Kulinarne inspiracje nie tylko na święta

Wielkanoc to czas kulinarnych przygód. W tym roku pragniemy podzielić się z Wami wyjątkowymi przepisami, które ozdobią Wasze stoły w ten świąteczny czas.  Jednym z najbardziej charakterystycznych wypieków świątecznych jest mazurek, którego smak i aromat przyniesie niezapomniane doznania.

Składniki na mazurek z kajmakiem, mascarpone, solą i orzechami HELIO:

  • masa krówkowa kajmak HELIO
  • mieszanka keksowa HELIO
  • migdały blanszowane HELIO
  • daktyle So Soft HELIO Natura
  • 1 op. serka mascarpone
  • gotowe ciasto kruche
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

Gotowe, kruche ciasto przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy kulkami ceramicznymi do obciążania ciasta i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serek mascarpone, jogurt grecki i masę kajmakową miksujemy. Na upieczone ciasto wylewamy masę i dekorujemy mieszanką keksową, płatkami migdałowymi oraz daktylami. Na koniec dodajemy zblanszowane migdały i gotowe.

Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.

Składniki na schab z orzechowym pesto i morelami HELIO:

  • 1,2 kg schabu
  • orzechy pekan HELIO
  • morele So Soft HELIO Natura
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, tymianek
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.

Babeczki z makiem – połączenie delikatnego smaku maku z kremową masą krówkową HELIO tworzy niezwykłą kompozycję, która rozpływa się w ustach. Gotowi na kulinarne doznania? To czas, by stworzyć niezapomniany smak Wielkanocy!

Składniki na makowe babeczki HELIO :

  • masa makowa HELIO
  • masa krówkowa kajmak HELIO
  • mak niebieski HELIO
  • migdały siekane HELIO
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 małe starte jabłko
  • 30 g roztopionego masła

Przygotowanie:

Masę makową przekładamy do miseczki. Dodajemy roztopione masło i żółtka jaj oraz starte jabłko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.  Ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25-30 min.W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową i polewamy nią wyjęte z piekarnika babeczki. Całość posypujemy makiem niebieskim i siekanymi migdałami HELIO.

Kolejny przepis, który z pewnością zachwyci Waszych bliskich i dodatkowo urozmaici świąteczny stół to  zapiekany serek Camembert z chrupiącymi orzechami w kajmaku.

Składniki na zapiekany serek camembert w kajmaku z orzechami HELIO :

  • masa krówkowa HELIO o smaku orzechowym Premium
  • orzechy pekan HELIO
  • orzechy włoskie HELIO Natura
  • 2 sery camembert
  • łyżka oleju
  • kilka winogron do dekoracji

Przygotowanie:

Folię posmaruj olejem. Rozpakuj sereki camembert. Zawiń je w folię i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika  na 15-20 min. Następnie podgrzej masę krówkową HELIO i polej nią upieczone serki. Całość udekoruj orzechami włoskimi i orzechami pekan HELIO oraz kawałkami winogron.

Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.

Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?

Na naszym kanale YouTube znajdziesz  m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.

By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, warto skorzystać z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, oraz smakowite polewy i dekoracje sprawiają, że przygotowanie wspaniałej wielkanocy staje się prostym, szybkim i pysznym doświadczeniem. Dzięki niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom, wyczarowanie świąt o smaku bakalii HELIO staje się możliwe. Niech ta wielkanoc będzie niezapomniana dzięki wyjątkowym smakom i łatwym do wykonania przysmakom, które z pewnością zachwycą wszystkich gości!

Udostępnij artykuł