Wspólne ubieranie choinki, pieczenie ciasteczek,… to tradycje, które zbliżają nas do siebie. Już za chwilę znów spotkamy się z naszymi bliskimi podczas Wigilii Bożego Narodzenia i będziemy wyczekiwać pierwszej gwiazdki, dzielić się opłatkiem, śpiewać kolędy i delektować smakiem wspólnych chwil przy stole pełnym wyjątkowych potraw… z mocą bakalii, które zgodnie z tradycją zapewnią nam magiczne święta.
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko magia rodzinnych spotkań, ale przede wszystkim czas spędzony na ich przygotowaniu.
Dom wypełniony cudownym zapachem bakaliowych specjałów, makowych wypieków czy aromatyczną szarlotką z suszonych owoców… to sekret smakowitych świąt, ale też bożonarodzeniowa tradycja, w którą doskonale wpisują się bakalie HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO!
Na początek proponujemy makowego zawijańca, który z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto filo rozmrozić. Każdy z płatów układamy płasko i smarujemy roztopionym masłem. Na ten posmarowany kładziemy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem.Na jednym, dłuższym boku układamy łyżeczką wałek z masy makowej. Zwijamy w wałek. Zwijamy w ,,ślimaka” i układamy na środku tortownicy posmarowanej masłem. Kiedy cała forma jest już wypełniona zwiniętymi wałkami, ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną posiekanych orzechów .
Pieczemy w 200 st.C. przez 25-30 min.
Dla miłośników bardziej tradycyjnych ciast mamy świetny przepis na szarlotkę z suszonymi owocami od HELIO, której uzupełnieniem może być zimowa herbata lub bezalkoholowy grzaniec.
Owoce suszone namaczamy przez 30 minut. Sypkie składniki łączymy. Do tortownicy posmarowanej masłem wsypujemy 1/3 suchych składników, na to ½ startego jabłka i suszonych owoców, następnie kolejno przekładamy suche składniki z jabłkiem i suchymi składnikami. Na wierzch ścieramy masło. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Zimowa herbata lub bezalkoholowy grzaniec:
Zagotuj pół litra wody. Do naczynia wsyp około 2-3 łyżki herbaty i zaparz pod przykryciem 3-5 minut (w zależności od tego, jak mocną herbatę lubisz). Do naparu z czarnej herbaty dodaj ulubione dodatki. Przykryj ponownie gorący napój na 1-2 minuty.
Najlepszej jakości masa makowa HELIO jest gwarancją udanych gwiazdkowych wypieków o wyjątkowym smaku. Nasz przepis na makową baklavę przygotujecie w kilkanaście minut.
Ciasto filo rozmrozić. Na dnie formy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat roztopionym masłem. Zużywamy 1/3 ilości masła. Wyłożyć połowę masy makowej i znów układać 1/3 płatów ciasta smarując każdy płat masłem. Wyłożyć drugą połowę masy makowej i położyć resztę płatów smarując je ostatnią 1/3 porcją masła. Wstawić na 15 minut do lodówki lub w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Baklavę pokroić w ok. 4 cm romby. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę. Posypać płatkami migdałów. Polać miodem podgrzanym z dodatkiem soku z cytryny.
Domowe świąteczne wypieki możemy zacząć ciasteczek z masy krówkowej z wideo przepisów HELIO. Dzięki naszym gotowym masom , każdy może zostać mistrzem słodkich przysmaków.
Przygotowanie:
Masę krówkową ucieramy z masłem i cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy z mieszanką keksową i polewą w drażetkach. Formujemy ciastka. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Na Wigilijnym stole nie może również zabraknąć śledzi. Co powiedziecie na śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska.
Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Na polskim stole wigilijnym wciąż króluje karp. Tradycyjny karp wcale nie musi być nudny! Połącz go z bakaliami HELIO i sprawdź ten pyszny, wyjątkowy smak. To idealne połączenie dla smakoszy!
Składniki (karp):
Opłukany filet przyprawiamy, polewamy masłem, posypujemy mąką, wkładamy do rozgrzanego do 220 st. piekarnika na około 40 minut. Migdały blanszujemy. Morele i śliwki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z migdałami i posypujemy nimi upieczoną rybę.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy wspólnie z najbliższymi zasiadamy do świątecznego stołu, na którym nie może zabraknąć smakowitych, bakaliowych potraw. By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałe święta o smaku bakalii HELIO!
13-sta edycja konkursu Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich już za nami. Z dumą informujemy, że kolejny rok z rzędu marka HELIO znalazła się jako jedyna przedstawicielka branży bakaliowej na podium w kluczowych dla niej kategoriach, tj.: – bakalie i produkty do pieczenia ciast za masę makową HELIO 850 g – produkty spożywcze bio i eko za słonecznik łuskany EKO Helio Natura 150 g Złoty Paragon […]
Bakaliowa firma HELIO została Sponsorem Głównym drużyny Rugby Club Orkan Sochaczew, aktualnych mistrzów Polski w Ekstralidze rugby! Z końcem sierpnia RC Orkan potwierdził swoją dominację w lidze, rozbijając na własnym stadionie Ogniwo Sopot 34:17 w meczu nowego sezonu Ekstraligi. To zwycięstwo umocniło pozycję drużyny w drodze do obrony tytułu mistrza. – Wsparcie sponsorskie HELIO dla lokalnego klubu o ogólnopolskiej renomie ma wymiar promocyjny, lecz przede wszystkim […]
Wspomnienia o wakacyjnych przygodach pozostały już za szkolnymi murami. Siły naszych pociech z pewnością zostały zregenerowane w czasie letniej przerwy od nauki. Należy jednak pamiętać, że odpowiednie przygotowanie dzieci do codziennych obowiązków to gwarancja ich prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia. Zdrowe odżywianie jest podstawą utrzymania energii i zdolności psychofizycznych, a także zapobiega ono rozwojowi wielu powszechnie występującym w sezonie jesiennym infekcjom [1]. Co więcej, posiłki przygotowywane dzieciom […]