Czy wiesz, że orzechy pekan rosną na wysokich drzewach liściastych zwanych orzesznikiem pekanowatym? W Ameryce Północnej stanowiły ważne pożywienie dla Indian. To właśnie tam nazwano je „pecan”, co oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią.” Do Europy trafiły w XVI wieku i stąd przeniosły się również na tereny Afryki, Azji i Australii.
Ze względu na kształt przypominają orzechy włoskie, jednak ich smak jest znacznie słodszy, delikatny w smaku i aromatyczny.
Zawierają mnóstwo wartości odżywczych takich jak: miedź, potas i fosfor, który przyczynia się do utrzymania zdrowych zębów i kości. Dzięki zawartości tiaminy korzystnie wpływają na układ nerwowy. Zawierają cynk i są też źródłem magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Mówi się o nich jako o jednych z najsmaczniejszych orzechów. Ciekawostką jest to, że to właśnie orzechy pekan weszły w skład diety pierwszych amerykańskich kosmonautów.
Stanowią samodzielną przekąskę, ale mogą być również składnikiem wykwintnych dań czy słodkich deserów. Świetnie sprawdzą się również jako fundament pysznych ciast. Można stworzyć z nich też pyszną pastę, albo dodać je do ulubionej sałatki. Z pewnością nadadzą każdej potrawie charakterystycznego smaku! Zainspiruj się z HELIO i stwórz oryginalny przysmak z użyciem orzechów pekan.
Mus kajmakowy z orzechami HELIO świetnie sprawdzi się jako idealny deser. Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
1 puszka masy krówkowej HELIO, 250 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, 250 g ciastek maślanych, 1 paczka prażonych orzechów laskowych HELIO Natura, 1 paczka orzechów pekan HELIO, 1 paczka orzechów makadamia HELIO, 1 paczka daktyli HELIO So Soft! 1 paczka moreli HELIO So Soft! 1 paczka fig HELIO So Soft! 1 paczka płątków migdałowych HELIO.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem i dodaj do niej serek mascarpone. Następnie do całości dodaj masę krówkową i schłódź całość w lodówce. Orzechy, ciasteczka i suszone owoce rozdrobnij. Ciasteczka połóż na spodzie przygotowanych wcześniej foremek, następnie dodaj do nich schłodzoną masę, posyp mieszanką owoców i orzechów. Dodaj kolejną warstwę masy. Na koniec posyp suszonymi owocami oraz orzechami prażonymi i makadamia. Udekoruj płatkami migdałowymi lub swoimi ulubionymi dodatkami.
Zaproś swoich domowników na prawdziwą, orzechową ucztę i ciesz się posiłkami pełnymi smaków!
Jesień to czas, gdy wieczory stają się dłuższe i chłodniejsze, co sprzyja spędzaniu czasu w domowym zaciszu przy aromatycznych wypiekach. W kuchni jesienią królują korzenne przyprawy, słodka dynia, jabłka, a także bogate w wartości odżywcze bakalie. Produkty Helio, takie jak żurawina, migdały, orzechy nerkowca, suszone śliwki czy morele, idealnie wpasowują się w jesienne klimaty. Oto pomysł na deser, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wprowadza w ciepły, jesienny nastrój. Przepis […]
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a wybór odpowiednich składników może znacząco wpłynąć na naszą energię i samopoczucie przez resztę dnia. Jednym z pysznych i pożywnych dodatków do śniadania są orzechy w miodzie, a marka HELIO oferuje wyjątkowe orzechy włoskie, które nadają temu połączeniu niezwykły smak. Produkty HELIO znane są z wysokiej jakości, a orzechy włoskie nie są wyjątkiem. Są nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze. Charakteryzują się intensywnym smakiem i chrupkością, co sprawia, że są idealnym dodatkiem […]
W najbliższą sobotę 27 kwietnia na stadionie OSiR Bemowo w Warszawie odbędzie się wielkie święto polskiej piłki nożnej – XV Mistrzostwa Polski Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. W XV Mistrzostwach Polski weźmie udział 40 drużyn z domów dziecka z całej Polski (dziewczęta i chłopcy do 17 roku życia). W tym roku drużyna, w której składzie wystąpią Dariusz Dziekanowski, Jacek Krzynówek, Tomasz Kłos, Radosław Majdan, Adrian Mierzejewski […]