Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę. Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem.
Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich pestki dyni lub słonecznika HELIO. To doskonały dodatek do posiłków! Nie masz pomysłu jakiego przepisu spróbować na początek? Polecamy wegański krem batatowy ze słonecznikowym pesto. To przepis z Poradnika Domowego, który idealnie sprawdzi się zimą.
Składniki:
1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 4 średnie bataty • 10 dag czerwonej soczewicy • 1 cebula • 5-6 ząbków czosnku • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego • 150 ml oliwy • 5-6 cm kawałek kłącza świeżego imbiru • 1 łyżeczka mielonego kuminu • 2-3 liście laurowe • 1 pęczek bazylii • sól • pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając. Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą. Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią.
Smacznego!
Zaproś znajomych i zorganizuj razem z HELIO niezapomnianą imprezę! Przepis na efektowne przyjęcie? Postaw na naturalne składniki! Zobacz TOP3 pomysły HELIO na smaczne & proste karnawałowe przekąski w modnym stylu finger food i zrób wrażenie na gościach 🙂 Przepis HELIO #1 SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU Składniki: 1 opakowanie Śliwek suszonych HELIO Natura, plastry boczku Przygotowanie: każdą śliwkę owiń cienkim plastrem boczku, przebij wykałaczką każdą […]
Nowy rok szkolny to czas powrotu do codziennej rutyny i wyzwań związanych z przygotowaniem drugiego śniadania. Marka HELIO, czołowy polski producent bakalii, zachęca rodziców do wyboru produktów, które są pyszne i korzystne dla zdrowia dzieci. Drugie śniadanie ma znaczenie Eksperci ds. żywienia podkreślają, że odpowiednio skomponowane drugie śniadanie wspiera koncentrację, pamięć i odporność, a także wpływa na lepsze wyniki w nauce i samopoczucie ucznia. HELIO odpowiada na te potrzeby, oferując orzechy oraz suszone […]
Czy jest coś do jedzenia, co sprawia najmłodszym więcej frajdy niż słodycze? Tak! Super wystrzałowy popcorn HELIO, który jest hitem każdej imprezy – nie tylko kinderbali! Uwielbiają go dzieci, ale i dorośli, bo w przeciwieństwie do zwykłych popcornów – popcorn do mikrofalówki HELIO to naturalnie zdrowy przysmak bez oleju palmowego! Może być maślany, solony, karmelowy z cynamonem, w wersji pikantnej i megaostrej HELIO, czy naturalny bez żadnych dodatków. Przygotowanie oryginalnej przekąski HELIO zajmie nam tylko 2- 4 minuty, […]