Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań i pysznych domowych wypieków. Ale przecież smaczne i efektowne dania nie muszą być zarezerwowane tylko na świąteczny stół!
Przygotowaliśmy dla Was wyjątkową kolekcję przepisów, które wprowadzą do świątecznego menu nutę świeżości i oryginalności. Na dobry początek proponujemy jajka faszerowane pistacjami – lekką, elegancką przystawkę, która zachwyci każdego gościa!
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Jajka przekroić. Żółtka razem z jogurtem, majonezem i połową pistacji zblendować. Dodać sól i pieprz do smaku. Połowę masy zabarwić sokiem z buraka. Nadziać jajka, przystroić pistacjami, słonecznikiem i pietruszką.
Szukasz inspiracji na szybki, a zarazem elegancki deser wielkanocny?Mini Mazurki z kajmakiem to tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie – kruche, słodkie i wyjątkowo efektowne. Doskonale wpisują się w klimat świąt, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To propozycja, która z pewnością wyróżni się na wielkanocnym stole i zrobi wrażenie na domownikach oraz gościach.
Ciasto wykładamy do foremek na muffinki, nakłuwamy spód. Pieczemy 15-20 minut w 20 stopniach. Upieczone ciasto nadziewamy masą krówkową kajmak i ozdabiamy nerkowcami, migdałami, nerkowcami i daktylami.
Cytrynowe łódeczki z delikatnym kremem waniliowym to doskonały wybór na gorące dni! Aksamitna masa krówkowa połączona z mascarpone i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny tworzy spójną, harmonijną kompozycję. Chrupiące pistacje oraz orzechy laskowe wzbogacają deser o wyjątkową strukturę. To nie tylko smaczna, ale również elegancka propozycja – idealna zarówno na wyrafinowany deser, jak i lekką przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować coś niezwykłego!
Umyte cytryny wydrążamy. Masę waniliową łączymy z serkiem i sokiem z jednej cytryny. Nadziewamy cytryny kremem i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ozdabiamy pistacjami, orzechami i miętą.
Takie przysmaki jak makowo-serowe ciastka francuskie z HELIO to doskonały przykład przekąski, która zachwyca smakiem o każdej porze roku. Idealna do kawy, na spotkania z bliskimi czy po prostu jako słodka chwila przyjemności.
Ciasto kroimy na kwadraty. Masę makową łączymy z serem i nakładamy na środek ciasta. Brzegi smarujemy jajkiem. Pieczemy 10-15 minut w 210 stopniach. Dodajemy żurawinę, mieszankę keksową i posypujemy cukrem pudrem.
A jeśli szukasz tradycyjnych wielkanocnych przepisów, które dodadzą świątecznego charakteru Twojemu menu – mamy dla Ciebie mnóstwo inspiracji! Sprawdź nasze propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem Wielkanocy!
Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.
Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.
Babeczki z makiem – połączenie delikatnego smaku maku z kremową masą krówkową HELIO tworzy niezwykłą kompozycję, która rozpływa się w ustach. Gotowi na kulinarne doznania? To czas, by stworzyć niezapomniany smak Wielkanocy!
Masę makową przekładamy do miseczki. Dodajemy roztopione masło i żółtka jaj oraz starte jabłko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25-30 min.W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową i polewamy nią wyjęte z piekarnika babeczki. Całość posypujemy makiem niebieskim i siekanymi migdałami HELIO.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Aby w pełni poczuć magię świąt i cieszyć się spokojną Wielkanocą, warto sięgnąć po pomoc HELIO! Dzięki gotowym, bezglutenowym masom do ciast, naturalnym orzechom i suszonym owocom bez konserwantów, a także smakowitym polewom i dekoracjom, wielkanocne przygotowania stają się prostsze, szybsze i jeszcze pyszniejsze.
Z niezastąpionymi produktami i sprawdzonymi przepisami HELIO, możesz z łatwością wyczarować świąteczne wypieki pełne bakaliowego smaku. Niech te święta będą wyjątkowe, pełne radości i kulinarnych przyjemności, które zachwycą wszystkich gości!
Pogodę na zewnątrz przywita niedługo lato. To znak, że dostępność sezonowych warzyw i owoców będzie rozkwitać z dnia na dzień coraz bardziej. Warto z tego korzystać, przygotowując zdrowe dania, szczególnie, że wymarzony urlop zbliża się wielkimi krokami i wielu z nas pragnie wysmuklić swoje sylwetki lub zwyczajnie poprawić nawyki żywieniowe. Komponując lekkie posiłki warto pamiętać o łączeniu produktów, które sprawią, że Twoje danie będzie pełnowartościowe i odżywcze, czyli dostarczy […]
Cenione przed dietetyków, jedne z najbardziej wartościowych owoców. 60 g Goldenberry HELIO NATURA ma więcej potasu niż… cały banan. Poznajcie miechunkę suszoną! S jak Superfood, czyli super żywność- w 100% naturalna, nieprzetworzona, bogata w witaminy, składniki odżywcze i antyoksydanty neutralizujące działanie wolnych rodników. W ostatnich latach doceniana przez dietetyków, uwielbiana przez gwiazdy showbiznesu, m.in. znaną z prowadzenia zdrowego stylu życia, amerykańską aktorkę Gwyneth Paltrow, która w 2013 roku opublikowała […]
Z czym kojarzy się wiosna? Z kolorami! 😉 Wokół zaczyna robić się zielono, poranki witamy z pięknym słońcem, a na świat patrzymy przez różowe okulary! 🙂 Brakuje tylko…? Kolorowych, naturalnie zdrowych przekąsek So Soft! HELIO Natura, które idealnie wpisują się w ten bajeczny, wiosenny klimat! Poznaj nasze nowe So oryginalne, So miękkie, So przepyszne i So kolorowe przekąski So Soft!, które sprawdzą się […]