Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę. Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem.
Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich pestki dyni lub słonecznika HELIO. To doskonały dodatek do posiłków! Nie masz pomysłu jakiego przepisu spróbować na początek? Polecamy wegański krem batatowy ze słonecznikowym pesto. To przepis z Poradnika Domowego, który idealnie sprawdzi się zimą.
Składniki:
1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 4 średnie bataty • 10 dag czerwonej soczewicy • 1 cebula • 5-6 ząbków czosnku • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego • 150 ml oliwy • 5-6 cm kawałek kłącza świeżego imbiru • 1 łyżeczka mielonego kuminu • 2-3 liście laurowe • 1 pęczek bazylii • sól • pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając. Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą. Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią.
Smacznego!
Początki wakacji to zawsze wyjątkowy czas, pełen oczekiwań, radości i planów na letnie przygody. Choć wakacje mogą szybko mijać, warto cieszyć się każdym dniem i korzystać z uroków lata. A co z przekąskami? Podczas wakacyjnych wyjazdów i relaksu mogą towarzyszyć nam pyszne owoce So Soft Natura od HELIO . So Soft Natura! to linia owoców suszonych, która zachwyca soczystością i naturalnym smakiem. Te przekąski są idealne na wakacje, ponieważ są trwałe, łatwe […]
Mówi się… „przez żołądek do serca” i my się z tym zgadzamy naturalnie w stu procentach! 😉 Jak najlepiej okazać komuś miłość? Przygotować ulubione, sty(love) przekąski HELIO! Dziś święto zakochanych, a Ty nie masz pomysłu, jakie pyszności zaserwować swojej drugiej połówce podczas wieczornej randki? Sprawdź walentynkowe propozycje HELIO, które skradną serca nawet największych smakoszy! By dodać pikanterii Twojemu miłosnemu menu, zaserwuj na początek… znany […]
Wakacje to czas zabawy, dlatego przygotujcie z HELIO idealne letnie party i zaproście znajomych na domówkę! Czym podjąć gości w upalne wakacyjne dni? Orzeźwiające koktajle i kolorowe drinki to nie wszystko, bo żadna domówka nie obejdzie się bez pysznych przekąsek! Dlatego, niezależnie od tego czy planujecie letnią imprezę, garden party czy wakacyjny maraton filmowy z przyjaciółmi, warto zaskoczyć gości smakowitym menu HELIO! Szeroki wybór bakalii HELIO pozwoli nam w szybki i prosty sposób […]