Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie.
Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, żelaza i wapnia. Dodatkowo, mak jest bogaty w związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto nadaje charakterystyczny smak i często kojarzony jest właśnie z Wigilią i Bożym Narodzeniem.
Migdały i orzechy włoskie Helio to także idealne dodatki do świątecznych dań. Są pełne białka, zdrowych tłuszczów, witamin (takich jak witamina E) i minerałów (np. magnez, fosfor, mangan). Zawierają również przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca, a także wspomagają zdrowie mózgu i układu nerwowego. Nie tylko orzechy, ale także suszone owoce świetnie sprawdzą się w bożonarodzeniowych potrawach! Suszone morele Helio są wspaniałym dodatkiem do potraw świątecznych ze względu na ich słodki smak i wartość odżywczą. Zawierają dużo błonnika, potasu, żelaza i witaminy A, wspomagając nie tylko układ trawienny, ale także zdrowie skóry i wzrok.
Jak uwzględnić te zalety w słodkich wypiekach? To bardzo proste! Przygotuj bezglutenowe ciasteczka z masą makową Helio i ciesz się zdrowiem w Święta!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Włączenie składników jak mak, migdały i orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio do świątecznych potraw nie tylko dodaje im smaku, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Te świąteczne przysmaki nie tylko podnoszą walory smakowe potraw, ale także korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Dlatego baw się smakami, eksperymentuj z nowymi przepisami i ciesz się Bożym Narodzeniem w zdrowy i pyszny sposób!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki
edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Co warto wiedzieć? Morwa biała to pochodząca z Chin roślina, której właściwości przez lata były przedmiotem badań naukowców. Od bardzo dawna, również w Polsce, wykorzystywano ją w medycynie ludowej, ponieważ zaobserwowano korzystny wpływ, jaki wywiera na organizm człowieka. W późniejszym okresie o tej roślinie zapomniano i do dzisiaj mało kto o niej słyszał. Tymczasem warto jej się przyjrzeć uważnie, gdyż z powrotem zyskuje dawną popularność. Najczęściej można dostać ją w postaci suszonych owoców oraz liści, z których przyrządza […]
Brak Ci inspiracji na jesienną kolację? Wiemy, że pogoda za oknem nie sprzyja kreatywności, a może właśnie warto odczarować tę szaroburą aurę i przygotować coś pysznego. Warto czasami zadbać o to, by nasza książka kulinarna zwiększyła się o przepisy, które mogą zaskoczyć naszych domowników. Tym razem Helio inspiruje do przygotowania pysznego, jesiennego burgera z tofu i śliwkami. To proste, a zarazem bardzo smaczne danie. Może być pysznym lunchem lub sytą kolacją. […]
Wieczór Halloweenowy tuż tuż. Nie masz pomysłu na to jak spędzić go w oryginalny sposób? Inspirujemy do kreatywności! Ten amerykański dzień zakorzenił się już u nas na dobre więc warto zadbać o interesujący czas razem z najbliższymi! Wymyśl konkurs na najlepszy strój. Każdy z domowników i zaproszeni goście będą musieli się przebrać, a to otwiera szafę pełną pomysłów. Z pewnością wszystkie dzieci będą bardzo zadowolone! Zrób lampion z dyni. To prosty i szybki pomysł na spędzenie […]