Jagody Goji to dowód na mądrość ludów starożytnej Azji. Są owocem krzewu znanego jako kolcowój pospolity, rosnącego na terenach Chin, Tybetu, Korei czy Mongolii. Zbawienne właściwości jagód Goji to odkrycie starożytnej medycyny chińskiej oraz tybetańskiej. Ówcześni mędrcy, choć nie dysponowali nowoczesnymi laboratoriami i nie prowadzili skomplikowanych badań biologiczno-chemicznych, dostrzegli korzystny wpływ owoców na organizm człowieka. Tym sposobem znalazły szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Od tamtych czasów rozwinęły się […]
Miechunka, ze względu na swoje pochodzenie, kolor i właściwości, często nazywana jest złotą jagodą inków. Wywodzi się z Ameryki Południowej – uprawia się ją przede wszystkim w Kolumbii, Peru i Ekwadorze. W Polsce najczęściej możemy dostać jej suszone owoce. Oprócz niecodziennego wyglądu, charakteryzuje się również niespotykanymi właściwościami zdrowotnymi. Wartości odżywcze i wpływ na organizm Miechunka to bogactwo witamin i minerałów. Zarówno w świeżych owocach, jak i suszonych znajdują się […]
Co warto wiedzieć? Morwa biała to pochodząca z Chin roślina, której właściwości przez lata były przedmiotem badań naukowców. Od bardzo dawna, również w Polsce, wykorzystywano ją w medycynie ludowej, ponieważ zaobserwowano korzystny wpływ, jaki wywiera na organizm człowieka. W późniejszym okresie o tej roślinie zapomniano i do dzisiaj mało kto o niej słyszał. Tymczasem warto jej się przyjrzeć uważnie, gdyż z powrotem zyskuje dawną popularność. Najczęściej można dostać ją w postaci suszonych owoców oraz liści, z których przyrządza […]