Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem. Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki:
Mięso umyj, osusz, pokrój na grubsze kawałki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż małą gałązkę rozmarynu, papryczkę chili oraz mięso. Na dużym ogniu obsmaż je z obu stron na rumiano. Dopraw mielonym imbirem, pieprzem i solą. Podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Do podduszonego mięsa włóż kapustę. Dodaj miękkie suszone morele, śliwki i figi. Dorzuć obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, goździki, gwiazdkę anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.
Mniej więcej w połowie duszenia dodaj suszoną żurawinę. Co jakiś czas mieszaj kapustę, uzupełniając wyparowaną wodę, aby nie przypalić dania. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Gotową kapustę z mięsem przełóż do naczynia do zapiekania, w którym danie będzie serwowane. Wierzch posyp orzechami laskowymi i nerkowcami oraz parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami i podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego!
Śpieszymy donieść, że firma HELIO była Partnerem największej w Polsce cyklicznej imprezy sportowej dla podopiecznych placówek opiekuńczo- wychowawczych. Kto wygrał i do kogo pojedzie Puchar Mistrza Polski? Sprawdźcie w naszej krótkiej relacji 😉 12 września w Warszawie, odbyły się XI Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej 2020, w których wzięło udział blisko 250 zawodników z 25 domów dziecka z całego kraju! Pomimo trwającej pandemii COVID-19, […]
Planujesz garden party, spotkanie z przyjaciółmi czy cały dzień odpoczynku z rodziną? A może czas na imprezę? Polecamy tropikalną fiestę w smakowitym wydaniu HELIO! Jak przygotować idealną wakacyjną domówkę? To proste! Zanim wyślesz zaproszenia do znajomych na letnie party, zadbaj o kolorowe dekoracje, muzyczne hity, orzeźwiające napoje i… pyszne jedzenie, które zaskoczy wszystkich gości i sprawi, że impreza na długo pozostanie w ich pamięci! Szukasz pomysłu na oryginalne i lekkie przekąski, […]
Nerkowce, czyli popularne orzechy nerkowca, są cenione na całym świecie nie tylko za swój delikatny, lekko słodki smak, ale także za bogactwo wartości odżywczych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzą te wyjątkowe orzechy? Historia nerkowców sięga tropikalnych rejonów Ameryki Południowej, a dokładniej Brazylii. To właśnie tam, w dzikich lasach Amazonii, można znaleźć pierwsze drzewa nanercza zachodniego (Anacardium occidentale), z których pochodzą nerkowce. Drzewa te rozprzestrzeniły się na inne kontynenty w XVI wieku, […]