Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie.
Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, żelaza i wapnia. Dodatkowo, mak jest bogaty w związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto nadaje charakterystyczny smak i często kojarzony jest właśnie z Wigilią i Bożym Narodzeniem.
Migdały i orzechy włoskie Helio to także idealne dodatki do świątecznych dań. Są pełne białka, zdrowych tłuszczów, witamin (takich jak witamina E) i minerałów (np. magnez, fosfor, mangan). Zawierają również przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca, a także wspomagają zdrowie mózgu i układu nerwowego. Nie tylko orzechy, ale także suszone owoce świetnie sprawdzą się w bożonarodzeniowych potrawach! Suszone morele Helio są wspaniałym dodatkiem do potraw świątecznych ze względu na ich słodki smak i wartość odżywczą. Zawierają dużo błonnika, potasu, żelaza i witaminy A, wspomagając nie tylko układ trawienny, ale także zdrowie skóry i wzrok.
Jak uwzględnić te zalety w słodkich wypiekach? To bardzo proste! Przygotuj bezglutenowe ciasteczka z masą makową Helio i ciesz się zdrowiem w Święta!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Włączenie składników jak mak, migdały i orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio do świątecznych potraw nie tylko dodaje im smaku, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Te świąteczne przysmaki nie tylko podnoszą walory smakowe potraw, ale także korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Dlatego baw się smakami, eksperymentuj z nowymi przepisami i ciesz się Bożym Narodzeniem w zdrowy i pyszny sposób!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki
edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Zimowe wieczory wcale nie muszą być nudne! Kiedy za oknem niska temperatura, wiatr i śnieg, przygotuj pyszny napój, który pozwoli ci rozgrzać się po całym dniu spędzonym w zimowej aurze. A do tego… pyszne, orzechowe palmier. Sprawdźcie ten przepis z Kalendarza Poradnika Domowego 2023. Składniki: • 1 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft• 1/2 opak. […]
Nerkowce, czyli popularne orzechy nerkowca, są cenione na całym świecie nie tylko za swój delikatny, lekko słodki smak, ale także za bogactwo wartości odżywczych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzą te wyjątkowe orzechy? Historia nerkowców sięga tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, a dokładniej Brazylii. To właśnie tam, w dzikich lasach Amazonii, można znaleźć pierwsze drzewa nanercza zachodniego (Anacardium occidentale), z których pochodzą nerkowce. Drzewa te rozprzestrzeniły się na inne kontynenty w XVI wieku, […]
Jesienne wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w domowym zaciszu, dlatego zapraszamy na specjalny pokaz filmowy HELIO! W rolach głównych- uwielbiani przez publiczność- popcorn solony, popcorn maślany, popcorn karmelowy z cynamonem oraz popcorn bez tłuszczu i soli. Zwiastun Scenariusz, reżyseria i produkcja: Odpowiednio dobrane proporcje składników, zmaksymalizowana ilość wystrzeliwujących ziaren oraz łatwy i szybki sposób przygotowania w kuchence mikrofalowej- to wszystko sprawia, że POPCORN HELIO jest lubiany zarówno przez starszych, jak i młodszych […]