Śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, powinno być ciepłe i sycące, lekko nas rozgrzewać. Dlatego wszelkie śniadania wychładzające organizm np. jogurt plus kawałek chleba z wędliną nie są zalecane w okresie jesienno-zimowym. Natomiast wszelkiego rodzaje kasze plus dodatki w postaci protein z orzechów i węglowodanów z miodu to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. To po prostu „starter idealny” na początek intensywnego dnia w pracy czy na uczelni.
Kasza bez glutenu – składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 3 szklanki wody 1 utarte kwaśne jabłko orzechy włoskie HELIO GOLD pestki słonecznika lub dyni HELIO przyprawy: sól, imbir, cynamon
Sposób wykonania: Do gotującej się wody dodać wszystkie składniki oprócz jabłka. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać jabłko.
Kasza „Żółty cesarz”
Kasza jaglana z miodem i orzechami. Prosty przepis na rozgrzewające, pyszne i pełne energii śniadanie. Idealne na początek długiego tygodnia 🙂 .
Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej 1/4 szklanki dowolnych orzechów HELIO GOLD 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu
Kaszę wypłucz i ugotuj z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanej kaszy dodaj orzechy, cynamon i miód. Zjedz na ciepło.
Kasza mleczkiem kokosowym płynąca 500 ml mleka kokosowego ½ szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy 2-4 śliwki 20 orzechów laskowych HELIO GOLD lub innych orzechów HELIO GOLD szczypta cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotuj, dodaj wypłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania zmniejsz gaz i gotuj około 10-15 minut. Pod sam koniec dodaj cukier. Zostaw pod przykryciem przez około 15 minut. Śliwki pokrój, orzechy posiekaj. Kaszę nałóż do półmisków, ułóż śliwki, posyp orzechami i cynamonem.
Smacznego!
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią dziś cenny dodatek nie tylko do sushi, ale też ważny składnik naszego codziennego menu- musli, sałatek, ryżu, deserów, pieczywa i innych wypieków. Sezam biały łuskany, a teraz także Sezam czarny w gamie bakalii HELIO, ze względu na swoje dobroczynne właściwości powinien być na stałe obecny w każdej zdrowej diecie! Sezam to małe nasionka o słodkawym, lekko orzechowym smaku, które kryją w sobie […]
Spadek formy i problemy z koncentracją? Zrób sobie przerwę i wrzuć na luz z BAKALIOWE KIESZONKOWE, bo nowe przekąski HELIO są naturalnym źródłem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Żyjemy dziś szybko, za mało śpimy, jesteśmy przemęczeni i zestresowani… a to wszystko obniża naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania. By mózg był w dobrej kondycji i pracował na najwyższych obrotach, zwłaszcza w okresie jesiennym, potrzebuje witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. […]
Błonnik w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem błonnika są migdały kalifornijskie, rodzynki, orzechy laskowe, suszone morele oraz daktyle. Zawartość błonnika w tych produktach oscyluje na poziomie 3 – 4 gramy na porcję (30g). Błonnik w nich zawarty wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę (aktywność motoryczną) jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej a także działa odtruwająco na organizm. Białko w bakaliach Wśród bakalii najlepszym źródłem białka […]