Składniki

  • 1 opakowanie Śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Migdałów blanszowanych HELIO
  • 100 g cienkich, długich plasterków boczku wędzonego surowego
  • gałązki świeżego rozmarynu

Przepisy Karnawałowe inspiracje HELIO

Zastanawiasz się, co przygotować na karnawałowe party? Z bakaliami HELIO wybór będzie naturalnie smaczny i zdrowy! 😉 Wypróbuj nasze propozycje na imprezowe przekąski, które znikają ze stołu równie szybko jak się je przyrządza…

Pieczone śliwki w wędzonym boczku rozgrzeją gości na start, słodkie daktyle w połączeniu z chrupiącymi migdałami to prawdziwie królewska przekąska ;-), a deska serów z bogatym zestawem bakalii HELIO to podstawa każdej udanej zabawy w karnawale! Czas przygotować smakowite menu na karnawałową imprezę!

Udostępnij przepis

Przygotowanie Śliwki pieczone w wędzonym boczku

Każdy plaster boczku przekrój na dwa krótsze, równej długości. W środek każdej suszonej śliwki HELIO Natura (w otwór po usuniętej pestce) wciśnij migdał. Nadzianą śliwkę owiń plasterkiem wędzonego boczku. Całość zepnij wykałaczką, formując różyczkę.

Powstałe różyczki ustaw pionowo (tak, by był widoczny migdał) na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C i piecz ok. 15 min, aż boczek ładnie się zrumieni.

Upieczone w boczku śliwki przełół na talerz lub półmisek, udekoruj świeżym rozmarynem.

Produkty z tego przepisu

Zobacz także Zainspiruj się