Święta, święta… a co po świętach? Ociężałość, zły nastrój, detoks? Otóż nie! Ten magiczny, wyczekiwany czas w roku nie powinien zakończyć się poczuciem winy, że sylwetka ucierpi przez chwilę przyjemności, jaką jest rodzinne rozkoszowanie się jedzeniem. Jak temu zapobiegać?
Kluczem do rozsądnego patrzenia na czas świąt jest przede wszystkim nastawienie się na jakość wspólnego czasu z ludźmi, których lubimy, cenimy, kochamy. Spokój, zwolnienie, radość – czy nie brzmią motywująco? Z pewnością tak, ale musimy się do tego bardziej przyłożyć. W czasie świątecznym nie chodzi o zasiadanie przy suto zastawionym stole i jedzenie aż po dyskomfort w trawieniu. Minimalizm jest tu zdecydowanie najlepszą formą uciechy. Z pojęciem tym wiąże się również to, jakie składniki wykorzystamy do potraw lub na przekąski.
Kuchnia polska w swoich propozycjach wykorzystuje wiele dobroczynnych składników, takich jak suszone owoce, orzechy czy nasiona oleiste. W niektórych regionach Polski morele czy żurawinę dodaje się również do posiłków wytrawnych, m.in. z rybami. Bożonarodzeniowe smakołyki zawierają wiele zdrowych komponentów, np. kluski z makiem, kutia, kasza ze śliwkami, makowce. Nie dość, że takie potrawy smaczne to jeszcze można je naprawdę szybko przyrządzić! Do makaronu ale i wybornego makowca świetnie nadaje się masa makowa z bakaliami HELIO. Taka standardowa porcja klusków z makiem czy właśnie makowca do czarnej kawy będzie rozkosznym akcentem podczas rozmów z bliskimi.
Najmłodszym biesiadnikom można proponować suszone owoce z linii HELIO SoSoft, czy też degustację kutii HELIO, gdzie głównymi atrakcjami są: mak i bakalie. A kto nie lubi kompotu z suszu? Ten nie próbował go przygotować z suszem HELIO! Warto pamiętać, że bakalie to zbawienne dla jelit źródło błonnika, ale składników, takich jak żelazo, potas, witaminy z grupy B i korzystnych tłuszczów wspomagających zdrowie mózgu.
W dbałości o sylwetkę, nastrój, dobre samopoczucie liczy się jakość składników i umiar w ich spożyciu. Postawmy na cenny, jedyny taki czas w roku, a będziemy z lekkością oraz satysfakcją iść ku nowemu!
Piśmiennictwo:
Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie.
Malinowska E., Szefer P. (2007). Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach. Roczniki PZH, 58(1), 339-343
Uzundumlu A., Karabacak T., Abdifatah A., Apricotproductionforecast in countries for 2018-2025
Planujesz walentynkową, romantyczną kolację dla swojej połówki? Zanim zaczniesz przygotowywać wykwintne potrawy, sprawdź jakie składniki dodadzą pikanterii Twoim daniom i rozbudzą zmysły w ten wyjątkowy wieczór… Afrodyzjaki, które swoją nazwę zawdzięczają greckiej Bogini Miłości- Afrodycie, działają jak prawdziwy eliksir miłości- pobudzają zmysły i wzmagają pożądanie, podkręcając atmosferę podczas wspólnego posiłku. Najlepiej sprawdzą się zdrowe, naturalne afrodyzjaki, które znajdziemy… […]
Coraz dłuższe jesienne wieczory są inspiracją do tworzenia nowych przepisów kulinarnych. Tym razem mamy dla Was coś, co jest proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę pysznie. Wystarczy, że w domu macie pestki dyni HELIO. Pochodzą one z upraw ekologicznych i są skarbnicą mikro- i makroelementów. Dzięki temu stają się niezwykle wartościowym produktem, który nie tylko wzbogaci smak przygotowywanych potraw, ale stanowią też zdrową i naprawdę smaczną, samodzielną przekąskę. Pestki dyni to źródło: […]
Kolejny wieczór spędzony w domu przy ulubionym serialu? Brak Ci pomysłów na wymyślanie przekąsek dla całej rodziny? Szukasz czegoś prostego, ale zadowalającego gusta wszystkich domowników? HELIO przychodzi z pomocą! Nasze orzechy polecają się na zdrową przekąskę, ale też stanowią świetną bazę do… bardziej wykwintnych smakołyków, przyprawiając Cię o orzechowy zawrót głowy! 😉 Jedną z najbardziej popularnych opcji są orzeszki ziemne! To nie tylko zdrowa przekąska, ale też idealny dodatek […]