Bakalie w cieście – jak je przygotować

Uwielbiasz ciasta z bakaliami, ale nie zawsze owoce układają się równomiernie? Nie martw się, opadanie bakalii na dno to częsty problem. Podpowiadamy w jaki sposób przygotować suszone owoce do wypieków, aby je wyeksponować i zapobiec opadaniu.

Myć czy nie myć?

Jeżeli robimy biszkopt z galaretką i truskawkami, zawsze pamiętamy o wcześniejszym umyciu świeżych owoców. Wybierając owoce suszone nasuwa się pytanie: czy bakalie też powinno się myć? Tak, ale z innych powodów niż świeże owoce. Na przykład czasami suszone owoce w opakowaniu wypuszczają swoje naturalne soki i się sklejają. Ich umycie pozwala na łatwe oczyszczenie i rozdzielenie owoców. Bakalie HELIO przygotowywane są z najwyższą starannością, aby w czasie procesu suszenia owoce zachowały swoje walory smakowe i zdrowotne – ich wcześniejsze płukanie, nie spowoduje utraty tych walorów.

A może namoczyć?

Niektóre spośród bakalii, przykładowo rodzynki suszone, daktyle czy figi, są dosyć twarde. To naturalne, ponieważ owoce w procesie suszenia tracą wodę. Jeżeli przygotowujesz wypieki, zadbaj aby dodane owoce były miękkie. Będą wtedy lepiej smakować i wkomponują się w ciasto. Wystarczy, że przed dodaniem ich do ciasta zostaną dobrze namoczone w gorącej wodzie. Pamiętaj tylko, że namoczone bakalie pęcznieją i zwiększają swoją objętość!

Możesz zmodyfikować smak bakalii

Jeżeli chcesz urozmaicić smak rodzynek, do wody w której je namaczasz – dodaj wyciśnięty sok z cytryny lub cukier wanilinowy. Bierz zawsze pod uwagę jakiego rodzaju ciasto przygotowujesz i czy chcesz zmieniać ich smak. Niepowtarzalny, delikatny smak bakaliom doda także mleko. Możesz go użyć do namoczenia zamiast wody. Jeżeli ciasto nie jest przeznaczone dla najmłodszych, bakalie zamocz w alkoholu np. rumie, a nie w wodzie. Chociaż najlepiej najpierw namoczyć je w gorącej wodzie przez około 2 godziny, a dopiero w drugiej kolejności w rumie.

Bakalie opadające na dno ciasta

Opadanie bakalii na dno ciasta jest częstym problemem. Jest to chyba najbardziej irytujący moment, kiedy ciasto pięknie wyrośnie i okazuje się, że wszystkie owoce suszone są na samym dnie. W czasie następnego pieczenia spróbuj umyte i namoczone bakalie obtoczyć w mące i dopiero wtedy dodać je do ciasta. W ciastach, które mają rzadką masę ten sposób nie zawsze może zadziałać. Spróbuj wtedy użyć mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii. Jeżeli to także nie pomoże, przygotuj odrobinę bardziej gęste ciasto, a bakalie dodaj na samym końcu, tuż przed włożeniem do piekarnika. W ostateczności, jeżeli ciasto ma lekką konsystencję, którą chcesz zachować, podpiecz je przez chwilę w piekarniku, aż ciasto odrobinę stężeje a dopiero potem dodaj wybrane owoce suszone.

Gorzki posmak orzechów

Jednym z najczęściej występujących problemów przy użyciu bakalii w wypiekach, jest ich gorzki smak. Najczęściej dotyczy to orzechów włoskich. Orzechy włoskie w smaku pozostawiają gorzką gorycz przez swoją skórkę. Aby się jej pozbyć, można na przykład sparzyć je wrzątkiem – skórki będzie można wtedy łatwiej obrać. Inny sposób to włożenie orzechów włoskich do piekarnika – gorzkie skórki pod wpływem temperatury same się wykruszą.

Udostępnij artykuł