Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę.
Koktajl z suszonych śliwek
100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – 400g szklanka mleka 500ml soku jabłkowego (może być z kartonu)
Suszone śliwki zalej wrzątkiem. Po godzinie przejdź do wykonania koktajlu. Śliwki włóż do miski, dolej jogurt i mleko, dodaj sok. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owocowa sałatka z jogurtem i siemieniem lnianym
1/2 grejpfruta czerwonego banan 5 śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 5 łyżek musli łyżka rodzynek sułtańskich bez konserwantów HELIO Natura łyżka mielonego siemienia lnianego 150 g jogurtu naturalnego
Grejpfruta i banana obieramy, Grejpfruta kroimy w księżyce, śliwki kroimy na pół, a banana kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy grejpfruta, posypujemy go rodzynkami i 3 łyżkami musli i nakładamy banana oraz śliwki (zostawiamy po 2-3 kawałki do dekoracji), całość posypujemy pozostałym musli, polewamy jogurtem naturalnym. Całość posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, dekorujemy kawałkami owoców.
Napój śliwkowy oczyszczający
200 g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 200 g selera łodygowego, ćwierć łyżeczki usiekanego świeżego imbiru, 1 duża brzoskwinia, szklanka niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżki miodu,
Umyte, wymoczone i pozbawione pestek śliwki oraz obrane łodygi selera wrzucić do sokowirówki, uzyskać sok. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem selera i śliwki, imbirem i wodą. W lecie można dodać kostki lodu.
Smacznego!
Utrzymanie zdrowia, szczupłej sylwetki i dobrych nawyków wymaga pewnego wysiłku. Szczególnie wtedy, kiedy nadchodzi czas celebracji i późnych biesiad przy wspólnym stole. To, że warto podejmować taki wysiłek jest bezsprzeczne, a i w takich miłych momentach – możliwe! Można to robić nie tylko od Święta. Kulinarne możliwości świąteczne w czasie wiosny są tak naprawdę nieskończone. Jest to spowodowane przeplataniem się przepisów regionalnych, tradycji wcześniejszych pokoleń z nowoczesnymi trendami związanymi z uwagą […]
Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych… Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… […]
W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne […]