Wiosna to najlepszy czas na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dlaczego? Bo wiosna budzi w nas entuzjazm, w każdej dziedzinie życia. Z każdym dniem jest coraz cieplej, więc i pogoda sprzyja wzmożonej aktywności fizycznej. Jazda na rowerze, bieganie czy spacery – sporo możliwości. Wystarczy dołączyć do tego zdrowe odżywianie i redukcja staje się możliwa.
Niestety, błędem wielu osób chcących zgubić nadmiar kilogramów na wiosnę jest drastyczne zmniejszanie liczby kalorii, a to sprzyja niedoborom, które po okresie jesienno-zimowym i tak nam doskwierają. W jakie składniki powinien więc obfitować jadłospis wiosenny? Na te pytanie odpowiada nasz dietetyk – Edyta Piesyk Gratkiewicz…
Błonnik pokarmowy w suszonych śliwkach HELIO So Soft!
Przede wszystkim błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienne regulując pracę jelit i zapobiegając zaparciom. Tym samym błonnik wspomaga odchudzanie. [1] Jego dobrym źródłem jest żurawina i śliwki HELIO So Soft! I to, co je wyróżnia, to nie tylko fakt, że są bez konserwantów, ale również to, że są niezwykle miękkie i mięsiste. Trochę jakbyśmy jedli świeże śliwki, na które póki co musimy jeszcze poczekać. Oprócz błonnika śliwki suszone stanowią też dobre źródło witaminy B6, która między innymi zwiększa przyswajalność magnezu. A to właśnie ten makroelement jest szczególnie niedoborowy po zimie.
Magnez dobry na wszystko
I właśnie magnez to drugi ważny składnik w jadłospisie odchudzającym na wiosnę. Gdzie można znaleźć magnez? Przede wszystkim w pestkach dyni HELIO Natura, ale jego dobrym źródłem są też figi HELIO So Soft! Magnez to kluczowy element w diecie odchudzającej, ponieważ to składnik ponad 300 enzymów, między innymi enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów, a także metabolizmie tłuszczów. Bierze również udział w biosyntezie białka, czy przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśni. Tym samym jest niezbędny podczas uprawiania aktywności fizycznej [2].
Odporność z witaminy C
Przy komponowaniu diety wiosennej – odchudzającej należy zwrócić także uwagę na witaminę C, która jest bardzo silnym antyoksydantem wpływającym korzystnie między innymi na odporność organizmu. Po zimie organizm jest też osłabiony, a odchudzanie stanowi dla niego dodatkowe obciążenie. Warto więc z tego powodu zwiększyć ilość witaminy C w diecie [3]. Jej dobrym źródłem są na przykład morele HELIO So Soft! Oprócz bogactwa witaminy C są też świetną alternatywą na słodką przekąskę. Podobnie zresztą jak daktyle HELIO So Soft, które są dobrym i zdrowym substytutem klasycznych słodyczy. Zwłaszcza, że w czasie odchudzania odstawiamy tradycyjne słodkości i często jest to dla nas dość kłopotliwe.
Potas dla mięśni
Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem do jadłospisu w czasie odchudzania daktyli HELIO So Soft jest to, że są one bogate w cukry proste, które są doskonałym źródłem energii w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych. Poza tym szybko pomogą uzupełnić niedobór glikogenu, a więc paliwa dla naszych mięśni, a także potasu. A na deficyt potasu w czasie odchudzania nasz organizm jest szczególnie mocno narażony, co za tym idzie, mamy większą podatność na skurcze mięśni, czy problemy z ciśnieniem krwi. Suszone daktyle cechują się za to niską zawartością sodu, a to ważne w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia, bo nadmiar sodu w diecie przyczynia się w realny sposób do wzrostu ciśnienia krwi [4,5].
Wiosna to najlepszy czas na wyzwania sportowo-dietetyczne. Budzimy się do życia, mamy więcej motywacji do zmian i pozytywnego nastawienia. Dzięki temu mamy też o wiele większą szansę na sukces. Odwagi!
Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz – dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.
Źródło: [1] Bieńkiewicz M, Bator E, Bronowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Probl Hig Epidemiol 2015, vol. 96(1): 57-63. [2] https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o-magnezie- [3] Kowalski R., Kowalska G., Co i jak jeść na wiosnę?, https://www.researchgate.net/publication/327776135 [4] B. Krasińska, P. Uruski, A. Miazga, P. Dudlik, Z. Krasiński, M. Zdaniewicz, A. Tykarski. Hypertension 2013, vol. 17, no 5, pages: 393–404 [5] https://ncez.pl/abc-zywienia-/dietetyka-sportowa/ladowanie-weglowodanami-jako-sposob-poprawy-wyniku-na-zawodach
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a wybór odpowiednich składników może znacząco wpłynąć na naszą energię i samopoczucie przez resztę dnia. Jednym z pysznych i pożywnych dodatków do śniadania są orzechy w miodzie, a marka HELIO oferuje wyjątkowe orzechy włoskie, które nadają temu połączeniu niezwykły smak. Produkty HELIO znane są z wysokiej jakości, a orzechy włoskie nie są wyjątkiem. Są nie tylko smaczne, ale także bogate w wartości odżywcze. Charakteryzują się intensywnym smakiem i chrupkością, co sprawia, że są idealnym dodatkiem […]
Jest pyszna, słodko- kwaśna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni! Jej owoce mają liczne walory smakowe, ale i zdrowotne. Żurawina suszona bogata jest w cenne witaminy i składniki mineralne… zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę z gamy owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura, która nie tylko ma aż o połowę mniejszą zawartość cukru, ale także zawiera 7 razy wiecej błonnika pokarmowego niż ta sama ilość standardowej żurawiny. Poznajcie razem z nami zalety tej niezwykłej […]
Jak sprawić, by okres zimowy był bardziej efektywny? Zadbaj o zdrowe nawyki! Ta pora roku to czas, w którym częściej zamiast aktywności fizycznej wybieramy oglądanie ulubionego serialu, a zamiast zdrowego posiłku, wolimy zjeść mniej zdrową pizzę. Warto to zmienić! To też idealny okres, by rozpocząć przygotowania do zbliżającej się wiosny. Warto zacząć od prostych nawyków. Czy pijesz wystarczającą ilość wody? Już zmiana tej jednej rzeczy sprawi, że łatwiej będzie ci wypracowywać […]