W okresie świątecznym niewielu z nas liczyło kalorie. Pierogi, makowiec, kapusta z grzybami… Było pysznie! Jednak przyszedł już styczeń i czas powrócić do zdrowych nawyków. Jednym z nich jest planowanie codziennych, bogatych w witaminy posiłków. Dzięki temu unikniemy podjadania, a przygotowane przez nas dania dostarczą nam mnóstwo wartości odżywczych. Wśród nich nie może zabraknąć potraw z bakaliami HELIO. W tym temacie inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na zdrową, szybką wegetariańską sałatkę z rigatoni, nerkowców i ciecierzycy. Świetnie sprawdzi się jako posiłek, który możesz włożyć do swojego lunchboxa. Sprawdźcie sami!
Składniki:
1 opak. Nerkowców pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 1 puszka ciecierzycy • 1 opak. makaronu penne rigate • 10 dag fety • 1 cukinia • 2-3 pomidory • 1 papryka • 2-3 dymki ze szczypiorem • 8-10 łyżek oliwy • 5-6 łyżki pikantnego keczupu • 2 ząbki czosnku • po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu • sól • pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i gotuj na dużym ogniu bez przykrycia do czasu, aż będzie al dente (około 10 minut). Makaron odcedź. W misce, w której będzie podawana sałatka, wymieszaj na sos oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by penne równomiernie się nim pokryły. Warzywa umyj, oczyść. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, osącz. Pomidory i paprykę pokrój dowolnie. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ciecierzycę osącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Sałatkę posyp pestkami dyni oraz nerkowcami i pestkami słonecznika (można je uprzednio podprażyć na suchej patelni). Sałatkę lekko wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, odstaw pod przykryciem na 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
Smacznego!
Jesienią nasze menu zaczyna zmieniać się w kierunku dań bardziej rozgrzewających, sycących i bogatych w składniki odżywcze. W kuchni królują wtedy sezonowe warzywa, owoce oraz bakalie, które idealnie wpisują się w jesienny klimat, dodając potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Jednym z ciekawych produktów, który świetnie sprawdza się w jesiennych daniach, są bakalie z serii HELIO Natura. Bez konserwantów i sztucznych dodatków, idealnie wpisują się w zdrowy styl życia. Dziś proponujemy […]
Zima to czas, kiedy często sięgamy po cięższe, bardziej kaloryczne potrawy, a nasza dieta uboga jest w świeże warzywa i owoce. Dlatego wiosna to idealny moment na odnowienie organizmu i wprowadzenie zdrowszych nawyków żywieniowych. Doskonałym wsparciem w tym procesie są suszone owoce HELIO – pełne wartości odżywczych, naturalnie słodkie i bogate w błonnik. Jednym z najlepszych sposobów na ich wykorzystanie jest przygotowanie lekkiej, ale pożywnej sałatki, która doda energii i dostarczy cennych […]
Gotowi na Halloween? Wyczarowaliśmy dla Was straaasznie pyyyszne przekąski z Migdałami HELIO Natura- idealne na wieczorne party z duchami 🙂 Paluchy wiedźmy to przerażająco pyszne, chrupiące przekąski, które z pewnością zaskoczą naszych gości podczas imprezy Halloween! Uformowane w kształcie palców z Migdałem- oryginalne ciasteczka można przygotować w szybki i prosty sposób, dlatego… nie ma co się bać 🙂 Wyczarujcie razem z nami strasznie dobry halloweenowy smakołyk dla dzieci i dorosłych! […]