Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni.
Kasza bez glutenu – składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 3 szklanki wody 1 utarte kwaśne jabłko orzechy włoskie HELIO GOLD pestki słonecznika lub dyni HELIO przyprawy: sól, imbir, cynamon
Sposób wykonania: Do gotującej się wody dodać wszystkie składniki oprócz jabłka. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jabłko.
Kasza „Żółty cesarz”
Kasza jaglana z miodem i orzechami. Prosty przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia 🙂 .
Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 1/4 szklanki dowolnych orzechów HELIO GOLD 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu
Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło.
Kasza mleczkiem kokosowym płynąca 500 ml mleka kokosowego ½ szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy 2-4 śliwki 20 orzechów laskowych HELIO GOLD lub innych orzechów HELIO GOLD szczypta cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotuj, dodaj wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania zmniejsz gaz i gotuj około 10-15 minut. Pod sam koniec dodaj cukier. Zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Śliwki pokrój, orzechy posiekaj. Kaszę nałóż do półmisków, ułóż śliwki, posyp orzechami i cynamonem.
Smacznego!
Chałwa – halvah, halva, helva, halawi – pierwotne znaczenie tego słowa, występującego w podobnej formie w językach arabskich i grece, to po prostu „cukierek”. Chałwa również jeden z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Produkowana z ziaren sezamu, a także orzechów i ziaren słonecznika. Sezam to bogactwo witamin i minerałów, co czyni ten deser nie tylko zdrowym, a nawet potrzebnym. Problem chałwy ze sklepu to zazwyczaj ogromna ilość cukru i konserwanty wewnątrz gotowego produktu. […]
Zbliżająca się Wielkanoc to znane rytuały, które odtwarzamy co roku – jednak to jak świętujemy Wielkanoc obecnie jest efektem zmian, które zachodziły przez całe wieki. Poznajcie kilka ciekawostek, które rzucają nowe światło na zwyczaje wielkanocne. Niedziela Palmowa – Niedziela Palmowa nie zawsze była tylko palmową, ten dzień nazywano również Wierzbną lub Kwietną. Zwyczaj przystrajania gałązek wierzbowych i leszczynowych jest starosłowiański i łączy się ze świętem […]
Żurawina plasuje się w ścisłej czołówce roślin o właściwościach prozdrowotnych. W przeszłości nadawano jej właściwości lecznicze m.in. w chorobach nerek i pęcherza moczowego. Chociażby z tego powodu warto bliżej przyjrzeć się charakterystyce tej rośliny. Owoce żurawiny bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. W Polsce, najpopularniejszą formą jest żurawina suszona, która z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Dodajemy […]