Jak sprawić, by codzienne posiłki stały się jeszcze zdrowsze? W jaki sposób zmienić swoje nawyki tak, aby dostarczyć organizmowi jeszcze więcej wartości odżywczych? Do swojej diety dodaj bakalie!
Są smaczne i zdrowe. Dodatkowo mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale też być dodatkiem do posiłków. Warto, by znalazły się na codziennej liście zakupów i stanowiły ważną część diety. W zależności od wyboru, bakalie są źródłem ważnych witamin i minerałów. W orzechach występują takie składniki odżywcze jak: witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, miedź czy potas. Czy wiesz, że najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie?[1] Znajdziemy je również w ofercie produktów HELIO. Jak twierdzą eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia: „orzechy (zwłaszcza włoskie), migdały, nasiona słonecznika czy dyni są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dodatek, nawet w niedużej ilości, do codziennej diety korzystnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając zagrożenie chorobami sercowo – naczyniowymi czy nowotworami”[2].
Dzięki odpowiedniemu doborowi witamin i składników mineralnych możemy zapobiegać niedoborom, które mogą pojawić się w naszym organizmie. Dlatego tak ważne jest włączenie do codziennej diety odpowiednich składników odżywczych. W ofercie HELIO znajdziemy najlepszej jakości bakalie i suszone owoce, które mogą w naturalny sposób pomóc zadbać o odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych w codziennym menu.
W jaki sposób? Wystarczy, że do śniadania dodasz garść ulubionych bakalii. Wymieszaj je z jogurtem czy owsianka lub zrób pyszny sok z garścią np. suszonych daktyli. Obiad na słodko? Dodaj do niego orzechy HELIO. Sałatka? W tym przypadku bakalie sprawdzą się idealnie. Dodadzą potrawie charakterystycznego smaku i sprawią, że każde danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Zadbaj o swoją codzienną dietę i zmień swoje nawyki na lepsze! Wystarczy, że zaczniesz od małych kroków w drodze o lepsze zdrowie.
[1]. „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr Beata Sińska, Zakład Żywienia Człowieka [2]. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła, Warszawa 2016.
Smaczniej, zdrowiej, bez sztucznych dodatków i konserwantów… W nowym roku dbaj o zdrowie i wybieraj sprawdzone, w 100% naturalne produkty – jak pochodzące z polskich upraw ekologicznych – najwyższej jakości bakalie HELIO Natura z certyfikatem AGRO BIO TEST. Orzechy i pestki to bardzo cenny składnik diety, dlatego warto jak najczęściej wykorzystywać je w naszej kuchni, zwłaszcza jeśli chcemy zacząć 2021 w zdrowym stylu! 😉 Według Piramidy Zdrowego Żywienia […]
Zima to czas, w którym królują rozgrzewające posiłki. W tej roli idealnie sprawdzą się zupy i kremy. Są przygotowywane na bazie warzyw dzięki czemu uzupełniają ich dzienną, zalecaną dawkę. Jeśli nie dodamy do nich wysokokalorycznych dodatków, to są też świetnym posiłkiem podczas wprowadzania niskokalorycznej diety. Dodatkowo są bardzo sytym posiłkiem. Jak dobrać dodatki, by zupa czy krem stały się jeszcze bardziej sycące i miały jeszcze więcej cennych składników odżywczych? Dodaj do nich […]
Wysokie temperatury, słońce, pogoda, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nadchodzi lato. To czas, który sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Grill, rozmowy przy zachodzie słońca, długie spacery i… Pyszne jedzenie, które kojarzy się właśnie z tą porą roku. A czym byłoby lato bez… LODÓW! Szczególnie takich, które możesz przygotować z prostych składników – szybko i smacznie. Domowy deser to zawsze dobre rozwiązanie. Poznaj przepis […]