Czas na… majówkę z HELIO!

Z czym kojarzy się majówka? Z piękną pogodą, wolnym czasem i… dobrym jedzeniem 😉 Czy wiesz, że właśnie 2 maja przypada Dzień Grilla? To idealny moment, by zaprosić na niego rodzinę i przyjaciół! Jak ich zaskoczyć? To proste! Przygotuj z pomocą HELIO nowe potrawy… najlepiej takie, których Twoi goście jeszcze nie mieli okazji spróbować 😉

Nie wiesz gdzie szukać pomysłów? To proste! Zajrzyj na nową stronę HELIO.pl oraz nasz kanał Youtube: HELIO-Bakaliowe_Klimaty! Przygotowaliśmy dla Ciebie ogrom kulinarnych inspiracji! Wiosenna sałatka z truskawkami, szparagami i orzechami włoskimi HELIO Natura? A może zdrowe burgery z żurawiną i sosem orzechowym? Możliwości z HELIO jest mnóstwo! 😉 A jeśli szukasz przepisu na oryginalny deser, postaw na pyszne włoskie ciasteczka migdałowe Cantucci lub kruche babeczki z bakaliami i masą krówkową HELIO, które osłodzą podniebienia nawet najbardziej wymagających gości 😉

Zachęcamy do stworzenia oryginalnego, majówkowego menu ze zdrowymi przekąskami HELIO Natura! Idealnie sprawdzą się zwłaszcza jedyne takie!, miękkie i soczyste owoce suszone So Soft!, które będą także świetnie smakować w formie #sogood grillowanych szaszłyków! 😉

GRILLOWANE SZASZŁYKI Z MIĘKKIMI SUSZONYMI OWOCAMI SO SOFT!

Składniki:

1 opakowanie Daktyli suszonych HELIO So Soft!, 1/2 opakowania Śliwek suszonych HELIO So Soft!, 1/2 opakowania Moreli suszonych HELIO So Soft!, 4 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 60 dag), 8 – 10 łyżek oliwy, 5 – 6 łyżek sosu sojowego, 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, mieszanka ziół prowansalskich (bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano), sól, pieprz

NA SURÓWKĘ: 1/4 opakowania Żurawiny nasączonej sokiem żurawinowym HELIO So Soft!, 3 – 4 łyżki Rodzynek sułtańskich HELIO Natura, pół małej główki młodej kapusty, 2 jabłka, 2 cebule dymki ze szczypiorem, 2 marchewki, 5 – 6 łyżek majonezu, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piersi kurczaka umyj, oczyść, pokrój w grubszą kostkę, włóż do szklanego naczynia. Na marynatę wymieszaj oliwę z sosem sojowym, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Polej mięso marynatą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.

Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian miękkie suszone owoce So Soft i zamarynowane kawałki kurczaka. Szaszłyki posmaruj marynatą, upiecz na rumiano na grillu (ewentualnie w piekarniku) lub usmaż na patelni grillowej. W czasie pieczenia kilkakrotnie je obracaj i smaruj marynatą.

Warzywa na surówkę oczyść i umyj, cienko poszatkuj kapustę i ugnieć ją widelcem, aby nieco zmiękła i puściła sok. Obrane jabłka i marchew zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty razem z posiekaną dymką.

Na koniec dodaj żurawinę So Soft! i rodzynki, dopraw majonezem, solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj do szaszłyków.

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2022, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

Jedzcie same pyszności, odpoczywajcie i spędźcie te dni w najlepszy sposób… naturalnie w bakaliowym klimacie HELIO! 😉

Udostępnij artykuł