Jesienne dni sprzyjają kreatywności w kuchni! Wykwintny lunch, pożywna kolacja? Wykaż się inwencją twórczą i zaskocz swoich domowników nowym przepisem. Co powiesz na zapiekaną karkówkę na czerwonej kapuście z orzechami laskowymi. Wydaje ci się, że nie dasz rady, a przepis na pewno jest trudny? Nic bardziej mylnego! W przygotowaniu pomogą ci produkty HELIO! Składniki:
Mięso umyj, osusz, pokrój na grubsze kawałki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż małą gałązkę rozmarynu, papryczkę chili oraz mięso. Na dużym ogniu obsmaż je z obu stron na rumiano. Dopraw mielonym imbirem, pieprzem i solą. Podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Do podduszonego mięsa włóż kapustę. Dodaj miękkie suszone morele, śliwki i figi. Dorzuć obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, kminek, liście laurowe, goździki, gwiazdkę anyżku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Podlej niewielką ilością wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.
Mniej więcej w połowie duszenia dodaj suszoną żurawinę. Co jakiś czas mieszaj kapustę, uzupełniając wyparowaną wodę, aby nie przypalić dania. Pod koniec dopraw jeszcze do smaku solą. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Gotową kapustę z mięsem przełóż do naczynia do zapiekania, w którym danie będzie serwowane. Wierzch posyp orzechami laskowymi i nerkowcami oraz parmezanem. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż ser się roztopi. Udekoruj świeżymi ziołami i podaj z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego!
Jesień to czas, gdy wieczory stają się dłuższe i chłodniejsze, co sprzyja spędzaniu czasu w domowym zaciszu przy aromatycznych wypiekach. W kuchni jesienią królują korzenne przyprawy, słodka dynia, jabłka, a także bogate w wartości odżywcze bakalie. Produkty Helio, takie jak żurawina, migdały, orzechy nerkowca, suszone śliwki czy morele, idealnie wpasowują się w jesienne klimaty. Oto pomysł na deser, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wprowadza w ciepły, jesienny nastrój. Przepis […]
Należą do najbardziej odżywczych gatunków orzechów- są źródłem ważnych minerałów i witamin oraz mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Pistacje prażone z linii bez konserwantów HELIO Natura to smaczna i zdrowa przekąska, która nie tylko zaspokoi głód, ale przede wszystkim uzupełni codzienną dietę w niezbędne dla naszego organizmu składniki… SKŁADNIKI MINERALNE Pistacje prażone HELIO Natura to doskonałe źródło magnezu, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie- m.in. pomaga w syntezie białka oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, […]
Powrót do codziennych obowiązków bywa ciężki, ale możesz go sobie ułatwić! Brak Ci pomysłów na lunchboxowe posiłki pełne energii dla siebie i swojej rodziny? HELIO inspiruje! Z naszymi soczystymi owocami So Soft! to naprawdę proste! 😉 Kiedy poranek rozpoczyna się pośpiechem, ostatnie o czym myślisz to przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku. Codzienne rytuały, wypełniony od samego rana plan i… jest – chwila przerwy na drugie śniadanie! 🙂 To właśnie z myślą o niej […]