Apteczka zdrowia: ŻURAWINA

Jest pyszna, słodko- kwaśna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni! Jej owoce mają liczne walory smakowe, ale i zdrowotne. Żurawina suszona bogata jest w cenne witaminy i składniki mineralne… zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę z gamy owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura, która nie tylko ma aż o połowę mniejszą zawartość cukru, ale także zawiera 7 razy wiecej błonnika pokarmowego niż ta sama ilość standardowej żurawiny. Poznajcie razem z nami zalety tej niezwykłej rośliny, która ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, stanowi niezwykle ważny element codziennej diety…

 

Owoce żurawiny kryją w sobie prawdziwe skarby- witaminy A, C, E, błonnik, związki mineralne, takie jak: potas, sód, selen oraz luteinę i β-karoten. Zdaniem specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracujących z firmą HELIO, kluczową rolę z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych żurawiny pełnią również zawarte w jej owocach: flawonoidy, kwasy fenolowe i stilbeny (zaliczane do grupy polifenoli). Z uwagi na swój skład, owocom żurawiny przypisywane są m.in. właściwości przeciwutleniające, gdyż według dr E. Michoty- Katulskiej i dr M. Zegan „wykazują one zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, hamują utlenianie frakcji LDL-cholesterolu, a także redukują stężenie tej frakcji, co ma istotne znaczenie m.in. w profilaktyce chorób układu krążenia“[1].

Ponadto, żurawina stosowana jest również w leczeniu zakażeń układu moczowego. Według Zakładu Żywienia Człowieka WUM, jej owoce zawierają kwas salicylowy i salicylurowy, które „hamują przyleganie komórek bakterii Escherichia coli, będących częstą przyczyną infekcji pęcherza- do powierzchni błony śluzowej dróg moczowych“[2]. Żurawina jest więc pomocna przy dolegliwościach związanych z pęcherzem, ale także sprawdzi się m.in. przy przeziębieniach, bowiem jest dobrym źródłem witaminy C. Dodatkowo, dzięki zawartości błonnika- oczyszcza organizm i wspomaga przemianę materii. Dlatego regularne picie koktajli przyrządzanych na bazie żurawiny czy dodawanie jej suszonych owoców do śniadaniowej owsianki, musli lub sałatek- będzie stanowić wartościowy element diety, zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę suszoną HELIO Natura bez konserwantów, która jest mniej kaloryczna i ma obniżoną- aż o 50% zawartość cukru (w porównaniu do tej samej ilości standardowej żurawiny). Ponadto, jej owoce zawierają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a także są bogate w witaminy i składniki mineralne, dlatego Żurawina suszona HELIO Natura jest niezastąpiona w naszym codziennym menu.

Jej smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, zwłaszcza dziczyzną, ale też stanowi pyszny dodatek do sosów, deserów oraz przeróżnych słodkich i słonych wypieków. Owoce suszonej Żurawiny HELIO Natura będą również doskonałą i pożywną przekąską, po którą warto sięgać także w pracy czy w szkole, bowiem nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też zapewni nam naturalną, codzienną dawkę zdrowia!

Źródło:
[1], [2] Na podst. „Żurawina“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM

Udostępnij artykuł