Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni.
Kasza bez glutenu – składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 3 szklanki wody 1 utarte kwaśne jabłko orzechy włoskie HELIO GOLD pestki słonecznika lub dyni HELIO przyprawy: sól, imbir, cynamon
Sposób wykonania: Do gotującej się wody dodać wszystkie składniki oprócz jabłka. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jabłko.
Kasza „Żółty cesarz”
Kasza jaglana z miodem i orzechami. Prosty przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia 🙂 .
Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 1/4 szklanki dowolnych orzechów HELIO GOLD 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu
Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło.
Kasza mleczkiem kokosowym płynąca 500 ml mleka kokosowego ½ szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy 2-4 śliwki 20 orzechów laskowych HELIO GOLD lub innych orzechów HELIO GOLD szczypta cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotuj, dodaj wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania zmniejsz gaz i gotuj około 10-15 minut. Pod sam koniec dodaj cukier. Zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Śliwki pokrój, orzechy posiekaj. Kaszę nałóż do półmisków, ułóż śliwki, posyp orzechami i cynamonem.
Smacznego!
Święta, święta i … po świętach, dlatego na świąteczne przejedzenie i lepsze trawienie, zalecamy zdrowy kompot z suszu. Przyrządzony na ciepło, domowy napój z suszonych owoców HELIO – nie tylko świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, ale też stanowi cenne uzupełnienie naszej diety w witaminy i minerały… Suszone owoce są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Na uwagę zasługują zwłaszcza suszone morele, które zawierają witaminę A, C i β-karoten. […]
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni, zaczynamy coraz częściej zerkać na półkę z różnego rodzaju łakociami. Wtedy cierpimy i staramy się nie ulec pokusie pustych kalorii. Czy jest jakaś alternatywa dla kuszących na każdym kroku słodkości? Pamiętaj dietetyku młody, nie… Znakomitym substytutem dla słodyczy są suszone owoce, które zawierają dużą dawkę węglowodanów, ale nie są aż tak obfite w tłuszcze. Pamiętaj, że to właśnie tego typu połączenie tuczy najbardziej. Suszone morele, figi […]