Reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga oczyścić organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie… Błonnik ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i przemiany materii, odgrywa też ważną rolę w profilaktyce zaparć, dlatego nie może go zabraknąć w codziennym jadłospisie, zwłaszcza jeśli planujemy zrzucić po zimie nadprogramowe kilogramy. Błonnik to bowiem ważny składnik diety odchudzającej- pęczniejąc pod wpływem wody, powoduje zwiększenie objętości treści pokarmowych znajdujących się w jelitach. Zmusza to jelita do sprawnej i bardziej efektywnej pracy, dając jednocześnie uczucie wypełnienia i sytości na dłużej[1]. Dzięki temu błonnik pomaga nam w walce z nadwagą i otyłością. Sprawdź, w jakich produktach HELIO znajdziesz najwięcej błonnika pokarmowego!
Błonnik pokarmowy, zwany również włóknem pokarmowym, to- według oficjalnej definicji podanej przez Komisję Europejską- węglowodany o stopniu polimeryzacji większym niż trzy, nieulegające trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka. Są to zatem mieszaniny polisacharydów (wielocukrów) i oligosacharydów (cukry proste), które przechodzą przez przewód pokarmowy człowieka i nie są wchłaniane w jelicie cienkim, często natomiast ulegają fermentacji w jelicie grubym pod wpływem występujących tam bakterii[2]. Oznacza to, że błonnik tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i ułatwia przesuwanie się pokarmu w jelitach. Gdzie szukać błonnika?
W ofercie bakalii HELIO znajdziemy produkty zawierające przynajmniej 3 g błonnika na 100 kcal, ale także 6 g błonnika na 100 g (!), a należą do nich przede wszystkim owoce suszone z linii bez konserwantów HELIO Natura, m.in. Figi, Śliwki, Morele oraz Morwa biała, Miechunka, Berberys czy Żurawina. Dobrym źródłem błonnika sa również orzechy, głównie Migdały, które wyróżniają się najwyższą zawartością błonnika (14,3 g/100g)[3], a także Pecan, Makadamia czy Brazylijskie- wszystkie te orzechy dostępne są w szerokiej gamie produktów HELIO. Ponadto, błonnik pokarmowy jest bardzo często dodawany też do wyrobów zbożowych- m.in. batonów na bazie płatków owsianych i z pełnych ziaren zbóż, jak np. 6 ziaren & Miód HELIO czy z dodatkiem bakalii- Śliwka & Czekolada HELIO.
Jeżeli planujesz wprowadzić błonnik do swojego codziennego jadłospisu, warto włączyć do diety różne jego źródła, by organizm mógł w pełni wykorzystać wszystkie prozdrowotne właściwości tzw. włókna pokarmowego. Na przykład, do sałatek czy jogurtów- dodawaj regularnie suszone owoce, np. Morele i Śliwki HELIO Natura, w ciągu dnia jedz garść orzechów dzienne, a pod ręką miej zawsze szybką przekąskę bogatą w błonnik- najlepiej Baton zbożowy HELIO w ulubionym smaku. Pamiętaj tylko, by wraz ze spożyciem błonnika- zwiększać także ilość wypijanej wody. W ten sposób zapewnisz swojemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a Twoja dieta będzie dobrze zbilansowana.
Źródła:
[1], [2] Na podst. „Pokarmowe źródła błonnika“ dr A. Galanty, https://dieta.mp.pl/zasady/176007,pokarmowe-zrodla-blonnika [3] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Uwielbiamy zdrową kuchnię. I to nie tylko dlatego, że wpływa na naszą formę i samopoczucie, a przede wszystkim dlatego, ze nasza fantazja kulinarna nie zna granic. I to dosłownie (bo sprowadzamy smakołyki z najdalszych rejonów świata ) i w przenośni – bo to co ogranicza ludzką wyobraźnię, to tylko niebo nad nami :-). Dzisiaj proponujemy Wam przygotowanie trzech pysznych napojów – herbaty z kandyzowanym imbirem (na zimowe przeziębienia) , naparu z morwy białej (dla odchudzających się) i pysznego koktajlu z bananów i orzechów […]
Orzechy, migdały Większość tłuszczów zawartych w orzechach stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone Orzechy, zwłaszcza włoskie, mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 Tłuszcze te obniżają stężenie cholesterolu LDL, zmniejszają poziom lipidów w surowicy krwi, a także są skuteczne w profilaktyce miażdżycy Wszystkie rodzaje orzechów zawierają swoisty zestaw witamin i składników mineralnych Bogate są w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem wymiatającym wolne rodniki Są źródłem kwasu foliowego tak istotnego […]
Dowiedz się co na temat konserwantów w suszonych owocach sądzą Specjaliści Zakładu Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego? Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek – niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia. Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety – szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów […]