Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu.
Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli uroczystą atmosferę i zaskoczy Twoich gości!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
W dużych foremkach do lodu układamy wszystkie składniki i zalewamy sokiem wiśniowym. Mrozimy. Kostki lodu zalewamy wodą gazowaną lub sokiem wiśniowym.
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie wyjątkowego deseru, który zachwyci Twoich bliskich, pieczone jabłka z masą makową będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie tradycyjnych, polskich smaków z nutą słodyczy i aromatu maku doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę. Przygotowanie ich jest szybkie i łatwe, a efekt – niezapomniany.
Jabłka wydrążamy, owijamy na zewnątrz ciastem francuskim. Masę makową łączymy z serkiem mascarpone, cynamonem i nadziewamy jabłka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Kajmakowa owsianka z owocami to wyjątkowe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych poranków. Dzięki kremowemu kajmakowi HELIO i ulubionym owocom, ten prosty przepis zamieni zwykłe śniadanie w małą ucztę.
Do naczynia wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Masę krówkową łączymy z jogurtem. Morele i daktyle kroimy. Na płatkach owsianych układamy warstwę owoców i kremu. Przystrajamy orzechami, listkiem mięty i dekoracją mleczną.
Kolejnym pomysłem jest orzechowe pesto – wyrazisty, aromatyczny sos, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, makaronów czy świątecznych przystawek. Ten prosty, ale elegancki akcent może stać się kulinarnym hitem, który podbije serca Twojej rodziny i przyjaciół. Odkryj więcej inspiracji na świąteczny stół i zaskocz swoich bliskich wyjątkowymi smakami!
Orzechy prażymy na patelni. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Można podawać z pieczywem lub makaronem.
Dla miłośników ciasta mamay makowego zawijańca, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto filo rozmrozić. Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem. Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek. Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem. Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów .
Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min.
Na Wigilijnym stole nie może również zabraknąć śledzi. Co powiedziecie na śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska.
Przygotowanie:
Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Boże Narodzenie to niezwykły czas, gdy wspólnie z najbliższymi celebrujemy przy świątecznym stole pełnym aromatycznych, bakaliowych specjałów. Aby w pełni cieszyć się tą magiczną atmosferą i zyskać więcej czasu na radosne chwile z rodziną, sięgnij po produkty HELIO! Bezglutenowe masy do ciast, naturalne orzechy i suszone owoce bez dodatku konserwantów, a także smakowite polewy i dekoracje sprawią, że przygotowanie świątecznych przysmaków stanie się proste i przyjemne. Dzięki naszym niezawodnym produktom oraz inspirującym przepisom stworzysz wyjątkowe święta, pachnące i smakujące bakaliami HELIO!
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a wraz z nią nasze apetyty na lekkie i pełne świeżości potrawy. Dlatego też, dziś proponujemy Ci pyszny przepis na wiosenne naleśniki z aromatyczną marmoladą z moreli HELIO SO SOFT Natura – doskonałe danie, które dodatkowo umili Ci poranki. To przepis, który będzie doskonałym urozmaiceniem twojego menu śniadaniowego: Gotowi na kulinarne doznania? Przejdźmy do kuchni i zacznijmy przygodę z wiosennymi smakami! Składniki: 1 szklanka […]
Wielki finał konkursu „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY 2021” już za nami! Zdrowa marka bakalii HELIO po raz kolejny zachwyciła jury i została wyróżniona w kategorii „Żywność- Produkty dietetyczne”, otrzymując prestiżową nagrodę, tym razem za innowacyjną linię owoców suszonych So Soft! HELIO Natura! „SUPERPRODUKT ŚWIATA KOBIETY” to jedyny tego typu plebiscyt organizowany przez lidera wśród magazynów poradnikowych, którego celem jest wybór najlepszych #trendy produktów, wyróżniających […]
Wyróżniona w badaniu masa krówkowa kukułka HELIO to połączenie aksamitnej konsystencji, delikatnego aromatu oraz pysznego smaku. Znajdzie zastosowanie we wszelkiego rodzaju ciastach i deserach oraz sprawdzi się jako wypełnianie kruchych babeczek lub dekoracji domowych muffinów. Dzisiejsi trzydziesto- i czterdziestolatkowie z radością powrócą do smaków swojego dzieciństwa, dzieląc się nimi z najbliższymi. Masa krówkowa kukułka HELIO to kolejny z linii bezglutenowych mas HELIO produkt, który został doceniony przez konsumentów. Co godne […]