Jesień to idealny czas, by wypróbować kulinarne inspiracje, które w lecie okazywały się zbyt ciężkie lub nie pasowały do panującej za oknem temperatury. Teraz natomiast stawiamy na: gorące zupy, wykwintne kremy, ciepłe napoje, pyszne pasty do pieczywa. Jesienna aura sprzyja gotowaniu i próbowaniu nowych potraw. Coraz chłodniejsze temperatury, mniej słońca, to czynniki, które wpływają na to, że częściej sięgamy po słodkie i ciepłe potrawy. Jaki nowy przepis wprowadzisz tej jesieni do swojej kuchni? Podpowiadamy, że warto korzystać z dobroci, które oferuje nam natura, a z dodatków wybierać pełne wartości odżywczych bakalie HELIO. Z suszonych daktyli możesz stworzyć pyszne krem lub traktować je jako samodzielną przekąskę. Planujesz wieczór z Przyjaciółmi? Świetnie! Zaserwuj im mix przekąsek HELIO. Pistacje, włoskie orzechy, słonecznik, pestki dyni… Masz mnóstwo możliwości. Do tego zaserwuj przepis, który podbił nasze serca czyli wegański krem batatowy ze słonecznikowym Pesto. Przepis jest banalnie prosty i przepyszny! Mniam!
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając.
Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą.
Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią i gotowe 😊
Jesień to idealna pora roku, by poznawać nowe smaki i cieszyć się pełnym kulinarnych inspiracji czasem w domowej kuchni!
Orzechy włoskie, laskowe czy nerkowca – wszystkie są prawdziwą bombą odżywczą dla naszego organizmu. Jak często po nie sięgacie? Jeżeli rzadko – bez wątpienia warto to zmienić i wpisać je na listę zakupową oraz dodać do codziennej diety. Sprawdźmy w jakich ilościach powinny być spożywane i jak wpływają na ciało człowieka. Orzechy od zamierzchłych czasów plasują się w ścisłej czołówce produktów zaliczanych do zdrowej żywności. Jednak, tak samo jak w przypadku innych opisywanych przez nas […]
Jesienne dni stają się coraz krótsze, a Ty odczuwasz coraz większy spadek energii? Przełam rutynę z HELIO i wieczory na kanapie zamień na ulubioną aktywność fizyczną! Co powiesz na… 30 minut spaceru każdego dnia? A może wolisz odprężyć się i popływać w basenie? 😉 Nieważne jaki rodzaj aktywności wybierzesz, liczy się regularność! Na początek, małymi krokami… 30 minut dziennie, 5 razy w tygodniu? Brzmi idealnie! Spraw, by ten […]
Niewiele osób wie, że sernik ma bardzo bogatą i ciekawą historię. Przez wieki powstało mnóstwo rodzajów i odmian serników, które różnią się smakami oraz sposobem przygotowania. Poznajcie zatem historię sernika w skrócie i nowy przepis HELIO na smaczny wiosenny deser – sernik z masą krówkową, który z łatwością możecie wypróbować w swoich kuchniach. Krótka historia sernika Jak powiedzieliśmy we wstępie – historia sernika jest niezwykle bogata bo sięga czasów starożytnych. […]