Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni.
Kasza bez glutenu – składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 3 szklanki wody 1 utarte kwaśne jabłko orzechy włoskie HELIO GOLD pestki słonecznika lub dyni HELIO przyprawy: sól, imbir, cynamon
Sposób wykonania: Do gotującej się wody dodać wszystkie składniki oprócz jabłka. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jabłko.
Kasza „Żółty cesarz”
Kasza jaglana z miodem i orzechami. Prosty przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia 🙂 .
Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 1/4 szklanki dowolnych orzechów HELIO GOLD 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu
Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło.
Kasza mleczkiem kokosowym płynąca 500 ml mleka kokosowego ½ szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy 2-4 śliwki 20 orzechów laskowych HELIO GOLD lub innych orzechów HELIO GOLD szczypta cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotuj, dodaj wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania zmniejsz gaz i gotuj około 10-15 minut. Pod sam koniec dodaj cukier. Zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Śliwki pokrój, orzechy posiekaj. Kaszę nałóż do półmisków, ułóż śliwki, posyp orzechami i cynamonem.
Smacznego!
Wiosna czeka już za zakrętem, więc zaczynamy myśleć w stylu #fit i #light ! Dołącz do #HELIOfit team 😉 i poczuj się lekko! Zdrowa dieta, z dużą ilością warzyw oraz owoców suszonych i orzechów – najlepiej bez tłuszczu, soli i konserwantów. Wiosna to dobry czas na zmiany w codziennej diecie, dlatego zadbaj o to, by w Twoim jadłospisie nie zabrakło pełnowartościowych, naturalnie zdrowych bakalii HELIO Natura. Dlatego do koktajli, musli czy sałatek – dodawaj #superfoods, […]
Niezdrowy styl życia, nieprawidłowa dieta, nadmiar kalorii, spożywanie przetworzonego pożywienia, brak aktywności fizycznej oraz narażenie na przewlekły stres- to wszystko może się przyczynić do rozwoju cukrzycy- przewlekłej choroby metabolicznej wywołanej brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy- sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia cukrzyca to grupa chorób metabolicznych […]
Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki. Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne. Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem […]