Bakalie i kasza jaglana – idealny duet na początek dnia

Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni.

Kasza bez glutenu – składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
3 szklanki wody
1 utarte kwaśne jabłko
orzechy włoskie HELIO GOLD
pestki słonecznika lub dyni HELIO
przyprawy: sól, imbir, cynamon

Sposób wykonania:
Do gotującej się wody dodać wszystkie składniki oprócz jabłka. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jabłko.

Kasza „Żółty cesarz”

Kasza jaglana z miodem i orzechami. Prosty przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia 🙂 .

Składniki na 1 porcję:
50 g kaszy jaglanej
1/4 szklanki dowolnych orzechów HELIO GOLD
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta cynamonu

Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło.

Kasza mleczkiem kokosowym płynąca
500 ml mleka kokosowego
½ szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy
2-4 śliwki
20 orzechów laskowych HELIO GOLD lub innych orzechów HELIO GOLD
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Mleko zagotuj, dodaj wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania zmniejsz gaz i gotuj około 10-15 minut. Pod sam koniec dodaj cukier. Zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Śliwki pokrój, orzechy posiekaj. Kaszę nałóż do półmisków, ułóż śliwki, posyp orzechami i cynamonem.

Smacznego!

Udostępnij artykuł