Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę.
Koktajl z suszonych śliwek
100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – 400g szklanka mleka 500ml soku jabłkowego (może być z kartonu)
Suszone śliwki zalej wrzątkiem. Po godzinie przejdź do wykonania koktajlu. Śliwki włóż do miski, dolej jogurt i mleko, dodaj sok. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owocowa sałatka z jogurtem i siemieniem lnianym
1/2 grejpfruta czerwonego banan 5 śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 5 łyżek musli łyżka rodzynek sułtańskich bez konserwantów HELIO Natura łyżka mielonego siemienia lnianego 150 g jogurtu naturalnego
Grejpfruta i banana obieramy, Grejpfruta kroimy w księżyce, śliwki kroimy na pół, a banana kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy grejpfruta, posypujemy go rodzynkami i 3 łyżkami musli i nakładamy banana oraz śliwki (zostawiamy po 2-3 kawałki do dekoracji), całość posypujemy pozostałym musli, polewamy jogurtem naturalnym. Całość posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, dekorujemy kawałkami owoców.
Napój śliwkowy oczyszczający
200 g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 200 g selera łodygowego, ćwierć łyżeczki usiekanego świeżego imbiru, 1 duża brzoskwinia, szklanka niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżki miodu,
Umyte, wymoczone i pozbawione pestek śliwki oraz obrane łodygi selera wrzucić do sokowirówki, uzyskać sok. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem selera i śliwki, imbirem i wodą. W lecie można dodać kostki lodu.
Smacznego!
Wiosenna aura zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią pojawi się nowa energia i entuzjazm do podejmowania kolejnych wyzwań. Teraz jest doskonały moment, aby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, by móc w pełni cieszyć się nową porą roku. Jak tego dokonać? Poprzez właściwe odżywianie! Jednym z kluczowych elementów w pełni zbilansowanej, smacznej i różnorodnej diety są bakalie – małe skarby natury, bogate w prozdrowotne składniki i energię, […]
Przepis na szczęście? Garść orzechów laskowych i włoskich, kilka pistacji prażonych i migdałów oraz kubek gorącej zielonej herbaty! Kiedy aura za oknem sprzyja jesiennej melancholii, warto pozwolić sobie na chwilę przyjemności i sięgnąć po chrupiące i zdrowe orzechy! Jak twierdzi Instytut Żywności i Żywienia, już 30 g mieszanki orzechów niesolonych wystarczy[1], by szybko przywrócić uśmiech na twarzy… zwłaszcza w jesienno- zimowe wieczory! Które orzechy najlepiej zadbają o nasze samopoczucie? […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]