Uwielbiasz ciasta z bakaliami, ale nie zawsze owoce układają się równomiernie? Nie martw się, opadanie bakalii na dno to częsty problem. Podpowiadamy w jaki sposób przygotować suszone owoce do wypieków, aby je wyeksponować i zapobiec opadaniu.
Myć czy nie myć?
Jeżeli robimy biszkopt z galaretką i truskawkami, zawsze pamiętamy o wcześniejszym umyciu świeżych owoców. Wybierając owoce suszone nasuwa się pytanie: czy bakalie też powinno się myć? Tak, ale z innych powodów niż świeże owoce. Na przykład czasami suszone owoce w opakowaniu wypuszczają swoje naturalne soki i się sklejają. Ich umycie pozwala na łatwe oczyszczenie i rozdzielenie owoców. Bakalie HELIO przygotowywane są z najwyższą starannością, aby w czasie procesu suszenia owoce zachowały swoje walory smakowe i zdrowotne – ich wcześniejsze płukanie, nie spowoduje utraty tych walorów.
A może namoczyć?
Niektóre spośród bakalii, przykładowo rodzynki suszone, daktyle czy figi, są dosyć twarde. To naturalne, ponieważ owoce w procesie suszenia tracą wodę. Jeżeli przygotowujesz wypieki, zadbaj aby dodane owoce były miękkie. Będą wtedy lepiej smakować i wkomponują się w ciasto. Wystarczy, że przed dodaniem ich do ciasta zostaną dobrze namoczone w gorącej wodzie. Pamiętaj tylko, że namoczone bakalie pęcznieją i zwiększają swoją objętość!
Możesz zmodyfikować smak bakalii
Jeżeli chcesz urozmaicić smak rodzynek, do wody w której je namaczasz – dodaj wyciśnięty sok z cytryny lub cukier wanilinowy. Bierz zawsze pod uwagę jakiego rodzaju ciasto przygotowujesz i czy chcesz zmieniać ich smak. Niepowtarzalny, delikatny smak bakaliom doda także mleko. Możesz go użyć do namoczenia zamiast wody. Jeżeli ciasto nie jest przeznaczone dla najmłodszych, bakalie zamocz w alkoholu np. rumie, a nie w wodzie. Chociaż najlepiej najpierw namoczyć je w gorącej wodzie przez około 2 godziny, a dopiero w drugiej kolejności w rumie.
Bakalie opadające na dno ciasta
Opadanie bakalii na dno ciasta jest częstym problemem. Jest to chyba najbardziej irytujący moment, kiedy ciasto pięknie wyrośnie i okazuje się, że wszystkie owoce suszone są na samym dnie. W czasie następnego pieczenia spróbuj umyte i namoczone bakalie obtoczyć w mące i dopiero wtedy dodać je do ciasta. W ciastach, które mają rzadką masę ten sposób nie zawsze może zadziałać. Spróbuj wtedy użyć mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii. Jeżeli to także nie pomoże, przygotuj odrobinę bardziej gęste ciasto, a bakalie dodaj na samym końcu, tuż przed włożeniem do piekarnika. W ostateczności, jeżeli ciasto ma lekką konsystencję, którą chcesz zachować, podpiecz je przez chwilę w piekarniku, aż ciasto odrobinę stężeje a dopiero potem dodaj wybrane owoce suszone.
Gorzki posmak orzechów
Jednym z najczęściej występujących problemów przy użyciu bakalii w wypiekach, jest ich gorzki smak. Najczęściej dotyczy to orzechów włoskich. Orzechy włoskie w smaku pozostawiają gorzką gorycz przez swoją skórkę. Aby się jej pozbyć, można na przykład sparzyć je wrzątkiem – skórki będzie można wtedy łatwiej obrać. Inny sposób to włożenie orzechów włoskich do piekarnika – gorzkie skórki pod wpływem temperatury same się wykruszą.
Czy wiesz, że 23 września obchodziliśmy dzień śliwki? Ich odmian jest wiele, ale wszystkie są wyjątkowo pyszne. Na ich bazie powstają nie tylko desery, ale też wykwintne dania. Są wspaniałą przekąską, która sprawdzi się w lunchboxie i zdrowej diecie. Dziś zainspiruj się z Helio i stwórz słodką przekąskę na bazie śliwek, która z pewnością zaskoczy wszystkich domowników. Ciasto ze śliwkami to zawsze dobry pomysł! SKŁADNIKI: 250 g suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka sody […]
Cukierek albo psikus! Zbliża się HALLOWEEN. Jakie przekąski przygotujesz, by zaskoczyć swoich domowników? Jak udekorujesz zdrowe ciasteczka lub batoniki? Zainspiruj się z… HELIO! Wystarczy mieć w domu kilka składników, pyszne bakalie i wyobraźnię! Wyczaruj w swojej kuchni to, co najlepsze z pomocą ulubionych owoców suszonych. Ta najstraszniejsza noc może być dobrą okazją do uwolnienia swojej kreatywności w kuchni! Co powiesz na Bakaliowe, Hallowenowe Babeczki? Przepis jest bardzo […]
Lato to czas, kiedy chcemy cieszyć się lekkimi i zdrowymi posiłkami, które dostarczą nam energii na cały dzień. Idealnym rozwiązaniem są letnie kanapki z dodatkiem suszonych owoców SO SOFT od HELIO, takich jak figi i żurawina. Te wyjątkowe dodatki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także dostarczają cennych wartości odżywczych. Suszone figi SO SOFT Natura to prawdziwy skarb dla smakoszy. Miękkie, soczyste i pełne naturalnej słodyczy, stanowią doskonały […]