Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę.
Koktajl z suszonych śliwek
100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – 400g szklanka mleka 500ml soku jabłkowego (może być z kartonu)
Suszone śliwki zalej wrzątkiem. Po godzinie przejdź do wykonania koktajlu. Śliwki włóż do miski, dolej jogurt i mleko, dodaj sok. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owocowa sałatka z jogurtem i siemieniem lnianym
1/2 grejpfruta czerwonego banan 5 śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 5 łyżek musli łyżka rodzynek sułtańskich bez konserwantów HELIO Natura łyżka mielonego siemienia lnianego 150 g jogurtu naturalnego
Grejpfruta i banana obieramy, Grejpfruta kroimy w księżyce, śliwki kroimy na pół, a banana kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy grejpfruta, posypujemy go rodzynkami i 3 łyżkami musli i nakładamy banana oraz śliwki (zostawiamy po 2-3 kawałki do dekoracji), całość posypujemy pozostałym musli, polewamy jogurtem naturalnym. Całość posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, dekorujemy kawałkami owoców.
Napój śliwkowy oczyszczający
200 g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 200 g selera łodygowego, ćwierć łyżeczki usiekanego świeżego imbiru, 1 duża brzoskwinia, szklanka niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżki miodu,
Umyte, wymoczone i pozbawione pestek śliwki oraz obrane łodygi selera wrzucić do sokowirówki, uzyskać sok. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem selera i śliwki, imbirem i wodą. W lecie można dodać kostki lodu.
Smacznego!
Wraz z nadejściem jesieni musimy liczyć się z częstą zmianą pogody oraz wystawieniem naszego organizmu na działanie wiatru i deszczu. Gruba kurtka i ciepła czapka nie zawsze uchronią nas przed chorobą, dlatego warto zapoznać się z naszymi sposobami na zwiększenie odporności. Aktywność fizyczna Jedną z najlepszych metod na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. W zupełności wystarczy, że co najmniej 3 razy w tygodniu będziemy poświęcać 30 minut na ruch. Jeśli nie możemy poświęcić […]
Jak twierdził Hipokrates: „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Zdrowe odżywienia to dziś podstawa profilaktyki zdrowotnej i… naszego samopoczucia. Komponując codzienne menu bardzo ważne jest to, z jakich produktów będą przygotowywane nasze posiłki, by były pożywne, zdrowe, pełne cennych witamin i składników odżywczych… Jak twierdzą specjaliści z Zakładu Żywienia Człowieka WUM – jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia są dziś… […]
Już niedługo będą na nas spoglądać dyniowe „twarze” z wydrążonymi oczami, ustami i nosem, ale zanim to nastąpi proponujemy użyć dyni do przygotowanie kilku przepysznych potraw, które pokażą jej wszechstronność. Na początek wybór (prawie) oczywisty – zupa z dyni: Będziemy potrzebować: 1 kg dyni 1 litr bulionu warzywnego 2 porcje śmietankowego serka topionegu szklankę jogurtu naturalnego jedną cebulę przypraw (kminek, kolendra, chilli) – […]