Jest pyszna, słodko- kwaśna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni! Jej owoce mają liczne walory smakowe, ale i zdrowotne. Żurawina suszona bogata jest w cenne witaminy i składniki mineralne… zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę z gamy owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura, która nie tylko ma aż o połowę mniejszą zawartość cukru, ale także zawiera 7 razy wiecej błonnika pokarmowego niż ta sama ilość standardowej żurawiny. Poznajcie razem z nami zalety tej niezwykłej rośliny, która ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, stanowi niezwykle ważny element codziennej diety…
Owoce żurawiny kryją w sobie prawdziwe skarby- witaminy A, C, E, błonnik, związki mineralne, takie jak: potas, sód, selen oraz luteinę i β-karoten. Zdaniem specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracujących z firmą HELIO, kluczową rolę z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych żurawiny pełnią również zawarte w jej owocach: flawonoidy, kwasy fenolowe i stilbeny (zaliczane do grupy polifenoli). Z uwagi na swój skład, owocom żurawiny przypisywane są m.in. właściwości przeciwutleniające, gdyż według dr E. Michoty- Katulskiej i dr M. Zegan „wykazują one zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, hamują utlenianie frakcji LDL-cholesterolu, a także redukują stężenie tej frakcji, co ma istotne znaczenie m.in. w profilaktyce chorób układu krążenia“[1].
Ponadto, żurawina stosowana jest również w leczeniu zakażeń układu moczowego. Według Zakładu Żywienia Człowieka WUM, jej owoce zawierają kwas salicylowy i salicylurowy, które „hamują przyleganie komórek bakterii Escherichia coli, będących częstą przyczyną infekcji pęcherza- do powierzchni błony śluzowej dróg moczowych“[2]. Żurawina jest więc pomocna przy dolegliwościach związanych z pęcherzem, ale także sprawdzi się m.in. przy przeziębieniach, bowiem jest dobrym źródłem witaminy C. Dodatkowo, dzięki zawartości błonnika- oczyszcza organizm i wspomaga przemianę materii. Dlatego regularne picie koktajli przyrządzanych na bazie żurawiny czy dodawanie jej suszonych owoców do śniadaniowej owsianki, musli lub sałatek- będzie stanowić wartościowy element diety, zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę suszoną HELIO Natura bez konserwantów, która jest mniej kaloryczna i ma obniżoną- aż o 50% zawartość cukru (w porównaniu do tej samej ilości standardowej żurawiny). Ponadto, jej owoce zawierają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a także są bogate w witaminy i składniki mineralne, dlatego Żurawina suszona HELIO Natura jest niezastąpiona w naszym codziennym menu.
Jej smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, zwłaszcza dziczyzną, ale też stanowi pyszny dodatek do sosów, deserów oraz przeróżnych słodkich i słonych wypieków. Owoce suszonej Żurawiny HELIO Natura będą również doskonałą i pożywną przekąską, po którą warto sięgać także w pracy czy w szkole, bowiem nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też zapewni nam naturalną, codzienną dawkę zdrowia!
Źródło: [1], [2] Na podst. „Żurawina“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
Jesień to czas, gdy wieczory stają się dłuższe i chłodniejsze, co sprzyja spędzaniu czasu w domowym zaciszu przy aromatycznych wypiekach. W kuchni jesienią królują korzenne przyprawy, słodka dynia, jabłka, a także bogate w wartości odżywcze bakalie. Produkty Helio, takie jak żurawina, migdały, orzechy nerkowca, suszone śliwki czy morele, idealnie wpasowują się w jesienne klimaty. Oto pomysł na deser, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wprowadza w ciepły, jesienny nastrój. Przepis […]
#Hit, #trend ostatnich lat! Zachwyca oryginalnym smakiem i zapewnia doskonałe źródło naturalnej energii o każdej porze roku! Czy znasz już #super modny Jackfruit suszony HELIO Natura? 😉 Kilka faktów o Jackfruicie To owoc wiecznie zielonego drzewa bochenkowego, tzw. chlebowca różnolistnego – znanego i hodowanego w Azji od ponad 3 000 lat. Z zewnątrz, Jackfruit pokryty jest grubą skórką z tępymi kolcami, a jego przeciętna masa wynosi… […]
Wakacje minęły tak szybko, że pewnie wielu z Was nie zdążyło się nacieszyć ich trwaniem, ale mamy na to sposób… Przenieś się do letnich chwil dzięki przepisom. Wystarczą tylko odpowiednie pomysły i kulinarna wyobraźnia. Francuski croissant z masą kajmakową HELIO? Włoska pizza z dodatkiem orzechów włoskich? A może tadżin z suszonymi morelami? Dziś przenosimy się do Maroka! Zainspiruj się z HELIO! Do przygotowania tadżinu potrzebne będą: bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, groszek, papryka, […]