Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny.
Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy ją do ciast czy deserów, owsianek i muesli. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę tych owoców, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale komponuje się ona z warzywami (a w szczególności z burakami), a więc może być dodatkiem do warzywnych surówek a także daje wspaniałe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych.
Jej okrągłe jagody zawierają m.in. witaminy: B1, B2, C i E oraz minerały. Nie wspominając już o szeregu innych potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Suszona żurawina HELIO Natura zawiera np. 34g błonnika na 100g produktu!. Właściwy proces suszenia żurawiny potrafi także dodatkowo zwielokrotnić ilość niektórych substancji odżywczych.
I to nie koniec. Zawarta w żurawinie miedź i magnez pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Witaminy C i E chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, natomiast witamina B6 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Suszona żurawina z powodu swoich walorów zdrowotnych cieszy się powodzeniem wśród dietetyków i warto wprowadzić ją jako urozmaicenie naszych codziennych posiłków. Ciekawostką jest, że suszona żurawina HELIO Natura zawiera o 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny. Żurawina ma zatem nie tylko walory smakowe, ale także pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas. Korzystaj z jej właściwości i ciesz się zdrowiem przez długi czas, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje.
Odporność to słowo klucz, które w ostatnich miesiącach szczególnie zyskało na sile. Jest ona bardzo ważna! Od czego zależy? Jak ją budować? Co jeść, aby pobudzać system odporności do pracy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym? Odporność budujemy przez cały rok. Jednak w sezonie jesienno- zimowym należy to robić ze zdwojoną siłą. Są trzy filary prawidłowo działającego układu immunologicznego, które zależą od nas, a więc aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu oraz prawidłowa dieta oparta […]
Jesteśmy zajęci kupowaniem szkolnej wyprawki, planowaniem zajęć pozalekcyjnych oraz innymi przygotowaniami. W tym ferworze warto pamiętać o zdrowej diecie, która dostarczy uczniom wartościowych składników pomagających w wysiłku fizycznym i intelektualnym. Sprawdźcie, co włożyć do pojemnika z drugim śniadaniem, aby było i słodko i zdrowo. Od tego roku ma nie być tzw. śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych – ale po drodze do szkoły dzieci często kupują niezdrowe słodycze lub napoje w okolicznych sklepikach. Co zatem włożyć […]
Nie tak dawno na naszym blogu pisaliśmy o napojach z bakaliami – teraz nadeszła pora aby zmienić stan skupienia z ciekłego na stały 🙂 W tym celu przygotujemy medaliony z mięsa drobiowego w orzechowej panierce. Potrzebne będą: 600 gram mięsa drobiowego ( pierś kurczaka lub indyka) pól szklanki posiekanych orzechów laskowych HELIO jajko (surowe) wytrawne wino (pół kieliszka) do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło […]