Celiakia? #STOP gluten!

Jej objawy są różne, ale łączy je jedno… nietolerancja glutenu, która może wywołać różne powikłania. Kluczem do sukcesu w walce z celiakią jest ścisła dieta bezglutenowa, co często wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Czy wiesz, że 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii?

Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, tzw. białka zapasowego zawartego w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego (wypustek błony śluzowej), które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie, wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów, a jedyną metodą leczenia celiakii jest… stosowanie ścisłej diety bezglutenowej[1].

Według badań, na celiakię cierpi dziś przynajmniej 1% populacji, a częstość występowania tej choroby ciągle wzrasta, co związane jest z coraz większym spożyciem glutenu[2]. Dlatego osoby zmagające się na co dzień z jego nietolerancją – powinny wybierać PRODUKTY BEZGLUTENOWE, jak najwyższej jakości masy do ciast HELIO. Masa makowa, jak i masy krówkowe HELIO PREMIUM wytwarzane są według sprawdzonej receptury, wyróżniają się brakiem konserwantów, tłuszczu palmowego i… NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU. Potwierdza to licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. W Polsce licencja przyznawana jest przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a znak Przekreślonego Kłosa z łatwością znajdziemy na opakowaniach mas do ciast HELIO. Dzięki tej informacji, osoba zmagająca się z nietolerancją glutenu ma pewność, iż produkty są bezpieczne, zostały przebadane pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem. Dlatego, jeśli chorujesz na celiakię, nie jesz glutenu lub po prostu szukasz sprawdzonych produktów bezglutenowych – czytaj etykiety i wybieraj te ze znakiem Przekreślonego Kłosa, jak masy do ciast HELIO z naturalnie dobrym składem.

Czy wiesz już jaki będzie Twój kolejny wybór podczas zakupów? 😉 Do wypieków na co dzień i od święta najlepsza będzie bezglutenowa masa makowa z bakaliami do ciast HELIO! Masa makowa HELIO może pochwalić się najdłuższą, 20-letnią rynkową tradycją, a przy tym jest jedyną na rynku masą makową licencjonowaną znakiem „Przekreślonego Kłosa”.

Poznaj też wszystkie smaki bezglutenowych mas krówkowych do ciast HELIO PREMIUM. Orzechowa, kajmakowa, czekoladowa, z nutą advocata, kukułki, a także nowy smak… słony karmel. Masy do ciast HELIO to naturalnie smaczne produkty, które świetnie sprawdzą się w codziennej kuchni, zwłaszcza u osób będących na diecie bezglutenowej!

Chcesz zostać Ambasadorem MDC, czyli Międzynarodowego Dnia Celiakii? Postaw na licencjonowane symbolem Przekreślonego Kłosa – BEZGLUTENOWE masy do ciast HELIO i zajrzyj na stronę celiakia.pl, gdzie dowiesz się więcej na temat najnowszej kampanii „CELIAKIA – MISTRZYNI W CHOWANEGO”.

Źródło:
[1],[2] Na podst. danych: https://celiakia.pl/celiakia/celiakia/

Udostępnij artykuł