To właśnie 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii. Ta choroba może ujawnić się w każdym wieku, a jej objawy są bardzo różnorodne. Jeśli nietolerancja glutenu dotyczy również Ciebie, zadbaj o zdrowy styl życia i wyklucz produkty, które szkodzą Twojemu organizmowi.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na spożycie glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach. Badania dowodzą, że cierpi na tę chorobę przynajmniej 1% populacji, a w ponad 70% przypadkach celiakię rozpoznaje się u osób powyżej 20 roku życia. Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego tak ważna jest wczesna diagnostyka i… ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Wiemy, że odmawianie sobie niektórych smakołyków (szczególnie słodkich) może być trudne, dlatego… zdrowa marka bakalii HELIO stworzyła wyjątkową linię bezglutenowych mas do ciast, które idealnie wpisują się jako fundament każdego deseru na co dzień i… od święta 😉
Masa makowa oraz masy krówkowe HELIO PREMIUM nie zawierają konserwantów, tłuszczu palmowego i… GLUTENU! Te najwyższej jakości produkty HELIO wytwarzane są według sprawdzonej, tradycyjnej receptury, która zapewnia naturalnie wyjątkowy smak. Bezpieczeństwo ich stosowania przez osoby, które zmagają się z celiakią, potwierdza licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt jest regularnie badany pod kątem zawartości glutenu. Dlatego koniecznie czytaj etykiety i wybieraj najlepszy smak ze sprawdzonym składem jak naturalne produkty HELIO! 😉
Jesteś na diecie bezglutenowej? Poznaj wszystkie smaki mas krówkowych bez glutenu HELIO PREMIUM: orzechowa, kajmakowa, czekoladowa, z nutą advocata, kukułki, a także… słony karmel. Pamiętaj też, że nasza masa makowa także nie zawiera glutenu! 😉
Zaproś masy HELIO do swojej kuchni i przygotuj coś pysznego = bezglutenowego!
UWAGA! Z okazji tegorocznego, XVII Międzynarodowego Dnia Celiakii odbędzie się ogólnoeuropejski wirtualny bieg Coeliac Day Run, a także porady dietetyków oraz webinar „Dieta i ja wychodzimy z domu”. Ponadto, w całej Polsce odbędą się też eventy na świeżym powietrzu połączone ze zbliżającym się Dniem Dziecka. W imieniu organizatora – Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej, do którego należy producent mas do ciast HELIO ze znakiem Przekreślonego Kłosa, serdecznie zapraszamy do wspólnych obchodów MDC, pod hasłem: „Dieta i ja na dobre i na złe”. Więcej informacji – na stronie celiakia.pl
Wspólne ubieranie choinki, pieczenie ciasteczek,… to tradycje, które zbliżają nas do siebie. Już za chwilę znów spotkamy się z naszymi bliskimi podczas Wigilii Bożego Narodzenia i będziemy wyczekiwać pierwszej gwiazdki, dzielić się opłatkiem, śpiewać kolędy i delektować smakiem wspólnych chwil przy stole pełnym wyjątkowych potraw… z mocą bakalii, które zgodnie z tradycją zapewnią nam magiczne święta. Święta Bożego Narodzenia to nie tylko magia rodzinnych spotkań, ale przede […]
Jest symbolem jesieni, a jej pomarańczowy kolor wprowadza nas w dobry nastrój. Zachwyca smakiem i można z niej przyrządzić mnóstwo potraw, które rozgrzeją nas w chłodne dni. Ma wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych ukrytych nie tylko w miąższu, ale także w pestkach… Odkryj moc dyni i poczuj prawdziwy smak jesieni! Polska, Piżmowa, Makaronowa, Prowansalska, Hokkaido, Olbrzymia… Odmian dyń jest mnóstwo, podobnie jak jej szerokich zastosowań kulinarych. Idealna na surowo […]
Czy wiesz, że orzechy pekan rosną na wysokich drzewach liściastych zwanych orzesznikiem pekanowatym? W Ameryce Północnej stanowiły ważne pożywienie dla Indian. To właśnie tam nazwano je „pecan”, co oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią.” Do Europy trafiły w XVI wieku i stąd przeniosły się również na tereny Afryki, Azji i Australii. Ze względu na kształt przypominają orzechy włoskie, jednak ich smak jest znacznie słodszy, delikatny w smaku i aromatyczny. Zawierają mnóstwo […]