Karnawał trwa więc niezbędne w kuchni staja się przepisy, które sprawdzą się jako pyszne przekąski na imprezę. Jeśli chcesz zaprosić swoich przyjaciół na wieczorne pogawędki, albo małe przyjęcie w gronie najbliższych, zaserwuj im niestandardową wersję znanej już potrawy. Co powiesz na placki ziemniaczane w karnawałowej odsłonie? Poznaj przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wymagających. Placki ziemniaczane z gruszką i pistacjami polecają się na pyszną kolację i imprezową przekąskę.
SKŁADNIKI:
1 opak. Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft • 1/3 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1 kg ziemniaków • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki pszennej • 15 dag serka brie • 2 soczyste dojrzałe gruszki • oliwa do smażenia • chili • sól • pieprz
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce, odciśnij sok. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem i mąką. Dodaj pestki słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę. Łyżką wyłóż porcje ciasta. Usmaż placki z obu stron na rumiano. Placków nie zdejmuj z patelni, ale od razu po usmażeniu na każdy połóż trochę serka brie i plasterek dojrzałej soczystej gruszki, oprósz szczyptą chili. Przykryj patelnię i poczekaj 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Można też placki z serkiem i gruszką ułożyć na blasze i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Gorące placki ułóż na talerzu. Posyp siekanymi pistacjami, pestkami dyni i żurawiną.
Smacznego!
Wiosna to czas odnowy, świeżej energii i powrotu do lekkich, zdrowych posiłków. Dni stają się dłuższe, a my nabieramy ochoty na aktywność i smaczne przekąski, które dodadzą nam sił do realizacji codziennych wyzwań. Jak przywitać pierwszy dzień wiosny w najlepszym stylu? Z pysznymi, naturalnymi przekąskami HELIO! Nie ma lepszego sposobu na celebrację nowej pory roku niż lekka, pełna wartościowych składników dieta. Wiosenne śniadania i przekąski powinny być źródłem naturalnej […]
Brak Ci inspiracji na jesienną kolację? Wiemy, że pogoda za oknem nie sprzyja kreatywności, a może właśnie warto odczarować tę szaroburą aurę i przygotować coś pysznego. Warto czasami zadbać o to, by nasza książka kulinarna zwiększyła się o przepisy, które mogą zaskoczyć naszych domowników. Tym razem Helio inspiruje do przygotowania pysznego, jesiennego burgera z tofu i śliwkami. To proste, a zarazem bardzo smaczne danie. Może być pysznym lunchem lub sytą kolacją. […]
Majowe wieczory to czas, kiedy dni stają się coraz dłuższe, a ciepłe promienie słońca zachęcają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. To także okres, w którym nasze podniebienia pragną nowych smaków i aromatów. W takie majowe wieczory, gdy siedzimy na tarasie lub przy grillu, warto sięgnąć po coś wyjątkowego. A co może być bardziej wyjątkowe niż szaszłyki z dodatkiem daktyli HELIO So Soft? Te soczyste owoce dodają nie tylko smaku, ale także nuty […]