Pomysły na Świąteczny Stół

Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu.

Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli uroczystą atmosferę i zaskoczy Twoich gości!

SKŁADNIKI:

  • suszone owoce HELIO
  • sok wiśniowy
  • woda gazowana
  • 1 pomarańcza
  • laska cynamonu
  • anyż
  • rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:

W dużych foremkach do lodu układamy wszystkie składniki i zalewamy sokiem wiśniowym. Mrozimy. Kostki lodu zalewamy wodą gazowaną lub sokiem wiśniowym.

Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie wyjątkowego deseru, który zachwyci Twoich bliskich, pieczone jabłka z masą makową będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie tradycyjnych, polskich smaków z nutą słodyczy i aromatu maku doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę. Przygotowanie ich jest szybkie i łatwe, a efekt – niezapomniany.

SKŁADNIKI:

  • masa makowa w doypacku HELIO
  • opakowanie serka mascarpone
  • 4 jabłka
  • ciasto francuskie
  • cynamon, anyż

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka wydrążamy, owijamy na zewnątrz ciastem francuskim. Masę makową łączymy z serkiem mascarpone, cynamonem i nadziewamy jabłka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.

Kajmakowa owsianka z owocami to wyjątkowe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych poranków. Dzięki kremowemu kajmakowi HELIO i ulubionym owocom, ten prosty przepis zamieni zwykłe śniadanie w małą ucztę.

SKŁADNIKI:

  • masa krówkowa kajmak HELIO
  • daktyce SO SOFT! HELIO
  • morele SO SOFT! HELIO
  • orzechy pekan HELIO
  • polewa i dekoracja Mleczna HELIO
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • opakowanie gęstego jogurtu
  • listek mięty do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

Do naczynia wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Masę krówkową łączymy z jogurtem. Morele i daktyle kroimy. Na płatkach owsianych układamy warstwę owoców i kremu. Przystrajamy orzechami, listkiem mięty i dekoracją mleczną.

Kolejnym pomysłem jest orzechowe pesto – wyrazisty, aromatyczny sos, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, makaronów czy świątecznych przystawek. Ten prosty, ale elegancki akcent może stać się kulinarnym hitem, który podbije serca Twojej rodziny i przyjaciół. Odkryj więcej inspiracji na świąteczny stół i zaskocz swoich bliskich wyjątkowymi smakami!

SKŁADNIKI:

  • orzechy nerkowca HELIO
  • orzechy pekan HELIO
  • orzechy pistacjowe HELIO
  • bazylia pęczek
  • oliwa ½ szklanki
  • ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy prażymy na patelni. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Można podawać z pieczywem lub makaronem.

Dla miłośników ciasta mamay makowego zawijańca, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • masa makowa z bakaliami HELIO
  • orzechy pekan HELIO
  • gotowe ciasto filo
  • ½ kostki rozpuszczonego masła

Wykonanie:

Ciasto filo rozmrozić. Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem. Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek. Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem. Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów .

Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min.

Na Wigilijnym stole nie może również zabraknąć śledzi. Co powiedziecie na śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska.

Składniki:

  • Śledziowe filety marynowane
  • Morele suszone HELIO Natura SO SOFT
  • Żurawina HELIO Natura SO SOFT
  • Śliwki suszone HELIO Natura SO SOFT
  • Rodzynki sułtańskie HELIO Natura
  • Ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • 3 goździki
  • 10 ziaren kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

 Przygotowanie:

Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Boże Narodzenie to niezwykły czas, gdy wspólnie z najbliższymi celebrujemy przy świątecznym stole pełnym aromatycznych, bakaliowych specjałów. Aby w pełni cieszyć się tą magiczną atmosferą i zyskać więcej czasu na radosne chwile z rodziną, sięgnij po produkty HELIO! Bezglutenowe masy do ciast, naturalne orzechy i suszone owoce bez dodatku konserwantów, a także smakowite polewy i dekoracje sprawią, że przygotowanie świątecznych przysmaków stanie się proste i przyjemne. Dzięki naszym niezawodnym produktom oraz inspirującym przepisom stworzysz wyjątkowe święta, pachnące i smakujące bakaliami HELIO!

Udostępnij artykuł