Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie.
Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu, żelaza i wapnia. Dodatkowo, mak jest bogaty w związki roślinne o działaniu przeciwutleniającym, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Ponadto nadaje charakterystyczny smak i często kojarzony jest właśnie z Wigilią i Bożym Narodzeniem.
Migdały i orzechy włoskie Helio to także idealne dodatki do świątecznych dań. Są pełne białka, zdrowych tłuszczów, witamin (takich jak witamina E) i minerałów (np. magnez, fosfor, mangan). Zawierają również przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie serca, a także wspomagają zdrowie mózgu i układu nerwowego. Nie tylko orzechy, ale także suszone owoce świetnie sprawdzą się w bożonarodzeniowych potrawach! Suszone morele Helio są wspaniałym dodatkiem do potraw świątecznych ze względu na ich słodki smak i wartość odżywczą. Zawierają dużo błonnika, potasu, żelaza i witaminy A, wspomagając nie tylko układ trawienny, ale także zdrowie skóry i wzrok.
Jak uwzględnić te zalety w słodkich wypiekach? To bardzo proste! Przygotuj bezglutenowe ciasteczka z masą makową Helio i ciesz się zdrowiem w Święta!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Włączenie składników jak mak, migdały i orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio do świątecznych potraw nie tylko dodaje im smaku, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Te świąteczne przysmaki nie tylko podnoszą walory smakowe potraw, ale także korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. Dlatego baw się smakami, eksperymentuj z nowymi przepisami i ciesz się Bożym Narodzeniem w zdrowy i pyszny sposób!
Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek – dietetyczki, założycielki
edukacyjnego profilu społecznościowego “Praktyka Dietetyka”.
Jest niezastąpiony podczas domowych seansów filmowych czy spotkań ze znajomymi. Jego popularność na całym świecie sprawiła, że doczekał się swojego święta! 19 stycznia obchodzony jest Dzień Popcornu! Celebruj go razem z HELIO! 😉 Popcorn to prażona kukurydza w swojej naturalnie zdrowej postaci. Powstaje z pełnego ziarna, co oznacza, że jest dobrym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych, tym samym może stanowić doskonałe uzupełnienie diety, zwłaszcza jeśli wybierzesz […]
Wysokie temperatury, słońce, pogoda, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nadchodzi lato. To czas, który sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Grill, rozmowy przy zachodzie słońca, długie spacery i… Pyszne jedzenie, które kojarzy się właśnie z tą porą roku. A czym byłoby lato bez… LODÓW! Szczególnie takich, które możesz przygotować z prostych składników – szybko i smacznie. Domowy deser to zawsze dobre rozwiązanie. Poznaj przepis […]
W dzisiejszym zabieganym świecie, gdzie tempo życia wydaje się nieustannie przyśpieszać, zadbanie o zdrowe odżywianie staje się priorytetem dla wielu z nas. Szukamy więc pomysłów na posiłki, które nie tylko będą smaczne, ale i proste w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych. Wśród takich propozycji jest sałatka z figami i morelami od HELIO Zrobienie tej lekkiej sałatki jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy mieć pod ręką: ½ opakowania rukoli kilka […]