyzje zakupowe Polaków. Już od 2004 roku, zakrojony na skalę ogólnopolską sondaż, przynosi […]