To właśnie 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Ta choroba może ujawnić się w każdym wieku, a jej objawy są bardzo różnorodne. Jeśli nietolerancja glutenu dotyczy również Ciebie, zadbaj o zdrowy styl życia i wyklucz produkty, które szkodzą Twojemu organizmowi.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na spożycie glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach. Badania dowodzą, że cierpi na tę chorobę przynajmniej 1% populacji, a w ponad 70% przypadkach celiakię rozpoznaje się u osób powyżej 20 roku życia. Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka i… ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Wiemy, że odmawianie sobie niektórych smakołyków (szczególnie słodkich) może być trudne, dlatego… zdrowa marka bakalii HELIO stworzyła wyjątkową linię bezglutenowych mas do ciast, które idealnie wpisują się jako fundament każdego deseru na co dzień i… od święta 😉
Masa makowa oraz masy krówkowe HELIO PREMIUM nie zawierają konserwantów, tłuszczu palmowego i… GLUTENU! Te najwyższej jakości produkty HELIO wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury, która zapewnia naturalnie wyjątkowy smak. Bezpieczeństwo ich stosowania przez osoby, które zmagają się z celiakią, potwierdza licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest regularnie badany pod kątem zawartości glutenu. Dlatego koniecznie czytaj etykiety i wybieraj najlepszy smak ze sprawdzonym składem jak naturalne produkty HELIO! 😉
Jesteś na diecie bezglutenowej? Poznaj wszystkie smaki mas krówkowych bez glutenu HELIO PREMIUM: orzechowa, kajmakowa, czekoladowa, z nutą advocata, kukułki, a także… słony karmel. Pamiętaj też, że nasza masa makowa także nie zawiera glutenu! 😉
Zaproś masy HELIO do swojej kuchni i przygotuj coś pysznego = bezglutenowego!
UWAGA! Z okazji tegorocznego, XVII Międzynarodowego Dnia Celiakii odbędzie się ogólnoeuropejski wirtualny bieg Coeliac Day Run, a także porady dietetyków oraz webinar „Dieta i ja wychodzimy z domu”. Ponadto, w całej Polsce odbędą się też eventy na świeżym powietrzu połączone ze zbliżającym się Dniem Dziecka. W imieniu organizatora – Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej, do którego należy producent mas do ciast HELIO ze znakiem Przekreślonego Kłosa, serdecznie zapraszamy do wspólnych obchodów MDC, pod hasłem: „Dieta i ja na dobre i na złe”. Więcej informacji – na stronie celiakia.pl
Dzięki niej jesień staje się jeszcze bardziej kolorowa i o wiele… pyszniejsza! Mowa o… dyni. Jej rodzajów jest mnóstwo. Sprawdzi się jako podstawa obiadu czy fundament zdrowej przekąski. Ozdobisz nią dom i balkon. Zrobisz hallowenowe dynie… Ich wycinanie to świetny pomysł na spędzenie czasu dla całej rodziny. A może szukasz inspiracji na wytrawne danie z tym produktem? Mamy to! Poznaj przepis na zupę dyniową z dodatkiem […]
To jedna z tych przekąsek, które nie tylko są pyszne, ale zawierają również mnóstwo cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Może być fundamentem zdrowych zamienników słodyczy. Czy próbowaliście już Żurawiny HELIO SO SOFT? Cechuje ją wyjątkowa mięsistość oraz intensywny smak dzięki nasączeniu sokiem żurawinowym. Jest pyszna i… zdrowa! W ofercie HELIO znajdziecie również suszoną żurawinę z linii HELIO Natura, która zawiera 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej […]
Smaczniej, zdrowiej, bez sztucznych dodatków i konserwantów… W nowym roku dbaj o zdrowie i wybieraj sprawdzone, w 100% naturalne produkty – jak pochodzące z polskich upraw ekologicznych – najwyższej jakości bakalie HELIO Natura z certyfikatem AGRO BIO TEST. Orzechy i pestki to bardzo cenny składnik diety, dlatego warto jak najczęściej wykorzystywać je w naszej kuchni, zwłaszcza jeśli chcemy zacząć 2021 w zdrowym stylu! 😉 Według Piramidy Zdrowego Żywienia […]