Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni.
Kasza bez glutenu – składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 3 szklanki wody 1 utarte kwaśne jabłko orzechy włoskie HELIO GOLD pestki słonecznika lub dyni HELIO przyprawy: sól, imbir, cynamon
Sposób wykonania: Do gotującej się wody dodać wszystkie składniki oprócz jabłka. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jabłko.
Kasza „Żółty cesarz”
Kasza jaglana z miodem i orzechami. Prosty przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia 🙂 .
Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 1/4 szklanki dowolnych orzechów HELIO GOLD 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu
Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło.
Kasza mleczkiem kokosowym płynąca 500 ml mleka kokosowego ½ szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy 2-4 śliwki 20 orzechów laskowych HELIO GOLD lub innych orzechów HELIO GOLD szczypta cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotuj, dodaj wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania zmniejsz gaz i gotuj około 10-15 minut. Pod sam koniec dodaj cukier. Zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Śliwki pokrój, orzechy posiekaj. Kaszę nałóż do półmisków, ułóż śliwki, posyp orzechami i cynamonem.
Smacznego!
Naturalnym regionem pochodzenia orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne źródło pożywienia Indian – nazywano je pecan, co oznaczało „orzechy zbyt twarde, aby zgnieść je dłonią”. Same orzechy są jednak bardzo delikatne w smaku (przypominają smakiem orzechy włoskie, ale są od nich słodsze). Orzechy pecan uchodzą wraz z nerkowcami za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, a dzięki licznym walorom odżywczym wchodziły w skład diety […]
Wraz z nadejściem jesieni musimy liczyć się z częstą zmianą pogody oraz wystawieniem naszego organizmu na działanie wiatru i deszczu. Gruba kurtka i ciepła czapka nie zawsze uchronią nas przed chorobą, dlatego warto zapoznać się z naszymi sposobami na zwiększenie odporności. Aktywność fizyczna Jedną z najlepszych metod na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. W zupełności wystarczy, że co najmniej 3 razy w tygodniu będziemy poświęcać 30 minut na ruch. Jeśli nie możemy poświęcić […]
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości […]