Owoce, orzechy i migdały to witaminowe bomby dla naszego organizmu. O ich zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po te suszone. Wybierając produkt w sklepie, należy jednak zwrócić uwagę czy jest on naturalny i nie zawiera konserwantów.
Większość dostępnych na rynku bakalii jest „wzbogacana” o dwutlenek siarki (E-220) lub sorbinian potasu (E-202), które są substancjami konserwującymi i mają za zadanie zapobieganie namnażaniu się pleśni i grzybów. Dwutlenek siarki pozwala dłużej zachować owocom świeżość i ładny wygląd. Ten drugi aspekt zauważalny jest szczególnie w przypadku suszonych moreli, które poddane działaniu konserwantu, na długo zachowują piękny pomarańczowy kolor. Jednak pamiętajmy, że wygląd to nie wszystko – nie dajmy się zatem zwieść ładnie wyglądającym owocom.
Dwutlenek siarki może bowiem działać uczulająco na organizm człowieka. U osób szczególnie wrażliwych, spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami, bólami głowy czy biegunką. Ponadto konserwant drażni drogi oddechowe – u osób chorych na astmę, może więc powodować tzw. astmę siarczynową, a u osób zdrowych – skurcze i zapalenie oskrzeli, co objawia się „świszczącym oddechem”. E-220 ma również negatywny wpływ na witaminy zawarte w owocach – niszczy zwłaszcza witaminy A, B1 oraz B12. Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki są więc mniej wartościowe.
Bezpieczniejszym konserwantem dla naszego zdrowia jest sorbinian potasu (E-202). Jednak i on nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jego zbyt duże spożycie może powodować drobne reakcje alergiczne czy problemy behawioralne. Dlatego zawsze warto wybierać owoce suszone bez siarki.
Jaki skład powinny mieć bakalie?
Najprostszą i najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest: jak najkrótszy. Wybierając towary w sklepie zawsze czytajmy etykiety i wystrzegajmy się tych produktów, które mają dużo substancji z literą „E” w swoim składzie. Linia produktów HELIO Natura nie zawiera dwutlenku siarki ani kwasu sorbowego. Ponadto dzięki niskiej zawartości sodu, produkty te pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a duża zawartość błonnika predestynuje je do stałej obecności w diecie osób redukujących wagę. Bakalie te są także bogate w witaminy, wartości odżywcze oraz mikro i makroelementy.
Należy również pamiętać, że wszystkie suszone owoce należy przechowywać w chłodnych, ciemnych miejscach i spożyć w przeciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania. Dłuższe przechowywanie może wpływać na spadek wartości odżywczych.
Zasady konkursu: I. Zadanie konkursowe. W komentarzu pod tym wpisem zamieść przepis na wypiek, który zawsze się udaje dzięki produktom HELIO. W przepisie muszą znaleźć się co najmniej 2 produkty HELIO, które są nagrodami w tym konkursie, (Szczegółowa lista nagród poniżej). II. Nagrody. Mamy 3 zestawy nagród – każdy zestaw zawiera 10 produktów HELIO. 1. masa makowa HELIO 2. masa krówkowa kajmak […]
Wraz z powrotem do szkół i jesienią potrzeby żywieniowe Twojego dziecka zmieniają się. Aby na nie właściwie odpowiedzieć, z pewnością trzeba przeanalizować kilka istotnych kwestii. Poza preferencjami Twojej pociechy, organizacją Waszego żywienia i zasobów energetycznych czy czasowych jest jeszcze parę innych czynników. Jeden z tych najważniejszych to nawyki żywieniowe dziecka, początkowo kształtowane w domu, potem utrwalane samodzielnymi wyborami. Warto tu jednak podkreślić, że ogromny wpływ na późniejsze wybory będące częścią nawyków […]
Wielkanoc to wyjątkowy okres, w którym, oprócz obrzędów religijnych, istotną rolę odgrywa także aspekt obyczajowy. Zwykle są to spotkania przy rodzinnym stole, często suto zastawionym polskimi specjałami. Pamiętaj, że Święta Wielkanocne mogą być pełne smaku i zdrowia. Z produktami HELIO możesz mieć pewność, że obydwie te kwestie będą szły ze sobą w parze! W dzisiejszych czasach racjonalne odżywianie jest kluczem do sukcesu w utrzymaniu zdrowego stylu życia [1]. Podstawą […]