Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu.
Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli uroczystą atmosferę i zaskoczy Twoich gości!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
W dużych foremkach do lodu układamy wszystkie składniki i zalewamy sokiem wiśniowym. Mrozimy. Kostki lodu zalewamy wodą gazowaną lub sokiem wiśniowym.
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie wyjątkowego deseru, który zachwyci Twoich bliskich, pieczone jabłka z masą makową będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie tradycyjnych, polskich smaków z nutą słodyczy i aromatu maku doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę. Przygotowanie ich jest szybkie i łatwe, a efekt – niezapomniany.
Jabłka wydrążamy, owijamy na zewnątrz ciastem francuskim. Masę makową łączymy z serkiem mascarpone, cynamonem i nadziewamy jabłka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Kajmakowa owsianka z owocami to wyjątkowe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych poranków. Dzięki kremowemu kajmakowi HELIO i ulubionym owocom, ten prosty przepis zamieni zwykłe śniadanie w małą ucztę.
Do naczynia wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Masę krówkową łączymy z jogurtem. Morele i daktyle kroimy. Na płatkach owsianych układamy warstwę owoców i kremu. Przystrajamy orzechami, listkiem mięty i dekoracją mleczną.
Kolejnym pomysłem jest orzechowe pesto – wyrazisty, aromatyczny sos, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, makaronów czy świątecznych przystawek. Ten prosty, ale elegancki akcent może stać się kulinarnym hitem, który podbije serca Twojej rodziny i przyjaciół. Odkryj więcej inspiracji na świąteczny stół i zaskocz swoich bliskich wyjątkowymi smakami!
Orzechy prażymy na patelni. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Można podawać z pieczywem lub makaronem.
Dla miłośników ciasta mamay makowego zawijańca, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto filo rozmrozić. Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem. Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek. Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem. Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów .
Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min.
Na Wigilijnym stole nie może również zabraknąć śledzi. Co powiedziecie na śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska.
Przygotowanie:
Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Boże Narodzenie to niezwykły czas, gdy wspólnie z najbliższymi celebrujemy przy świątecznym stole pełnym aromatycznych, bakaliowych specjałów. Aby w pełni cieszyć się tą magiczną atmosferą i zyskać więcej czasu na radosne chwile z rodziną, sięgnij po produkty HELIO! Bezglutenowe masy do ciast, naturalne orzechy i suszone owoce bez dodatku konserwantów, a także smakowite polewy i dekoracje sprawią, że przygotowanie świątecznych przysmaków stanie się proste i przyjemne. Dzięki naszym niezawodnym produktom oraz inspirującym przepisom stworzysz wyjątkowe święta, pachnące i smakujące bakaliami HELIO!
Jest pyszna, słodko- kwaśna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni! Jej owoce mają liczne walory smakowe, ale i zdrowotne. Żurawina suszona bogata jest w cenne witaminy i składniki mineralne… zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę z gamy owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura, która nie tylko ma aż o połowę mniejszą zawartość cukru, ale także zawiera 7 razy wiecej błonnika pokarmowego niż ta sama ilość standardowej żurawiny. Poznajcie razem z nami zalety tej niezwykłej […]
Święta coraz bliżej. W domu trwają przygotowania, świąteczne porządki, uzupełnianie listy zakupów, gotowanie i pieczenie. A czymże byłyby święta bez Keksa – oczywiście z wykorzystaniem nowego opakowania mieszanki keksowej HELIO. Dziś inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na to ciasto. Składniki: 5 jajek, kropla aromatu pomarańczowego, 25 dag cukru pudru, 25 dag masła, 40 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, orzechy laskowe HELIO, orzechy […]
Wakacje to czas, w którym ciężej nam zmobilizować się do diety. Wyjazdy, wieczorne spotkania, całe dnie spędzane na plaży, spontaniczne plany… To wszystko wpływa na to, że trudno nam planować posiłki czy odbyć codzienny trening. Jak postarać się mimo wszystko, zadbać o zdrowe nawyki? To bardzo proste! Mimo wszystko pamiętaj o aktywności fizycznej. Lato to doskonały moment, by zaprosić przyjaciółkę na rowerową wycieczkę, albo spędzić niedzielę z rodziną, zabierając ją na długi spacer po lesie. […]