Święta sprzyjają kulinarnym szaleństwom, więc jeśli Wielkanoc przebiegła pod znakiem kulinarnych przyjemności to mamy prawo czuć się przejedzeni. W takich wypadkach, paradoksalne, pomoże…jedzenie – chodzi o niezastąpione w podobnych sytuacjach śliwki suszone. Można je zjeść jako przekąskę lub przygotować proste napoje lub sałatki, które pomogą nam odzyskać żołądkową równowagę.
Koktajl z suszonych śliwek
100g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura kubek naturalnego jogurtu – 400g szklanka mleka 500ml soku jabłkowego (może być z kartonu)
Suszone śliwki zalej wrzątkiem. Po godzinie przejdź do wykonania koktajlu. Śliwki włóż do miski, dolej jogurt i mleko, dodaj sok. Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Owocowa sałatka z jogurtem i siemieniem lnianym
1/2 grejpfruta czerwonego banan 5 śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 5 łyżek musli łyżka rodzynek sułtańskich bez konserwantów HELIO Natura łyżka mielonego siemienia lnianego 150 g jogurtu naturalnego
Grejpfruta i banana obieramy, Grejpfruta kroimy w księżyce, śliwki kroimy na pół, a banana kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy grejpfruta, posypujemy go rodzynkami i 3 łyżkami musli i nakładamy banana oraz śliwki (zostawiamy po 2-3 kawałki do dekoracji), całość posypujemy pozostałym musli, polewamy jogurtem naturalnym. Całość posypujemy zmielonym siemieniem lnianym, dekorujemy kawałkami owoców.
Napój śliwkowy oczyszczający
200 g śliwek suszonych bez konserwantów HELIO Natura 200 g selera łodygowego, ćwierć łyżeczki usiekanego świeżego imbiru, 1 duża brzoskwinia, szklanka niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżki miodu,
Umyte, wymoczone i pozbawione pestek śliwki oraz obrane łodygi selera wrzucić do sokowirówki, uzyskać sok. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem selera i śliwki, imbirem i wodą. W lecie można dodać kostki lodu.
Smacznego!
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]
Lato to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś odświeżającego, a jednocześnie zaspokajającego głód. Sałatki grillowe są idealnym rozwiązaniem, łączącym świeżość warzyw z delikatnym aromatem grillowanego mięsa, ryb oraz innych dodatków. Oprócz tego, że są pełne smaku, prawidłowo skomponowane sałatki przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. Poprzez dodatek produktów Helio, takich jak pestki dyni, orzechy nerkowca czy pestki słonecznika, możemy wzbogacić […]
W sztuce wypieków o sukcesie decydują detale. Czar słodkich babeczek, tortów, serników to nie tylko ich smak, ale i wygląd. Bywa, że oprócz lukrowanych różyczek, ażurowych ozdób i kolorowych posypek, chcemy wyrazić poprzez słodycz deseru nasze uczucia, myśli o kimś bliskim lub po prostu złożyć życzenia….Świetnie do tego nadają się nasze ekspresowe polewy i dekoracje w formię okrągłych pastylek. Możesz je rozpuścić, „narysować” nimi dowolny motyw lub ułożyć z nich dowolne […]