Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę. Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem.
Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich pestki dyni lub słonecznika HELIO. To doskonały dodatek do posiłków! Nie masz pomysłu jakiego przepisu spróbować na początek? Polecamy wegański krem batatowy ze słonecznikowym pesto. To przepis z Poradnika Domowego, który idealnie sprawdzi się zimą.
Składniki:
1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 4 średnie bataty • 10 dag czerwonej soczewicy • 1 cebula • 5-6 ząbków czosnku • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego • 150 ml oliwy • 5-6 cm kawałek kłącza świeżego imbiru • 1 łyżeczka mielonego kuminu • 2-3 liście laurowe • 1 pęczek bazylii • sól • pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając. Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą. Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią.
Smacznego!
Marka HELIO, ceniona za swoje naturalne i starannie wyselekcjonowane produkty, przedstawia nowość, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom zdrowych przekąsek, jak i koneserom wyjątkowych smaków. Pistacje prażone solone od HELIO to połączenie naturalnej elegancji, wykwintnego smaku oraz troski o zdrowie i dobre samopoczucie. Każda pistacja w nowej propozycji HELIO jest starannie wyselekcjonowana i prażona w łupinie, co pozwala zachować jej pełnię smaku i aromatu. Delikatny akcent soli wydobywa naturalną […]
W ostatnim roku spółka HELIO osiągnęła historyczne wyniki sprzedażowe, przekraczając 400 milionów złotych przychodu – to najwyższy wynik w ponad 30-letniej historii firmy. Według danych z KRS, HELIO jest obecnie największym dostawcą bakalii na rynku detalicznym w Polsce. Dynamiczny rozwój HELIO został zauważony przez niezależnych ekspertów. Firma znalazła się w gronie laureatów Rankingu Najcenniejszych Firm Rodzinnych „Forbes”, co podkreśla jej znaczącą rolę na polskim rynku. […]
Dlaczego wakacje mijają tak szybko? Już czas… pakowania książek, zeszytów, szkolnych plecaków. Jesteś gotowy na pierwsze dni września? Pamiętaj o zdrowych przekąskach So Soft!, by zawsze mieć przy sobie zastrzyk pysznej energii na cały dzień pełen nowych przygód! 🙂 Czekamy na nie cały rok, a później mijają tak szybko. Dwa miesiące odpoczynku, pięknej pogody i spędzania czasu tak, jak lubimy najbardziej… To wszystko sprawia, że ciężko nam […]