To właśnie 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Ta choroba może ujawnić się w każdym wieku, a jej objawy są bardzo różnorodne. Jeśli nietolerancja glutenu dotyczy również Ciebie, zadbaj o zdrowy styl życia i wyklucz produkty, które szkodzą Twojemu organizmowi.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na spożycie glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach. Badania dowodzą, że cierpi na tę chorobę przynajmniej 1% populacji, a w ponad 70% przypadkach celiakię rozpoznaje się u osób powyżej 20 roku życia. Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka i… ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Wiemy, że odmawianie sobie niektórych smakołyków (szczególnie słodkich) może być trudne, dlatego… zdrowa marka bakalii HELIO stworzyła wyjątkową linię bezglutenowych mas do ciast, które idealnie wpisują się jako fundament każdego deseru na co dzień i… od święta 😉
Masa makowa oraz masy krówkowe HELIO PREMIUM nie zawierają konserwantów, tłuszczu palmowego i… GLUTENU! Te najwyższej jakości produkty HELIO wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury, która zapewnia naturalnie wyjątkowy smak. Bezpieczeństwo ich stosowania przez osoby, które zmagają się z celiakią, potwierdza licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest regularnie badany pod kątem zawartości glutenu. Dlatego koniecznie czytaj etykiety i wybieraj najlepszy smak ze sprawdzonym składem jak naturalne produkty HELIO! 😉
Jesteś na diecie bezglutenowej? Poznaj wszystkie smaki mas krówkowych bez glutenu HELIO PREMIUM: orzechowa, kajmakowa, czekoladowa, z nutą advocata, kukułki, a także… słony karmel. Pamiętaj też, że nasza masa makowa także nie zawiera glutenu! 😉
Zaproś masy HELIO do swojej kuchni i przygotuj coś pysznego = bezglutenowego!
UWAGA! Z okazji tegorocznego, XVII Międzynarodowego Dnia Celiakii odbędzie się ogólnoeuropejski wirtualny bieg Coeliac Day Run, a także porady dietetyków oraz webinar „Dieta i ja wychodzimy z domu”. Ponadto, w całej Polsce odbędą się też eventy na świeżym powietrzu połączone ze zbliżającym się Dniem Dziecka. W imieniu organizatora – Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej, do którego należy producent mas do ciast HELIO ze znakiem Przekreślonego Kłosa, serdecznie zapraszamy do wspólnych obchodów MDC, pod hasłem: „Dieta i ja na dobre i na złe”. Więcej informacji – na stronie celiakia.pl
W okresie świątecznym niewielu z nas liczyło kalorie. Pierogi, makowiec, kapusta z grzybami… Było pysznie! Jednak przyszedł już styczeń i czas powrócić do zdrowych nawyków. Jednym z nich jest planowanie codziennych, bogatych w witaminy posiłków. Dzięki temu unikniemy podjadania, a przygotowane przez nas dania dostarczą nam mnóstwo wartości odżywczych. Wśród nich nie może zabraknąć potraw z bakaliami HELIO. W tym temacie inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na zdrową, szybką […]
Wszyscy dobrze wiemy, że Bakalie są skarbnicą witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i dobrego smaku. Bomba witaminowa i wartości odżywcze zawarte w suszonych owocach, orzechach, migdałach czy pestkach dyni, nie tylko wpływają na nasz organizm, ale również na psychikę. Mimo to, mało kto wie, że siła oddziaływania bakalii na nasze samopoczucie sięga znacznie głębiej, a zawarte w nich pożywne składniki są naturalnym afrodyzjakiem. Właśnie dlatego bakalie mogą pobudzić nie tylko podniebienie, ale również dodać trochę smaku […]
Listopad powoli dobiega końca, a to oznacza, że zaczynamy już myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Lista zakupów, prezenty, dekoracje… Warto zadbać o to już wcześniej, by w grudniu bez stresu i zabiegania cieszyć się magiczną atmosferą. Mikołajki, okres oczekiwania, a następnie Wigilia i stół pełen świątecznych pyszności. Może warto jeszcze teraz zrobić próbę generalną przed tym ważnym czasem i zadbać o to, by w tym roku oprócz tradycyjnych przepisów pojawiły się kulinarne […]