Znów ochota na coś słodkiego? Zamiast sięgać po kaloryczne przekąski, postaw na naturalnie zdrowe owoce suszone HELIO, z mocą wartościowych składników odżywczych.
Zimowa aura za oknem i krótkie dni sprawiają, że o tej porze roku potrzebujemy więcej energii, dlatego szukamy jej często w słodyczach, które mają nam poprawić samopoczucie 🙂 Jednak zamiast objadać się niezdrowymi przekąskami, warto postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę m.in. o dużej zawartości błonnika, który ustabilizuje poziom cukru we krwi i zapewni na długo uczucie sytości. Dlatego, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, apetyt na słodycze warto zaspokoić naturalnie suszonymi owocami HELIO, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale też dostarczą ważnych dla zdrowia składników i witamin. Według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracujących z firmą HELIO, suszone owoce, ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą, mogą bowiem stanowić cenne uzupełnienie diety[1].
SUSZONE FIGI
To bardzo smaczna- słodka 🙂 i pożywna, energetyczna przekąska, która jest doskonałym zamiennikiem niezdrowych słodyczy w codziennej diecie. Suszone Figi HELIO Natura bogate są w magnez i żelazo przyczyniające się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto, są cennym źródłem potasu odpowiadającym za prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz wapnia niezbędnego do utrzymania zdrowych zębów i kości.
SUSZONE ŚLIWKI
Są zdrową alternatywą dla słodyczy, gdyż dzięki wysokiej zawartości błonnika- regulują pracę przewodu pokarmowego i dają na długo poczucie sytości. Śliwki Suszone HELIO Natura nie tylko poprawią więc naszą przemianę materii, ale też zadbają o prawidłowe ciśnienie krwi, gdyż w ich składzie znajdziemy potas, a przy tym charakteryzują się niską zawartością sodu. Ponadto, Suszone Śliwki HELIO Natura wspomogą również nasz układ nerwowy i odpornościowy, bowiem zawierają witaminę B6 i miedź, która ma także wpływ na stan zdrowia włosów i skóry. Co ważne, Śliwki Suszone HELIO Natura, w przeciwieństwie do innych nie zawierają konserwantów.
SUSZONE MORELE
Świetnie zastępują słodycze, gdyż przypominają w smaku karmel, a zawierają dużą dawkę błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cukru we krwi. Suszone Morele HELIO Natura warto jeść w ciągu dnia, ponieważ dostarczą nam mnóstwo cennych składników i witamin, m.in. A, B6 i C, które nie tylko zmniejszą uczucie zmęczenia i pomogą utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny, ale też, co ważne o tej porze roku, zadbają o nasz układ odpornościowy, również po treningu.
SUSZONE DAKTYLE
To sprawdzony zamiennik słodyczy, którym można zastąpić cukier np. w deserach 🙂 Daktyle Suszone HELIO są słodkie w smaku i zawierają sporo błonnika- prawie 9g w 100g, dlatego zadbają o prawidłową pracę układu trawiennego. Dodatkowo, pomogą nam w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi oraz wzmocnią odporność organizmu. Daktyle Suszone HELIO bogate są bowiem w potas i miedź, które odpowiadają także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Po suszone owoce HELIO warto sięgać każdego dnia! Są naturalnie smaczne, zdrowe i sycące, pomogą nam więc zahamować nasz apetyt na słodycze, a włączone do codziennej diety, przyspieszą przemianę materii i zadbają m.in. o prawidłowy metabolizm energetyczny. Suszone owoce HELIO można jeść solo jako przekąskę, ale też świetnie będą się komponować w sałatce, owsiance czy granoli 🙂
[1] „Suszone owoce“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM
By zadbać o zdrowie, lepszy nastrój i dobrą kondycję, postaw na regularną aktywność fizyczną! Ćwiczyć można wszędzie – nawet w domu i to w każdej chwili – bez trenera, bez planu, a niezbędne do ćwiczeń paliwo zapewnią Ci zawsze zdrowe #fit przekąski HELIO Natura! Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędna, minimalna dawka aktywności fizycznej dla zdrowej osoby dorosłej to 30 minut przez 5 dni w tygodniu. Osoby, które ćwiczą cieszą się lepszym […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]
Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym? Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno- zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta […]