Wielkanoc to czas kulinarnych przygód. W tym roku pragniemy podzielić się z Wami wyjątkowymi przepisami, które ozdobią Wasze stoły w ten świąteczny czas. Jednym z najbardziej charakterystycznych wypieków świątecznych jest mazurek, którego smak i aromat przyniesie niezapomniane doznania.
Składniki na mazurek z kajmakiem, mascarpone, solą i orzechami HELIO:
Przygotowanie:
Gotowe, kruche ciasto przekładamy do foremki i nakłuwamy widelcem. Ciasto obciążamy kulkami ceramicznymi do obciążania ciasta i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serek mascarpone, jogurt grecki i masę kajmakową miksujemy. Na upieczone ciasto wylewamy masę i dekorujemy mieszanką keksową, płatkami migdałowymi oraz daktylami. Na koniec dodajemy zblanszowane migdały i gotowe.
Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.
Składniki na schab z orzechowym pesto i morelami HELIO:
Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.
Babeczki z makiem – połączenie delikatnego smaku maku z kremową masą krówkową HELIO tworzy niezwykłą kompozycję, która rozpływa się w ustach. Gotowi na kulinarne doznania? To czas, by stworzyć niezapomniany smak Wielkanocy!
Składniki na makowe babeczki HELIO :
Masę makową przekładamy do miseczki. Dodajemy roztopione masło i żółtka jaj oraz starte jabłko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25-30 min.W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową i polewamy nią wyjęte z piekarnika babeczki. Całość posypujemy makiem niebieskim i siekanymi migdałami HELIO.
Kolejny przepis, który z pewnością zachwyci Waszych bliskich i dodatkowo urozmaici świąteczny stół to zapiekany serek Camembert z chrupiącymi orzechami w kajmaku.
Składniki na zapiekany serek camembert w kajmaku z orzechami HELIO :
Folię posmaruj olejem. Rozpakuj sereki camembert. Zawiń je w folię i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15-20 min. Następnie podgrzej masę krówkową HELIO i polej nią upieczone serki. Całość udekoruj orzechami włoskimi i orzechami pekan HELIO oraz kawałkami winogron.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Babka czy mazurek? Na które ciasto w tym roku czekasz najbardziej?
Na naszym kanale YouTube znajdziesz m.in. przepis na pyszną babkę wielkanocną, mazurek śliwkowy z masą krówkową HELIO.
By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, warto skorzystać z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, oraz smakowite polewy i dekoracje sprawiają, że przygotowanie wspaniałej wielkanocy staje się prostym, szybkim i pysznym doświadczeniem. Dzięki niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom, wyczarowanie świąt o smaku bakalii HELIO staje się możliwe. Niech ta wielkanoc będzie niezapomniana dzięki wyjątkowym smakom i łatwym do wykonania przysmakom, które z pewnością zachwycą wszystkich gości!
Przepis na super wyniki na studiach? Notatki dla zapominalskich i… Bakaliowe Kieszonkowe, które pomogą wszystko zapamiętać! 😉 Czas ruszyć z głową w nowy rok akademicki, najlepiej w towarzystwie naturalnie zdrowych przekąsek HELIO, które dodadzą mózgowi energii do pracy i pozytywnie wpłyną na koncentrację. Stacjonarnie czy online, ale uczyć się trzeba! Nowy rok akademicki wystartował, dlatego w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego – przyda się studentom zastrzyk cennych składników […]
Jej objawy są różne, ale łączy je jedno… nietolerancja glutenu, która może wywołać różne powikłania. Kluczem do sukcesu w walce z celiakią jest ścisła dieta bezglutenowa, co często wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Czy wiesz, że 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii? Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, tzw. białka zapasowego zawartego w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Działający toksycznie na organizm chorego […]
NOWOŚĆ od HELIO – Mix Orzechów Prażonych. Ta wyjątkowa mieszanka orzechów laskowych, nerkowców i migdałów, PODDANYCH PROCESOWI PRAŻENIA TAK ABY WYDOBYĆ Z NICH WYJĄTKOWY AROMAT I SMAK. IDEALNE ZBILANSOWANY ZESTAW ORZECHÓW w jednej paczce to sposób na wzmocnienie codziennej diety o cenne składniki odżywcze. Orzechy są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i magnezu, co czyni je niezastąpionym elementem zdrowego stylu życia. Błonnik pokarmowy jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego […]