Karnawał trwa więc niezbędne w kuchni staja się przepisy, które sprawdzą się jako pyszne przekąski na imprezę. Jeśli chcesz zaprosić swoich przyjaciół na wieczorne pogawędki, albo małe przyjęcie w gronie najbliższych, zaserwuj im niestandardową wersję znanej już potrawy. Co powiesz na placki ziemniaczane w karnawałowej odsłonie? Poznaj przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wymagających. Placki ziemniaczane z gruszką i pistacjami polecają się na pyszną kolację i imprezową przekąskę.
SKŁADNIKI:
1 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/3 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki pszennej • 15 dag serka brie • 2 soczyste dojrzałe gruszki • oliwa do smażenia • chili • sól • pieprz
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Łyżką wyłóż porcje ciasta. Usmaż placki z obu stron na rumiano. Placków nie zdejmuj z patelni, ale od razu po usmażeniu na każdy połóż trochę serka brie i plasterek dojrzałej soczystej gruszki, oprósz szczyptą chili. Przykryj patelnię i poczekaj 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Można też placki z serkiem i gruszką ułożyć na blasze i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Gorące placki ułóż na talerzu. Posyp siekanymi pistacjami, pestkami dyni i żurawiną.
Smacznego!
Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać? Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? […]
Zimowe wieczory wcale nie muszą być nudne! Kiedy za oknem niska temperatura, wiatr i śnieg, przygotuj pyszny napój, który pozwoli ci rozgrzać się po całym dniu spędzonym w zimowej aurze. A do tego… pyszne, orzechowe palmier. Sprawdźcie ten przepis z Kalendarza Poradnika Domowego 2023. Składniki: • 1 opak. miękkich suszonych Fig HELIO So Soft • 1/2 opak. miękkich suszonych Moreli HELIO So Soft• 1/2 opak. […]
Brak Ci inspiracji na jesienną kolację? Wiemy, że pogoda za oknem nie sprzyja kreatywności, a może właśnie warto odczarować tę szaroburą aurę i przygotować coś pysznego. Warto czasami zadbać o to, by nasza książka kulinarna zwiększyła się o przepisy, które mogą zaskoczyć naszych domowników. Tym razem Helio inspiruje do przygotowania pysznego, jesiennego burgera z tofu i śliwkami. To proste, a zarazem bardzo smaczne danie. Może być pysznym lunchem lub sytą kolacją. […]