Jej objawy są różne, ale łączy je jedno… nietolerancja glutenu, która może wywołać różne powikłania. Kluczem do sukcesu w walce z celiakią jest ścisła dieta bezglutenowa, co często wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Czy wiesz, że 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii?
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, tzw. białka zapasowego zawartego w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego (wypustek błony śluzowej), które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie, wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów, a jedyną metodą leczenia celiakii jest… stosowanie ścisłej diety bezglutenowej[1].
Według badań, na celiakię cierpi dziś przynajmniej 1% populacji, a częstość występowania tej choroby ciągle wzrasta, co związane jest z coraz większym spożyciem glutenu[2]. Dlatego osoby zmagające się na co dzień z jego nietolerancją – powinny wybierać PRODUKTY BEZGLUTENOWE, jak najwyższej jakości masy do ciast HELIO. Masa makowa, jak i masy krówkowe HELIO PREMIUM wytwarzane są według sprawdzonej receptury, wyróżniają się brakiem konserwantów, tłuszczu palmowego i… NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU. Potwierdza to licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. W Polsce licencja przyznawana jest przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a znak Przekreślonego Kłosa z łatwością znajdziemy na opakowaniach mas do ciast HELIO. Dzięki tej informacji, osoba zmagająca się z nietolerancją glutenu ma pewność, iż produkty są bezpieczne, zostały przebadane pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem. Dlatego, jeśli chorujesz na celiakię, nie jesz glutenu lub po prostu szukasz sprawdzonych produktów bezglutenowych – czytaj etykiety i wybieraj te ze znakiem Przekreślonego Kłosa, jak masy do ciast HELIO z naturalnie dobrym składem.
Czy wiesz już jaki będzie Twój kolejny wybór podczas zakupów? 😉 Do wypieków na co dzień i od święta najlepsza będzie bezglutenowa masa makowa z bakaliami do ciast HELIO! Masa makowa HELIO może pochwalić się najdłuższą, 20-letnią rynkową tradycją, a przy tym jest jedyną na rynku masą makową licencjonowaną znakiem „Przekreślonego Kłosa”.
Poznaj też wszystkie smaki bezglutenowych mas krówkowych do ciast HELIO PREMIUM. Orzechowa, kajmakowa, czekoladowa, z nutą advocata, kukułki, a także nowy smak… słony karmel. Masy do ciast HELIO to naturalnie smaczne produkty, które świetnie sprawdzą się w codziennej kuchni, zwłaszcza u osób będących na diecie bezglutenowej!
Chcesz zostać Ambasadorem MDC, czyli Międzynarodowego Dnia Celiakii? Postaw na licencjonowane symbolem Przekreślonego Kłosa – BEZGLUTENOWE masy do ciast HELIO i zajrzyj na stronę celiakia.pl, gdzie dowiesz się więcej na temat najnowszej kampanii „CELIAKIA – MISTRZYNI W CHOWANEGO”.
Źródło: [1],[2] Na podst. danych: https://celiakia.pl/celiakia/celiakia/
Zaproś znajomych i zorganizuj razem z HELIO niezapomnianą imprezę! Przepis na efektowne przyjęcie? Postaw na naturalne składniki! Zobacz TOP3 pomysły HELIO na smaczne & proste karnawałowe przekąski w modnym stylu finger food i zrób wrażenie na gościach 🙂 Przepis HELIO #1 SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU Składniki: 1 opakowanie Śliwek suszonych HELIO Natura, plastry boczku Przygotowanie: każdą śliwkę owiń cienkim plastrem boczku, przebij wykałaczką każdą […]
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście wyśmienitego jedzenia. Często kojarzymy to święto z przepysznymi potrawami, ale czy można jeść zdrowo i pysznie jednocześnie? Oczywiście! Włączenie do świątecznego menu składników takich jak masa makowa Helio, orzechy włoskie Helio oraz suszone morele Helio nie tylko doda smaku, ale również wpłynie korzystnie na Twoje zdrowie. Mak jest nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw świątecznych, ale także bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera mnóstwo […]
Firma HELIO po raz kolejny deklasuje bakaliową konkurencję w ogólnopolskim plebiscycie branżowym! Wśród najlepszych nowości rynkowych 2021, na najwyższym podium znalazły się produkty polskiej marki HELIO, które zostały nagrodzone aż w 5 najważniejszych i kluczowych dla producenta bakalii kategoriach: Pestki i przekąski bakaliowe, Przekąski FIT, Przekąski EKO, BIO, VEGE, Innowacja spożywcza na bazie owoców oraz Produkty dietetyczne. Badanie Perły Rynku FMCG to ogólnopolski, prestiżowy […]