Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu.
Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli uroczystą atmosferę i zaskoczy Twoich gości!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
W dużych foremkach do lodu układamy wszystkie składniki i zalewamy sokiem wiśniowym. Mrozimy. Kostki lodu zalewamy wodą gazowaną lub sokiem wiśniowym.
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie wyjątkowego deseru, który zachwyci Twoich bliskich, pieczone jabłka z masą makową będą strzałem w dziesiątkę. To połączenie tradycyjnych, polskich smaków z nutą słodyczy i aromatu maku doskonale wpisuje się w świąteczną atmosferę. Przygotowanie ich jest szybkie i łatwe, a efekt – niezapomniany.
Jabłka wydrążamy, owijamy na zewnątrz ciastem francuskim. Masę makową łączymy z serkiem mascarpone, cynamonem i nadziewamy jabłka. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Kajmakowa owsianka z owocami to wyjątkowe połączenie smaków, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych poranków. Dzięki kremowemu kajmakowi HELIO i ulubionym owocom, ten prosty przepis zamieni zwykłe śniadanie w małą ucztę.
Do naczynia wsypujemy płatki owsiane, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Masę krówkową łączymy z jogurtem. Morele i daktyle kroimy. Na płatkach owsianych układamy warstwę owoców i kremu. Przystrajamy orzechami, listkiem mięty i dekoracją mleczną.
Kolejnym pomysłem jest orzechowe pesto – wyrazisty, aromatyczny sos, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, makaronów czy świątecznych przystawek. Ten prosty, ale elegancki akcent może stać się kulinarnym hitem, który podbije serca Twojej rodziny i przyjaciół. Odkryj więcej inspiracji na świąteczny stół i zaskocz swoich bliskich wyjątkowymi smakami!
Orzechy prażymy na patelni. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku. Można podawać z pieczywem lub makaronem.
Dla miłośników ciasta mamay makowego zawijańca, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto filo rozmrozić. Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem. Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek. Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem. Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów .
Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min.
Na Wigilijnym stole nie może również zabraknąć śledzi. Co powiedziecie na śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska.
Przygotowanie:
Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Boże Narodzenie to niezwykły czas, gdy wspólnie z najbliższymi celebrujemy przy świątecznym stole pełnym aromatycznych, bakaliowych specjałów. Aby w pełni cieszyć się tą magiczną atmosferą i zyskać więcej czasu na radosne chwile z rodziną, sięgnij po produkty HELIO! Bezglutenowe masy do ciast, naturalne orzechy i suszone owoce bez dodatku konserwantów, a także smakowite polewy i dekoracje sprawią, że przygotowanie świątecznych przysmaków stanie się proste i przyjemne. Dzięki naszym niezawodnym produktom oraz inspirującym przepisom stworzysz wyjątkowe święta, pachnące i smakujące bakaliami HELIO!
Ten włoski przysmak kochają chyba wszyscy! Okrągła, prostokątna lub w kształcie serca… Jej przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki wyjątkowym dodatkom można w łatwy sposób stworzyć niezapomniane połączenia smaków, którym trudno będzie się oprzeć! 😉 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego dla wszystkich jej fanów mamy coś specjalnego! Pizza z dodatkiem EKO orzechów włoskich HELIO Natura Wystarczy, […]
Nowy rok to nowe postanowienia, które chcemy zrealizować w najbliższej przyszłości. Wśród tych najczęściej pojawiających się, możemy znaleźć: odchudzanie, większą aktywność sportową, ograniczenie słodyczy, lepszą organizację czasu czy lot w wymarzone miejsce na świecie. Jak je zrealizować? Najważniejsze jest odpowiednie zaplanowanie. Na początek sporządź listę. To jedna z najlepszych motywacji. Powinna leżeć w widocznym miejscu. Zmiana nawyków dotyczących diety i odchudzania może być prosta! Wystarczy, że zmienisz […]
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy […]