Jesień to idealny czas, by wypróbować kulinarne inspiracje, które w lecie okazywały się zbyt ciężkie lub nie pasowały do panującej za oknem temperatury. Teraz natomiast stawiamy na: gorące zupy, wykwintne kremy, ciepłe napoje, pyszne pasty do pieczywa. Jesienna aura sprzyja gotowaniu i próbowaniu nowych potraw. Coraz chłodniejsze temperatury, mniej słońca, to czynniki, które wpływają na to, że częściej sięgamy po słodkie i ciepłe potrawy. Jaki nowy przepis wprowadzisz tej jesieni do swojej kuchni? Podpowiadamy, że warto korzystać z dobroci, które oferuje nam natura, a z dodatków wybierać pełne wartości odżywczych bakalie HELIO. Z suszonych daktyli możesz stworzyć pyszne krem lub traktować je jako samodzielną przekąskę. Planujesz wieczór z Przyjaciółmi? Świetnie! Zaserwuj im mix przekąsek HELIO. Pistacje, włoskie orzechy, słonecznik, pestki dyni… Masz mnóstwo możliwości. Do tego zaserwuj przepis, który podbił nasze serca czyli wegański krem batatowy ze słonecznikowym Pesto. Przepis jest banalnie prosty i przepyszny! Mniam!
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając.
Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą.
Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią i gotowe ?
Jesień to idealna pora roku, by poznawać nowe smaki i cieszyć się pełnym kulinarnych inspiracji czasem w domowej kuchni!
Jeszcze nie myślimy o kończącym się niebawem lecie, bo wysokie temperatury pokazują nam, że być może ta upalna pora roku będzie trwać dłużej niż zwykle. To sezon na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Pomysłów na aktywności jest mnóstwo: rower, kajaki, pływanie łódką, opalanie na plaży, spacer w lesie, rolki, jazda na hulajnodze… Latem wszystkie te aktywności są jeszcze przyjemniejsze. W jaki sposób zadbać o to, by zamiast słodkich przekąsek w trakcie głodu wybierać […]
Wielkanocne wypieki to coroczne wyzwanie! Planowanie zakupów, dobór bakaliowych dekoracji, organizacja czasu na przygotowanie potraw i świątecznych wypieków… I choć w tym roku Wielkanoc znów będzie inna niż wszystkie, to warto w tym wyjątkowym czasie zadbać o naszych najbliższych i zaserwować im najbardziej wyjątkowe smaki w wersji PREMIUM! Zaproś więc do kuchni bakalie HELIO i nasze nowe PREMIUM masy krówkowe do ciast, a przekonasz się, jak w szybki i prosty sposób można przygotować […]
To jedne z najzdrowszych i najszlachetniejszych orzechów. Lista ich prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz cenne witaminy i minerały, dlatego w naszej codziennej diecie powinny znaleźć się MIGDAŁY! Odkryj z nami moc zdrowia ukrytą w tych wyjątkowych orzechach i wypróbuj przepisy HELIO na migdałowe, naturalne przysmaki. Migdał to „król orzechów“, dlatego króluje w bakaliach HELIO- Łuskane, Blanszowane, Siekane, Płatki Migdałowe…. Nasiona migdałowca […]