Z czym kojarzy się majówka? Z piękną pogodą, wolnym czasem i… dobrym jedzeniem 😉 Czy wiesz, że właśnie 2 maja przypada Dzień Grilla? To idealny moment, by zaprosić na niego rodzinę i przyjaciół! Jak ich zaskoczyć? To proste! Przygotuj z pomocą HELIO nowe potrawy… najlepiej takie, których Twoi goście jeszcze nie mieli okazji spróbować 😉
Nie wiesz gdzie szukać pomysłów? To proste! Zajrzyj na nową stronę HELIO.pl oraz nasz kanał Youtube: HELIO-Bakaliowe_Klimaty! Przygotowaliśmy dla Ciebie ogrom kulinarnych inspiracji! Wiosenna sałatka z truskawkami, szparagami i orzechami włoskimi HELIO Natura? A może zdrowe burgery z żurawiną i sosem orzechowym? Możliwości z HELIO jest mnóstwo! 😉 A jeśli szukasz przepisu na oryginalny deser, postaw na pyszne włoskie ciasteczka migdałowe Cantucci lub kruche babeczki z bakaliami i masą krówkową HELIO, które osłodzą podniebienia nawet najbardziej wymagających gości 😉
Zachęcamy do stworzenia oryginalnego, majówkowego menu ze zdrowymi przekąskami HELIO Natura! Idealnie sprawdzą się zwłaszcza jedyne takie!, miękkie i soczyste owoce suszone So Soft!, które będą także świetnie smakować w formie #sogood grillowanych szaszłyków! 😉
GRILLOWANE SZASZŁYKI Z MIĘKKIMI SUSZONYMI OWOCAMI SO SOFT!
Składniki:
1 opakowanie Daktyli suszonych HELIO So Soft!, 1/2 opakowania Śliwek suszonych HELIO So Soft!, 1/2 opakowania Moreli suszonych HELIO So Soft!, 4 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 60 dag), 8 – 10 łyżek oliwy, 5 – 6 łyżek sosu sojowego, 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, mieszanka ziół prowansalskich (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano), sól, pieprz
NA SURÓWKĘ: 1/4 opakowania Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft!, 3 – 4 łyżki Rodzynek sułtańskich HELIO Natura, pół małej główki młodej kapusty, 2 jabłka, 2 cebule dymki ze szczypiorem, 2 marchewki, 5 – 6 łyżek majonezu, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piersi kurczaka umyj, oczyść, pokrój w grubszą kostkę, włóż do szklanego naczynia. Na marynatę wymieszaj oliwę z sosem sojowym, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Polej mięso marynatą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian miękkie suszone owoce So Soft i zamarynowane kawałki kurczaka. Szaszłyki posmaruj marynatą, upiecz na rumiano na grillu (ewentualnie w piekarniku) lub usmaż na patelni grillowej. W czasie pieczenia kilkakrotnie je obracaj i smaruj marynatą.
Warzywa na surówkę oczyść i umyj, cienko poszatkuj kapustę i ugnieć ją widelcem, aby nieco zmiękła i puściła sok. Obrane jabłka i marchew zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty razem z posiekaną dymką.
Na koniec dodaj żurawinę So Soft! i rodzynki, dopraw majonezem, solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj do szaszłyków.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2022, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Jedzcie same pyszności, odpoczywajcie i spędźcie te dni w najlepszy sposób… naturalnie w bakaliowym klimacie HELIO! 😉
Helio, jako firma, która znalazła się w rankingu ESG, zyskała uznanie jako godna zaufania organizacja, dbająca o odpowiedzialne zarządzanie i zrównoważony rozwój. Ranking ESG. Odpowiedzialne Zarządzanie (dawniej znany jako Ranking Odpowiedzialnych Firm) to zestawienie największych spółek w Polsce, ocenianych pod kątem jakości odpowiedzialnego zarządzania zgodnie z wytycznymi ESG. W 2024 roku organizatorzy zdecydowali się na kolejną zmianę nazwy Rankingu w związku z nowymi regulacjami i radykalnie poszerzającym się […]
Koniec listopada sprawia, że coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. Warto świąteczną listę zakupów mieć już teraz, by później móc skupić się tylko na pieczeniu słodkości i przygotowywaniu smacznych posiłków. Jakie produkty HELIO możesz już teraz zgromadzić w swojej kuchni? Podpowiadamy! Masy krówkowe HELIO – mogą być wykorzystywana do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Do wyboru masz mnóstwo smakowych możliwości, które […]
Pierwszy dzień jesieni to moment, w którym natura zaczyna powoli przygotowywać się do zimowego snu. Dni stają się coraz krótsze, temperatury spadają, a drzewa mienią się złotem, czerwienią i pomarańczem. Zmienia się również nasze menu – po lecie pełnym świeżych owoców i lekkich sałatek, coraz częściej sięgamy po bardziej sycące i rozgrzewające posiłki. Jesień to także czas, gdy szczególnie potrzebujemy poprawy nastroju, ponieważ mniejsza ilość słońca może […]