Wielkanoc to czas kulinarnych przygód. W tym roku pragniemy podzielić się z Wami wyjątkowymi przepisami, które ozdobią Wasze stoły w ten świąteczny czas. Jednym z najbardziej charakterystycznych wypieków świątecznych jest mazurek, którego smak i aromat przyniesie niezapomniane doznania.
Składniki na mazurek z kajmakiem, mascarpone, solą i orzechami HELIO:
Przygotowanie:
Gotowe, kruche ciasto przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy kulkami ceramicznymi do obciążania ciasta i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serek mascarpone, jogurt grecki i masę kajmakową miksujemy. Na upieczone ciasto wylewamy masę i dekorujemy mieszanką keksową, płatkami migdałowymi oraz daktylami. Na koniec dodajemy zblanszowane migdały i gotowe.
Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.
Składniki na schab z orzechowym pesto i morelami HELIO:
Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.
Babeczki z makiem – połączenie delikatnego smaku maku z kremową masą krówkową HELIO tworzy niezwykłą kompozycję, która rozpływa się w ustach. Gotowi na kulinarne doznania? To czas, by stworzyć niezapomniany smak Wielkanocy!
Składniki na makowe babeczki HELIO :
Masę makową przekładamy do miseczki. Dodajemy roztopione masło i żółtka jaj oraz starte jabłko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25-30 min.W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową i polewamy nią wyjęte z piekarnika babeczki. Całość posypujemy makiem niebieskim i siekanymi migdałami HELIO.
Kolejny przepis, który z pewnością zachwyci Waszych bliskich i dodatkowo urozmaici świąteczny stół to zapiekany serek Camembert z chrupiącymi orzechami w kajmaku.
Składniki na zapiekany serek camembert w kajmaku z orzechami HELIO :
Folię posmaruj olejem. Rozpakuj sereki camembert. Zawiń je w folię i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 min. Następnie podgrzej masę krówkową HELIO i polej nią upieczone serki. Całość udekoruj orzechami włoskimi i orzechami pekan HELIO oraz kawałkami winogron.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, warto skorzystać z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, oraz smakowite polewy i dekoracje sprawiają, że przygotowanie wspaniałej wielkanocy staje się prostym, szybkim i pysznym doświadczeniem. Dzięki niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom, wyczarowanie świąt o smaku bakalii HELIO staje się możliwe. Niech ta wielkanoc będzie niezapomniana dzięki wyjątkowym smakom i łatwym do wykonania przysmakom, które z pewnością zachwycą wszystkich gości!
Jesień to czas, gdy dynie królują na stołach, a wraz z nimi rośnie popularność ich pysznych i zdrowych pestek. Pestki dyni HELIO Natura to prawdziwy skarb, szczególnie w październiku, kiedy warto w pełni korzystać z sezonowych darów natury. Dlaczego warto sięgać po nie właśnie jesienią? Poznaj ich niezwykłe korzyści zdrowotne oraz inspiracje kulinarne, które sprawią, że pestki dyni staną się stałym elementem Twojej diety. Bogactwo składników odżywczych Pestki dyni HELIO […]
Orzechy włoskie, laskowe czy nerkowca – wszystkie są prawdziwą bombą odżywczą dla naszego organizmu. Jak często po nie sięgacie? Jeżeli rzadko – bez wątpienia warto to zmienić i wpisać je na listę zakupową oraz dodać do codziennej diety. Sprawdźmy w jakich ilościach powinny być spożywane i jak wpływają na ciało człowieka. Orzechy od zamierzchłych czasów plasują się w ścisłej czołówce produktów zaliczanych do zdrowej żywności. Jednak, tak samo jak w przypadku innych opisywanych przez nas […]
Już wkrótce wyjątkowe święto, na które czekają wszystkie dzieci! Dzień Dziecka to idealna okazja do wspólnego spędzania czasu! Nie wiesz jak sprawić, by w tym roku 1 czerwca spędzić smacznie i kreatywnie? HELIO ma dla Ciebie przepyszną inspirację! 😉 Co powiesz na to, by przygotować wspólnie ze swoją pociechą… wystrzałowe lizaki popcornowe? Taka oryginalna, a przy tym bardzo smaczna przekąska HELIO z pewnością zrobi ogromne wrażenie na wszystkich członkach rodziny […]