Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny.
Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy ją do ciast czy deserów, owsianek i muesli. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę tych owoców, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale komponuje się ona z warzywami (a w szczególności z burakami), a więc może być dodatkiem do warzywnych surówek a także daje wspaniałe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych.
Jej okrągłe jagody zawierają m.in. witaminy: B1, B2, C i E oraz minerały. Nie wspominając już o szeregu innych potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Suszona żurawina HELIO Natura zawiera np. 34g błonnika na 100g produktu!. Właściwy proces suszenia żurawiny potrafi także dodatkowo zwielokrotnić ilość niektórych substancji odżywczych.
I to nie koniec. Zawarta w żurawinie miedź i magnez pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Witaminy C i E chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, natomiast witamina B6 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Suszona żurawina z powodu swoich walorów zdrowotnych cieszy się powodzeniem wśród dietetyków i warto wprowadzić ją jako urozmaicenie naszych codziennych posiłków. Ciekawostką jest, że suszona żurawina HELIO Natura zawiera o 50% mniej cukru oraz 7 razy więcej błonnika niż ta sama ilość standardowej suszonej żurawiny. Żurawina ma zatem nie tylko walory smakowe, ale także pomaga cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas. Korzystaj z jej właściwości i ciesz się zdrowiem przez długi czas, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje.
Podane na zimno lub ciepło, w pucharkach zachwycają smakiem, wyglądem i są wykwintnym deserem dla gości. Dodatkową zaletą jest to, że ich przygotowanie zawsze się uda. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych ani karkołomnego i długotrwałego przygotowywania wedle skomplikowanego przepisu. Są szybkie, efektowne i zawsze smakują. Mus orzechowo-czekoladowy Składniki: 30 dag orzechów włoskich HELIO GOLD 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy 3 jajka […]
Latem, zwłaszcza podczas wakacyjnych wyjazdów, często ulegamy pokusie i sięgamy po słodycze, chipsy i inne kaloryczne- zazwyczaj szybkie i niezdrowe potrawy. By powrót z urlopu nie okazał się zbyt ciężki, sprawdźcie wakacyjne przekąski HELIO, które będą idealnym, bo smacznym i zdrowym towarzyszem Waszych podróży! Najlepszą przekąską do chrupania w okresie letnim będą orzechy HELIO- np. Pistacje prażone bez dodatku soli z gamy bez konserwantów HELIO Natura oraz Migdały HELIO, które zadbają […]
Każdy zna kogoś, kto narzeka lub ma objawy wskazujące na nadciśnienie tętnicze. Zazwyczaj też od tych samych osób dobiegają głosy, że przyczyny tej choroby są dziedziczno-genetyczne i jedynym remedium jest przyjmowanie tabletek zalecanych przez lekarzy. Błąd. Czasami wystarczy zwrócić uwagę na to co, kiedy i jak jemy. Jednym z proponowanych przez specjalistów rozwiązań, jest zwiększenie ilości spożywanych przez nas owoców. Nie tylko tych zdjętych prosto z krzaka, ale także suszonych, takich jak figi […]