Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, iż badania wykazują, że zawałom mieśnia sercowego, udarom i innym zaburzeniom sercowo- naczyniowym można zapobiec przez właściwy, korzystny styl życia[1].
By zadbać o serce, przede wszystkim należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej (przynajmniej 30 minut, najlepiej codzienne), nie palić tytoniu oraz zwracać uwagę na to co jemy, kontrolować masę ciała i zdrowo się odżywiać[2] . W naszej diecie powinno się więc znaleźć więcej warzyw i owoców, gdyż zawierają błonnik, witaminy i przeciwutleniacze, a także m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby i orzechy. Według badań klinicznych dodatek orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, pekan, pistacji oraz migdałów i orzeszków ziemnych) do diety zmniejsza ryzyko zawału serca. Wykazano, iż codzienna konsumpcja porcji orzechów zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Orzechy bogate są bowiem w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, witaminę E i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym oraz minerały (magnez, potas) i flawonoidy[3]. Duże zastosowanie w profilaktyce i dietach leczniczych stosowanych w chorobach układu krążenia mają głównie orzechy włoskie[4], które znajdziemy w bogatej ofercie bakalii HELIO. Orzechy włoskie HELIO zawierają cenny dla serca potas (neutralizuje szkodliwe działanie sodu), tiaminę, magnez oraz witaminę E, która wykazuje najbardziej skuteczną aktywność prewencyjną w chorobie wieńcowej[5]. Wit. E znajdziemy także w Orzechach Laskowych HELIO i Migdałach HELIO.
Dla zdrowia naszego serca, należy z kolei ograniczać w diecie m.in. tłuszcze twarde, produkty bogate w cholesterol, tłuszcze nasycone, alkohol, cukry proste, a także sód, którego nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego[6]. Dlatego na co dzień należy wybierać produkty o niskiej zawartości sodu, jak bakalie z linii HELIO Natura bez konserwantów, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, np. Pistacje prażone bez dodatku soli czy Prażone Orzechy Laskowe bez tłuszczu i soli HELIO Natura. Z kolei zamiast słodyczy- warto włączyć do naszej diety Żurawinę suszoną HELIO Natura, wzbogaconą w błonnik, która zawiera aż 50% mniej cukru. Ponadto, według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracujących z firmą HELIO, owoce suszonej żurawiny wykazują zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, hamują utlenianie frakcji LDL-cholesterolu, redukują stężenie tej frakcji, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia[7].
Niewydolność serca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze… to choroby serca na które najczęściej jesteśmy narażeni, dlatego w ich codziennej profilaktyce niezwykle ważny jest właściwy- zdrowy tryb życia. Regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta to podstawa, jednak nie można również zapominać o okresowych badaniach- m.in. wykonywaniu pomiarów ciśnienia krwi, a także kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz tzw. lipidogramu (cholesterol, frakcja HDL i LDL, trójglicerydy)[8]. A jeżeli wyniki są nieprawidłowe- należy koniecznie zgłosić się do lekarza, by rozpocząć odpowiednie leczenie.
Pamiętaj! By cieszyć się zdrowiem i dobrą formą przez długie lata, o serce należy troszczyć się każdego dnia!
Źródła:
[1] Na podst. „Rodzinna Encykopedia Zdrowia“, praca zbiorowa, wydawnictwo Reader’s Digest Przegląd, Warszawa 1999 [2] „Profilaktyka chorób układu krążenia- wpływ stylu życia na rozwój chorób serca“, Dr R. Sierpiński, Instytut Kardiologii w Warszawie, 2015 [3] Na podst. „Orzechy i rośliny strączkowe a ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy“, lek. Dorota Godawska https://dieta.mp.pl/aktualnosci/140432,orzechy-i-rosliny-straczkowe-a-ryzyko-zawalu-serca-udaru-mozgu-i-cukrzycy [4], [5] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM [6] „Dieta dla serca”, Dr n med. G. Kopeć, 2012, https://dieta.mp.pl/wywiady/66132,dieta-dla-serca [7] „Suszone ocowe“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM, [8] „Profilaktyka chorób układu krążenia- wpływ stylu życia na rozwój chorób serca“, Dr R. Sierpiński, Instytut Kardiologii w Warszawie, 2015
Bakalie HELIO to bogate źródło witamin B1, B2, B3, B6, które pełnią istotną rolę w naszym organizmie, dlatego powinny być regularnie dostarczane każdego dnia, zwłaszcza w diecie wegan. Tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, niacyna – witaminy z grupy B są niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich niedobór może powodować osłabienie, zmęczenie, brak apetytu, zapalenie kącików ust, zmiany skórne[1]. B1, B2, B3, B6 to witaminy […]
Wraz z modą na pieczenie chleba przyszła do nas również moda na domowe dodatki do pieczywa. Na swojskie smakołyki. Dlaczego? Bo są smaczne, znamy wszystkie składniki i możemy je dostosować do własnych preferencji – doprawić wedle naszych upodobań, gustów i smaku. W zasadzie w sztuce gotowania nie ma żadnych zasad, jedyne wiążące kryterium – ma nam smakować. Jednym z pomysłów na wykorzystanie w kuchni orzechów i bakalii są smarowidła – do chleba, tostów i różnorakich wafli. Są tez miłośnicy smarowania […]
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]