Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita do sprawnej i bardziej efektywnej pracy, dając jednocześnie uczucie wypełnienia i sytości na dłużej[1]. Dzięki temu błonnik pomaga nam w walce z nadwagą i otyłością. Sprawdź, w jakich produktach HELIO znajdziesz najwięcej błonnika pokarmowego!
Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem pokarmowym, to- według oficjalnej definicji podanej przez Komisję Europejską- węglowodany o stopniu polimeryzacji większym niż trzy, nieulegające trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka. Są to zatem mieszaniny polisacharydów (wielocukrów) i oligosacharydów (cukry proste), które przechodzą przez przewód pokarmowy człowieka i nie są wchłaniane w jelicie cienkim, często natomiast ulegają fermentacji w jelicie grubym pod wpływem występujących tam bakterii[2]. Oznacza to, że błonnik tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i ułatwia przesuwanie się pokarmu w jelitach. Gdzie szukać błonnika?
W ofercie bakalii HELIO znajdziemy produkty zawierające przynajmniej 3 g błonnika na 100 kcal, ale także 6 g błonnika na 100 g (!), a należą do nich przede wszystkim owoce suszone z linii bez konserwantów HELIO Natura, m.in. Figi, Śliwki, Morele oraz Morwa biała, Miechunka, Berberys czy Żurawina. Dobrym źródłem błonnika sa również orzechy, głównie Migdały, które wyróżniają się najwyższą zawartością błonnika (14,3 g/100g)[3], a także Pecan, Makadamia czy Brazylijskie- wszystkie te orzechy dostępne są w szerokiej gamie produktów HELIO. Ponadto, błonnik pokarmowy jest bardzo często dodawany też do wyrobów zbożowych- m.in. batonów na bazie płatków owsianych i z pełnych ziaren zbóż, jak np. 6 ziaren & Miód HELIO czy z dodatkiem bakalii- Śliwka & Czekolada HELIO.
Jeżeli planujesz wprowadzić błonnik do swojego codziennego jadłospisu, warto włączyć do diety różne jego źródła, by organizm mógł w pełni wykorzystać wszystkie prozdrowotne właściwości tzw. włókna pokarmowego. Na przykład, do sałatek czy jogurtów- dodawaj regularnie suszone owoce, np. Morele i Śliwki HELIO Natura, w ciągu dnia jedz garść orzechów dzienne, a pod ręką miej zawsze szybką przekąskę bogatą w błonnik- najlepiej Baton zbożowy HELIO w ulubionym smaku. Pamiętaj tylko, by wraz ze spożyciem błonnika- zwiększać także ilość wypijanej wody. W ten sposób zapewnisz swojemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a Twoja dieta będzie dobrze zbilansowana.
Źródła:
[1], [2] Na podst. „Pokarmowe źródła błonnika“ dr A. Galanty, https://dieta.mp.pl/zasady/176007,pokarmowe-zrodla-blonnika [3] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Święta wielkanocne to wyjątkowy czas, w którym symboliczne obrzędy religijne, tradycja ludowa i świat przyrody splatają się w jedno. Chrześcijanie świętują zwycięstwo Jezusa nad śmiercią, przyroda budzi się do życia po zimie, zaś tradycje ludowe zarówno upamiętniają wydarzenia sprzed ponad 2000 lat, jak i podkreślają naturalne przemiany w przyrodzie – wiosna rozpoczyna nowy cykl życia, obsiewania, zbierania plonów i cieszenia się nimi. Święta Wielkanocne to też czas […]
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania! Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej […]
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]