Czy wiesz, że orzechy pekan rosną na wysokich drzewach liściastych zwanych orzesznikiem pekanowatym? W Ameryce Północnej stanowiły ważne pożywienie dla Indian. To właśnie tam nazwano je „pecan”, co oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią.” Do Europy trafiły w XVI wieku i stąd przeniosły się również na tereny Afryki, Azji i Australii.
Ze względu na kształt przypominają orzechy włoskie, jednak ich smak jest znacznie słodszy, delikatny w smaku i aromatyczny.
Zawierają mnóstwo wartości odżywczych takich jak: miedź, potas i fosfor, który przyczynia się do utrzymania zdrowych zębów i kości. Dzięki zawartości tiaminy korzystnie wpływają na układ nerwowy. Zawierają cynk i są też źródłem magnezu, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Mówi się o nich jako o jednych z najsmaczniejszych orzechów. Ciekawostką jest to, że to właśnie orzechy pekan weszły w skład diety pierwszych amerykańskich kosmonautów.
Stanowią samodzielną przekąskę, ale mogą być również składnikiem wykwintnych dań czy słodkich deserów. Świetnie sprawdzą się również jako fundament pysznych ciast. Można stworzyć z nich też pyszną pastę, albo dodać je do ulubionej sałatki. Z pewnością nadadzą każdej potrawie charakterystycznego smaku! Zainspiruj się z HELIO i stwórz oryginalny przysmak z użyciem orzechów pekan.
Mus kajmakowy z orzechami HELIO świetnie sprawdzi się jako idealny deser. Do przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
1 puszka masy krówkowej HELIO, 250 g śmietany kremówki, 250 g mascarpone, 250 g ciastek maślanych, 1 paczka prażonych orzechów laskowych HELIO Natura, 1 paczka orzechów pekan HELIO, 1 paczka orzechów makadamia HELIO, 1 paczka daktyli HELIO So Soft! 1 paczka moreli HELIO So Soft! 1 paczka fig HELIO So Soft! 1 paczka płątków migdałowych HELIO.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem i dodaj do niej serek mascarpone. Następnie do całości dodaj masę krówkową i schłódź całość w lodówce. Orzechy, ciasteczka i suszone owoce rozdrobnij. Ciasteczka połóż na spodzie przygotowanych wcześniej foremek, następnie dodaj do nich schłodzoną masę, posyp mieszanką owoców i orzechów. Dodaj kolejną warstwę masy. Na koniec posyp suszonymi owocami oraz orzechami prażonymi i makadamia. Udekoruj płatkami migdałowymi lub swoimi ulubionymi dodatkami.
Zaproś swoich domowników na prawdziwą, orzechową ucztę i ciesz się posiłkami pełnymi smaków!
Rozpoczęła się szkoła. Mnóstwo obowiązków, zadania domowe i… coraz więcej rzeczy do zapamiętania! Jak z pomocą zdrowej diety zadbać o prawidłową pracę mózgu? Podstawą są zbilansowane posiłki, w której powinny znaleźć się orzechy – szczególnie polecamy te z linii HELIO NATURA. Czy wiesz w jaki sposób jedzenie tych pyszności może wpłynąć na pracę twojego mózgu? Orzechy to skoncentrowane źródło wartości odżywczych. Zawierają składniki wpływające na pracę mózgu oraz układu nerwowego, […]
Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu. Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli […]
26 kwietnia na stadionie OSiR Bemowo w Warszawie odbyły się XVI Mistrzostwa Polski Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. Blisko 400 młodych zawodniczek i zawodników z 40 placówek opiekuńczo-wychowawczych z całego kraju walczyło o tytuł Mistrza Polski i miejsce w reprezentacji narodowej. Na murawie rywalizowały drużyny m.in. z Gdańska, Legnicy, Ustki, Siedlec, Szczecina, Białegostoku, Grudziądza, Koszalina, Łodzi, Kutna, Skopania czy Nowej Wsi Lęborskiej. Od tygodni przygotowywały się do tego wydarzenia […]