Serce utrzymuje bez przerwy przepływ 4- 5 litrów krwi przez układ krwionośny. Kurczy sie na dobę 100 tysięcy razy, przepompowywując ok. 10 tysięcy litrów krwi. W ciągu życia człowieka serce kurczy się ok. 2,5 mld razy, a czas spoczynku serca między kolejnymi skurczami nie przekracza sekundy. Mięsień sercowy jest niezwykle aktywnym narządem ludzkiego organizmu, dlatego warto się o niego szczególnie zatroszczyć, zwłaszcza, iż badania wykazują, że zawałom mieśnia sercowego, udarom i innym zaburzeniom sercowo- naczyniowym można zapobiec przez właściwy, korzystny styl życia[1].
By zadbać o serce, przede wszystkim należy pamiętać o regularnej aktywności fizycznej (przynajmniej 30 minut, najlepiej codzienne), nie palić tytoniu oraz zwracać uwagę na to co jemy, kontrolować masę ciała i zdrowo się odżywiać[2] . W naszej diecie powinno się więc znaleźć więcej warzyw i owoców, gdyż zawierają błonnik, witaminy i przeciwutleniacze, a także m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby i orzechy. Według badań klinicznych dodatek orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, pekan, pistacji oraz migdałów i orzeszków ziemnych) do diety zmniejsza ryzyko zawału serca. Wykazano, iż codzienna konsumpcja porcji orzechów zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Orzechy bogate są bowiem w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko roślinne, błonnik, kwas foliowy, witaminę E i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym oraz minerały (magnez, potas) i flawonoidy[3]. Duże zastosowanie w profilaktyce i dietach leczniczych stosowanych w chorobach układu krążenia mają głównie orzechy włoskie[4], które znajdziemy w bogatej ofercie bakalii HELIO. Orzechy włoskie HELIO zawierają cenny dla serca potas (neutralizuje szkodliwe działanie sodu), tiaminę, magnez oraz witaminę E, która wykazuje najbardziej skuteczną aktywność prewencyjną w chorobie wieńcowej[5]. Wit. E znajdziemy także w Orzechach Laskowych HELIO i Migdałach HELIO.
Dla zdrowia naszego serca, należy z kolei ograniczać w diecie m.in. tłuszcze twarde, produkty bogate w cholesterol, tłuszcze nasycone, alkohol, cukry proste, a także sód, którego nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego[6]. Dlatego na co dzień należy wybierać produkty o niskiej zawartości sodu, jak bakalie z linii HELIO Natura bez konserwantów, które pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, np. Pistacje prażone bez dodatku soli czy Prażone Orzechy Laskowe bez tłuszczu i soli HELIO Natura. Z kolei zamiast słodyczy- warto włączyć do naszej diety Żurawinę suszoną HELIO Natura, wzbogaconą w błonnik, która zawiera aż 50% mniej cukru. Ponadto, według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, współpracujących z firmą HELIO, owoce suszonej żurawiny wykazują zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, hamują utlenianie frakcji LDL-cholesterolu, redukują stężenie tej frakcji, co ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia[7].
Niewydolność serca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze… to choroby serca na które najczęściej jesteśmy narażeni, dlatego w ich codziennej profilaktyce niezwykle ważny jest właściwy- zdrowy tryb życia. Regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta to podstawa, jednak nie można również zapominać o okresowych badaniach- m.in. wykonywaniu pomiarów ciśnienia krwi, a także kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz tzw. lipidogramu (cholesterol, frakcja HDL i LDL, trójglicerydy)[8]. A jeżeli wyniki są nieprawidłowe- należy koniecznie zgłosić się do lekarza, by rozpocząć odpowiednie leczenie.
Pamiętaj! By cieszyć się zdrowiem i dobrą formą przez długie lata, o serce należy troszczyć się każdego dnia!
Źródła:
[1] Na podst. „Rodzinna Encykopedia Zdrowia“, praca zbiorowa, wydawnictwo Reader’s Digest Przegląd, Warszawa 1999 [2] „Profilaktyka chorób układu krążenia- wpływ stylu życia na rozwój chorób serca“, Dr R. Sierpiński, Instytut Kardiologii w Warszawie, 2015 [3] Na podst. „Orzechy i rośliny strączkowe a ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy“, lek. Dorota Godawska https://dieta.mp.pl/aktualnosci/140432,orzechy-i-rosliny-straczkowe-a-ryzyko-zawalu-serca-udaru-mozgu-i-cukrzycy [4], [5] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM [6] „Dieta dla serca”, Dr n med. G. Kopeć, 2012, https://dieta.mp.pl/wywiady/66132,dieta-dla-serca [7] „Suszone ocowe“, dr E. Michota-Katulska, dr M. Zegan, Zakład Żywienia Człowieka WUM, [8] „Profilaktyka chorób układu krążenia- wpływ stylu życia na rozwój chorób serca“, Dr R. Sierpiński, Instytut Kardiologii w Warszawie, 2015
Choć słowo „dieta” ogólnie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, może być rozumiane na wiele sposobów. Jedni chcą po prostu zrezygnować z jedzenia uznawanego za niezdrowe. Drudzy dbają, by ich pożywienie zapewniało prawidłowe funkcjonowanie ciała. Inni stawiają na odchudzanie, a jeszcze inni na budowanie masy mięśniowej. Wszyscy ci ludzie są na diecie, choć dla każdego jest ona inna. Bakalie oraz suszone owoce mają szerokie zastosowanie w dietetyce i wywierają pozytywny wpływ […]
Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita […]
Zasady konkursu: I. Zadanie konkursowe. W komentarzu pod tym wpisem zamieść przepis na wypiek, który zawsze się udaje dzięki produktom HELIO. W przepisie muszą znaleźć się co najmniej 2 produkty HELIO, które są nagrodami w tym konkursie, (Szczegółowa lista nagród poniżej). II. Nagrody. Mamy 3 zestawy nagród – każdy zestaw zawiera 10 produktów HELIO. 1. masa makowa HELIO 2. masa krówkowa kajmak […]