Jej objawy są różne, ale łączy je jedno… nietolerancja glutenu, która może wywołać różne powikłania. Kluczem do sukcesu w walce z celiakią jest ścisła dieta bezglutenowa, co często wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Czy wiesz, że 16 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Celiakii?
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, tzw. białka zapasowego zawartego w zbożach – pszenicy, życie, jęczmieniu. Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego (wypustek błony śluzowej), które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie, wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów, a jedyną metodą leczenia celiakii jest… stosowanie ścisłej diety bezglutenowej[1].
Według badań, na celiakię cierpi dziś przynajmniej 1% populacji, a częstość występowania tej choroby ciągle wzrasta, co związane jest z coraz większym spożyciem glutenu[2]. Dlatego osoby zmagające się na co dzień z jego nietolerancją – powinny wybierać PRODUKTY BEZGLUTENOWE, jak najwyższej jakości masy do ciast HELIO. Masa makowa, jak i masy krówkowe HELIO PREMIUM wytwarzane są według sprawdzonej receptury, wyróżniają się brakiem konserwantów, tłuszczu palmowego i… NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU. Potwierdza to licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. W Polsce licencja przyznawana jest przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, a znak Przekreślonego Kłosa z łatwością znajdziemy na opakowaniach mas do ciast HELIO. Dzięki tej informacji, osoba zmagająca się z nietolerancją glutenu ma pewność, iż produkty są bezpieczne, zostały przebadane pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem. Dlatego, jeśli chorujesz na celiakię, nie jesz glutenu lub po prostu szukasz sprawdzonych produktów bezglutenowych – czytaj etykiety i wybieraj te ze znakiem Przekreślonego Kłosa, jak masy do ciast HELIO z naturalnie dobrym składem.
Czy wiesz już jaki będzie Twój kolejny wybór podczas zakupów? 😉 Do wypieków na co dzień i od święta najlepsza będzie bezglutenowa masa makowa z bakaliami do ciast HELIO! Masa makowa HELIO może pochwalić się najdłuższą, 20-letnią rynkową tradycją, a przy tym jest jedyną na rynku masą makową licencjonowaną znakiem „Przekreślonego Kłosa”.
Poznaj też wszystkie smaki bezglutenowych mas krówkowych do ciast HELIO PREMIUM. Orzechowa, kajmakowa, czekoladowa, z nutą advocata, kukułki, a także nowy smak… słony karmel. Masy do ciast HELIO to naturalnie smaczne produkty, które świetnie sprawdzą się w codziennej kuchni, zwłaszcza u osób będących na diecie bezglutenowej!
Chcesz zostać Ambasadorem MDC, czyli Międzynarodowego Dnia Celiakii? Postaw na licencjonowane symbolem Przekreślonego Kłosa – BEZGLUTENOWE masy do ciast HELIO i zajrzyj na stronę celiakia.pl, gdzie dowiesz się więcej na temat najnowszej kampanii „CELIAKIA – MISTRZYNI W CHOWANEGO”.
Źródło: [1],[2] Na podst. danych: https://celiakia.pl/celiakia/celiakia/
Są szybkie, pożywne, energetyczne i mega smaczne, a to nie koniec zalet chrupiących przekąsek HELIO! 😉 Zrób sobie chwilę przerwy, wrzuć na luz i przekonaj się, dlaczego warto sięgać po BAKALIOWE KIESZONKOWE! BAKALIOWE KIESZONKOWE to smakowita kolekcja fit & style przekąsek HELIO, które są zdrową alternatywą dla słodyczy. Szybko zaspokoją nasz apetyt, zadbają o dobre samopoczucie, dostarczą potrzebnej energii oraz ważnych dla naszego zdrowia mikro i makroelementów. Bakalie to jedne […]
Święta to czas spotkań przy wspólnym stole, pełnym aromatycznych potraw, które kuszą smakiem i wyglądem. Wśród tradycyjnych dań warto znaleźć miejsce na nowe, kreatywne dodatki, które zachwycą gości i wniosą odrobinę świeżości do świątecznego menu. Świąteczna lemoniada to doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny magii do świątecznych spotkań. Dzięki dekoracyjnym kostkom lodu z dodatkiem owoców i sokowi wiśniowemu zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i zachwycający wygląd. To prosty przepis, który podkreśli […]
Z czym kojarzy się majówka? Z piękną pogodą, wolnym czasem i… dobrym jedzeniem 😉 Czy wiesz, że właśnie 2 maja przypada Dzień Grilla? To idealny moment, by zaprosić na niego rodzinę i przyjaciół! Jak ich zaskoczyć? To proste! Przygotuj z pomocą HELIO nowe potrawy… najlepiej takie, których Twoi goście jeszcze nie mieli okazji spróbować 😉 Nie wiesz gdzie szukać pomysłów? To proste! Zajrzyj na nową stronę HELIO.pl oraz nasz kanał Youtube: […]