Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań i pysznych domowych wypieków. Ale przecież smaczne i efektowne dania nie muszą być zarezerwowane tylko na świąteczny stół!
Przygotowaliśmy dla Was wyjątkową kolekcję przepisów, które wprowadzą do świątecznego menu nutę świeżości i oryginalności. Na dobry początek proponujemy jajka faszerowane pistacjami – lekką, elegancką przystawkę, która zachwyci każdego gościa!
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Jajka przekroić. Żółtka razem z jogurtem, majonezem i połową pistacji zblendować. Dodać sól i pieprz do smaku. Połowę masy zabarwić sokiem z buraka. Nadziać jajka, przystroić pistacjami, słonecznikiem i pietruszką.
Szukasz inspiracji na szybki, a zarazem elegancki deser wielkanocny?Mini Mazurki z kajmakiem to tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie – kruche, słodkie i wyjątkowo efektowne. Doskonale wpisują się w klimat świąt, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To propozycja, która z pewnością wyróżni się na wielkanocnym stole i zrobi wrażenie na domownikach oraz gościach.
Ciasto wykładamy do foremek na muffinki, nakłuwamy spód. Pieczemy 15-20 minut w 20 stopniach. Upieczone ciasto nadziewamy masą krówkową kajmak i ozdabiamy nerkowcami, migdałami, nerkowcami i daktylami.
Cytrynowe łódeczki z delikatnym kremem waniliowym to doskonały wybór na gorące dni! Aksamitna masa krówkowa połączona z mascarpone i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny tworzy spójną, harmonijną kompozycję. Chrupiące pistacje oraz orzechy laskowe wzbogacają deser o wyjątkową strukturę. To nie tylko smaczna, ale również elegancka propozycja – idealna zarówno na wyrafinowany deser, jak i lekką przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować coś niezwykłego!
Umyte cytryny wydrążamy. Masę waniliową łączymy z serkiem i sokiem z jednej cytryny. Nadziewamy cytryny kremem i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ozdabiamy pistacjami, orzechami i miętą.
Takie przysmaki jak makowo-serowe ciastka francuskie z HELIO to doskonały przykład przekąski, która zachwyca smakiem o każdej porze roku. Idealna do kawy, na spotkania z bliskimi czy po prostu jako słodka chwila przyjemności.
Ciasto kroimy na kwadraty. Masę makową łączymy z serem i nakładamy na środek ciasta. Brzegi smarujemy jajkiem. Pieczemy 10-15 minut w 210 stopniach. Dodajemy żurawinę, mieszankę keksową i posypujemy cukrem pudrem.
A jeśli szukasz tradycyjnych wielkanocnych przepisów, które dodadzą świątecznego charakteru Twojemu menu – mamy dla Ciebie mnóstwo inspiracji! Sprawdź nasze propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem Wielkanocy!
Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.
Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.
Babeczki z makiem – połączenie delikatnego smaku maku z kremową masą krówkową HELIO tworzy niezwykłą kompozycję, która rozpływa się w ustach. Gotowi na kulinarne doznania? To czas, by stworzyć niezapomniany smak Wielkanocy!
Masę makową przekładamy do miseczki. Dodajemy roztopione masło i żółtka jaj oraz starte jabłko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25-30 min.W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową i polewamy nią wyjęte z piekarnika babeczki. Całość posypujemy makiem niebieskim i siekanymi migdałami HELIO.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Aby w pełni poczuć magię świąt i cieszyć się spokojną Wielkanocą, warto sięgnąć po pomoc HELIO! Dzięki gotowym, bezglutenowym masom do ciast, orzechom i suszonym owocom bez konserwantów, a także smakowitym polewom i dekoracjom, wielkanocne przygotowania stają się prostsze, szybsze i jeszcze pyszniejsze.
Z niezastąpionymi produktami i sprawdzonymi przepisami HELIO, możesz z łatwością wyczarować świąteczne wypieki pełne bakaliowego smaku. Niech te święta będą wyjątkowe, pełne radości i kulinarnych przyjemności, które zachwycą wszystkich gości!
Jesienne dni stają się coraz krótsze, a Ty odczuwasz coraz większy spadek energii? Przełam rutynę z HELIO i wieczory na kanapie zamień na ulubioną aktywność fizyczną! Co powiesz na… 30 minut spaceru każdego dnia? A może wolisz odprężyć się i popływać w basenie? 😉 Nieważne jaki rodzaj aktywności wybierzesz, liczy się regularność! Na początek, małymi krokami… 30 minut dziennie, 5 razy w tygodniu? Brzmi idealnie! Spraw, by ten […]
Gotowy na dzień pełen zakupów? Black Friday to okazja do skorzystania z kuszących promocji, ale też… przygotowania się na grudzień pełen pyszności! Tego dnia zaopatrz się w większość gwiazdkowych prezentów oraz produkty HELIO, które ułatwią Ci świąteczne przygotowania w kuchni. To dobry czas, by stworzyć listę must- have produktów. Nie wiesz od czego zacząć? Pomożemy! Na początek pomyśl o wszystkich bożonarodzeniowych potrawach, które zagoszczą na Twoim stole. Uwzględnij gusta domowników i zaproszonych gości, […]
Rynek przekąsek owocowych dynamicznie się rozwija, a konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych, naturalnych produktów, które łączą wyjątkowy smak z wysoką jakością. HELIO Tropical Bites to nowa linia suszonych owoców, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i konsystencją, oferując intensywne doznania egzotycznych owoców w każdej porcji. Smak prosto z tropików HELIO Tropical Bites to starannie wyselekcjonowane owoce pochodzące z najlepszych plantacji na świecie – ananas z Ghany, mango z Tajlandii, kokos […]