Dlaczego warto kupować naturalne bakalie?

Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów.

Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się pleśni i grzybów. Dwutlenek siarki pozwala dłużej zachować owocom świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest szczególnie w przypadku suszonych moreli, które poddane działaniu konserwantu, na długo zachowują piękny pomarańczowy kolor. Jednak pamiętajmy, że wygląd to nie wszystko – nie dajmy się zatem zwieść ładnie wyglądającym owocom.

Dwutlenek siarki może bowiem działać uczulająco na organizm człowieka. U osób szczególnie wrażliwych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami, bólami głowy czy biegunką. Ponadto konserwant drażni drogi oddechowe – u osób chorych na astmę, może więc powodować tzw. astmę siarczynową, a u osób zdrowych – skurcze i zapalenie oskrzeli, co objawia się „świszczącym oddechem”. E-220 ma również negatywny wpływ na witaminy zawarte w owocach – niszczy zwłaszcza witaminy A, B1 oraz B12. Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki są więc mniej wartościowe.

Bezpieczniejszym konserwantem dla naszego zdrowia jest sorbinian potasu (E-202). Jednak i on nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jego zbyt duże spożycie może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne. Dlatego zawsze warto wybierać owoce suszone bez siarki.

Jaki skład powinny mieć bakalie?

Najprostszą i najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: jak najkrótszy. Wybierając towary w sklepie zawsze czytajmy etykiety i wystrzegajmy się tych produktów, które mają dużo substancji z literą „E” w swoim składzie. Linia produktów HELIO Natura nie zawiera dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego. Ponadto dzięki niskiej zawartości sodu, produkty te pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób redukujących wagę. Bakalie te są także bogate w witaminy, wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy.

Należy również pamiętać, że wszystkie suszone owoce należy przechowywać w chłodnych, ciemnych miejscach i spożyć w przeciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania. Dłuższe przechowywanie może wpływać na spadek wartości odżywczych.

Udostępnij artykuł