Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę.
Koktajl z suszonych śliwek
100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – 400g szklanka mleka 500ml soku jabłkowego (może być z kartonu)
Suszone śliwki zalej wrzątkiem. Po godzinie przejdź do wykonania koktajlu. Śliwki włóż do miski, dolej jogurt i mleko, dodaj sok. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owocowa sałatka z jogurtem i siemieniem lnianym
1/2 grejpfruta czerwonego banan 5 śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 5 łyżek musli łyżka rodzynek sułtańskich bez konserwantów HELIO Natura łyżka mielonego siemienia lnianego 150 g jogurtu naturalnego
Grejpfruta i banana obieramy, Grejpfruta kroimy w księżyce, śliwki kroimy na pół, a banana kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy grejpfruta, posypujemy go rodzynkami i 3 łyżkami musli i nakładamy banana oraz śliwki (zostawiamy po 2-3 kawałki do dekoracji), całość posypujemy pozostałym musli, polewamy jogurtem naturalnym. Całość posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, dekorujemy kawałkami owoców.
Napój śliwkowy oczyszczający
200 g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 200 g selera łodygowego, ćwierć łyżeczki usiekanego świeżego imbiru, 1 duża brzoskwinia, szklanka niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżki miodu,
Umyte, wymoczone i pozbawione pestek śliwki oraz obrane łodygi selera wrzucić do sokowirówki, uzyskać sok. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem selera i śliwki, imbirem i wodą. W lecie można dodać kostki lodu.
Smacznego!
Według raportu firmy Nielsen, 42% z nas przyznaje się, że sięga po przekąski[1]. Biorą je dorośli, ale ich istotnymi heavy-userami są także uczniowie i studenci, którzy chętnie wydają na przekąski swoje kieszonkowe i sięgają po nie niemal każdego dnia! Robią to dla przyjemności i z wygody, by na szybko zaspokoić głód, dodać sobie energii, poprawić humor! Jak się jednak okazuje, blisko połowa z nas (45%) ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu niezdrowych przekąsek[2], dlatego żeby uniknąć podjadania […]
Czy zauważyliście, że co najmniej 2 rodzaje orzechów przypominają wyglądem organy ludzkiego ciała? Najbardziej oczywistym przykładem jest orzech włoski, który w łupinie ukrywa miniaturowy„mózg” i rzeczywiście jedzenie orzechów włoskich jest bardzo korzystne dla ludzkiego mózgu, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w orzechach – NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pobudzają prawidłową pracę układu nerwowego oraz stymulują procesy intelektualne. Jeśli nadchodząca jesień będzie wprowadzać nas […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]