Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny.
Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy ją do ciast czy deserów, owsianek i muesli. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę tych owoców, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale komponuje się ona z warzywami (a w szczególności z burakami), a więc może być dodatkiem do warzywnych surówek a także daje wspaniałe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych.
Jej okrągłe jagody zawierają m.in. witaminy: B1, B2, C i E oraz minerały. Nie wspominając już o szeregu innych potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Suszona żurawina HELIO Natura zawiera np. 34g błonnika na 100g produktu!. Właściwy proces suszenia żurawiny potrafi także dodatkowo zwielokrotnić ilość niektórych substancji odżywczych.
I to nie koniec. Zawarta w żurawinie miedź i magnez pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Witaminy C i E chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, natomiast witamina B6 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Suszona żurawina z powodu swoich walorów zdrowotnych cieszy się powodzeniem wśród dietetyków i warto wprowadzić ją jako urozmaicenie naszych codziennych posiłków. Ciekawostką jest, że suszona żurawina HELIO Natura zawiera o 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny. Żurawina ma zatem nie tylko walory smakowe, ale także pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas. Korzystaj z jej właściwości i ciesz się zdrowiem przez długi czas, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje.
Masz ochotę na lekkie, pyszne i zdrowe śniadanie w wersji fit? Dla tych, którym rano zawsze brakuje czasu i energii, HELIO proponuje prosty i smaczny, pełnowartościowy #fit posiłek: owsiankę z suszonymi owocami bez konserwantów! Po pierwsze – ŚNIADANIE! Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek po przebudzeniu. Ma wpływ na cały nasz dzień! Dostarcza porannej porcji energii i sprawia, że w ciągu dnia rzadziej sięgamy po słodycze. Osoby, które z niego rezygnują, częściej podjadają w ciągu […]
Zima to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego organizm potrzebuje największego wsparcia, by lepiej radził sobie z infekcjami. Nie mamy wpływu na aurę za oknem, ale mamy wpływ na to, co jemy. Dlatego, komponując odpowiednią dietę z dużą dawką witamin i wartościowych składników- możemy zwiększyć siły obronne w walce z wirusami. Sprawdź, co warto jeść, by naturalnie wzmocnić nasz układ immunologiczny. Polecamy: menu HELIO na odporność. Układ immunologiczny ma za zadanie przede wszystkim […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]