Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań i pysznych domowych wypieków. Ale przecież smaczne i efektowne dania nie muszą być zarezerwowane tylko na świąteczny stół!
Przygotowaliśmy dla Was wyjątkową kolekcję przepisów, które wprowadzą do świątecznego menu nutę świeżości i oryginalności. Na dobry początek proponujemy jajka faszerowane pistacjami – lekką, elegancką przystawkę, która zachwyci każdego gościa!
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Jajka przekroić. Żółtka razem z jogurtem, majonezem i połową pistacji zblendować. Dodać sól i pieprz do smaku. Połowę masy zabarwić sokiem z buraka. Nadziać jajka, przystroić pistacjami, słonecznikiem i pietruszką.
Szukasz inspiracji na szybki, a zarazem elegancki deser wielkanocny?Mini Mazurki z kajmakiem to tradycyjny smak w nowoczesnej odsłonie – kruche, słodkie i wyjątkowo efektowne. Doskonale wpisują się w klimat świąt, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To propozycja, która z pewnością wyróżni się na wielkanocnym stole i zrobi wrażenie na domownikach oraz gościach.
Ciasto wykładamy do foremek na muffinki, nakłuwamy spód. Pieczemy 15-20 minut w 20 stopniach. Upieczone ciasto nadziewamy masą krówkową kajmak i ozdabiamy nerkowcami, migdałami, nerkowcami i daktylami.
Cytrynowe łódeczki z delikatnym kremem waniliowym to doskonały wybór na gorące dni! Aksamitna masa krówkowa połączona z mascarpone i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny tworzy spójną, harmonijną kompozycję. Chrupiące pistacje oraz orzechy laskowe wzbogacają deser o wyjątkową strukturę. To nie tylko smaczna, ale również elegancka propozycja – idealna zarówno na wyrafinowany deser, jak i lekką przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować coś niezwykłego!
Umyte cytryny wydrążamy. Masę waniliową łączymy z serkiem i sokiem z jednej cytryny. Nadziewamy cytryny kremem i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ozdabiamy pistacjami, orzechami i miętą.
Takie przysmaki jak makowo-serowe ciastka francuskie z HELIO to doskonały przykład przekąski, która zachwyca smakiem o każdej porze roku. Idealna do kawy, na spotkania z bliskimi czy po prostu jako słodka chwila przyjemności.
Ciasto kroimy na kwadraty. Masę makową łączymy z serem i nakładamy na środek ciasta. Brzegi smarujemy jajkiem. Pieczemy 10-15 minut w 210 stopniach. Dodajemy żurawinę, mieszankę keksową i posypujemy cukrem pudrem.
A jeśli szukasz tradycyjnych wielkanocnych przepisów, które dodadzą świątecznego charakteru Twojemu menu – mamy dla Ciebie mnóstwo inspiracji! Sprawdź nasze propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem Wielkanocy!
Prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie schab z orzechowym pesto i aromatycznymi morelami. Połączenie soczystego mięsa schabowego z intensywnym smakiem orzechów oraz delikatnością moreli sprawia, że każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz kulinarna.
Morele kroimy na małe kawałki. Mieszamy je z pokruszonymi wcześniej orzechami. Mięso faszerujemy powstałą mieszanką. Całość polewamy oliwią i dodajemy na wierzch rozmaryn. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i czosnkiem.Tak przygotowane danie wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 90 minut. Pieczemy pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika kroimy schab na plastry, polewamy sosem powstałym w trakcie pieczenia i dekorujemy natką pietruszki.
Babeczki z makiem – połączenie delikatnego smaku maku z kremową masą krówkową HELIO tworzy niezwykłą kompozycję, która rozpływa się w ustach. Gotowi na kulinarne doznania? To czas, by stworzyć niezapomniany smak Wielkanocy!
Masę makową przekładamy do miseczki. Dodajemy roztopione masło i żółtka jaj oraz starte jabłko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25-30 min.W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową i polewamy nią wyjęte z piekarnika babeczki. Całość posypujemy makiem niebieskim i siekanymi migdałami HELIO.
Polecamy również kulinarny hit ostatnich lat – zdrowy jagielnik makowy HELIO oraz wegański pasztet z suszoną żurawiną i orzechami HELIO, który sprawdzi się nie tylko jako danie świąteczne, ale także postne.
Aby w pełni poczuć magię świąt i cieszyć się spokojną Wielkanocą, warto sięgnąć po pomoc HELIO! Dzięki gotowym, bezglutenowym masom do ciast, naturalnym orzechom i suszonym owocom bez konserwantów, a także smakowitym polewom i dekoracjom, wielkanocne przygotowania stają się prostsze, szybsze i jeszcze pyszniejsze.
Z niezastąpionymi produktami i sprawdzonymi przepisami HELIO, możesz z łatwością wyczarować świąteczne wypieki pełne bakaliowego smaku. Niech te święta będą wyjątkowe, pełne radości i kulinarnych przyjemności, które zachwycą wszystkich gości!
Wysokie temperatury, słońce, pogoda, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nadchodzi lato. To czas, który sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Grill, rozmowy przy zachodzie słońca, długie spacery i… Pyszne jedzenie, które kojarzy się właśnie z tą porą roku. A czym byłoby lato bez… LODÓW! Szczególnie takich, które możesz przygotować z prostych składników – szybko i smacznie. Domowy deser to zawsze dobre rozwiązanie. Poznaj przepis […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Jak sprawić, by okres zimowy był bardziej efektywny? Zadbaj o zdrowe nawyki! Ta pora roku to czas, w którym częściej zamiast aktywności fizycznej wybieramy oglądanie ulubionego serialu, a zamiast zdrowego posiłku, wolimy zjeść mniej zdrową pizzę. Warto to zmienić! To też idealny okres, by rozpocząć przygotowania do zbliżającej się wiosny. Warto zacząć od prostych nawyków. Czy pijesz wystarczającą ilość wody? Już zmiana tej jednej rzeczy sprawi, że łatwiej będzie ci wypracowywać […]