5 pomysłów HELIO na świąteczne mazurki

Święta bez mazurka to jak… pisanka bez ozdób! Zarówno na jedno, jak i drugie się nie zgadzamy, dlatego prezentujemy masę inspiracji na świąteczne mazurki HELIO aż w pięciu odsłonach.

Zapas bakalii i mas krówkowych HELIO zrobiony? 😉 To teraz #zostańwdomu, usiądź wygodnie i zobacz nasze przepisy na super wielkanocne mazurki. Zaproś do kuchni domowników i przygotujcie razem z HELIO ulubione słodkie wypieki, by te święta były smaczne, pełne rodzinnej atmosfery… po prostu wyjątkowe!

MAZUREK ŚLIWKOWY

W jak szybki sposób przygotować wielkanocnego mazurka z własnoręcznie robionymi powidłami śliwkowymi oraz gotową masą krówkową HELIO? Zobacz nasz prosty przepis:

MINI MAZURKI

Mazurki HELIO w wersji mini najlepiej przygotować z najmłodszymi pociechami – będzie dużo dobrej zabawy! 😉 Zobacz prosty przepis HELIO i Poradnika Domowego na wyjątkowe mini słodkie wypieki:

Składniki:
5 puszek masy krówkowej HELIO w ulubionych smakach (kajmak, kukułka,
o smaku advocata, czekoladowym, orzechowym)
20 dag mąki
2,5 opakowania płatków migdałowych HELIO
20 dag masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru
4 łyżki oleju
1 opakowanie polewy i dekoracji białej HELIO
1 opakowanie polewy i dekoracji deserowej HELIO
1/2 opakowania skórki cytrynowej HELIO
1/2 opakowania mieszanki keksowej HELIO
garstka ulubionych bakalii HELIO Natura, np.: pistacji prażonych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich

Przygotowanie:
Płatki migdałowe HELIO zemleć w młynku na proszek, połączyć z mąką, cukrem, masłem, żółtkami i olejem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić ok. 1 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykroić ciasteczka foremką, ułożyć na blasze i piec w 200 st. C na złoty kolor. Po ostudzeniu posmarować ulubionymi masami krówkowymi HELIO, udekorować bakaliami HELIO oraz polewami przygotowanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu.


Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

MAZUREK Z BAKALIAMI

Zobacz też szybki i prosty przepis na wielkanocny wypiek z masą smakowitych bakalii HELIO! Bazą do przygotowania świątecznego mazurka jest masa krówkowa HELIO:

MAZUREK KAJMAKOWY

By przygotować wielkanocny wypiek w tradycyjnym wydaniu – wystarczy kilka składników, gotowa masa krówkowa HELIO i… sprawdzony przepis Poradnika Domowego i HELIO:

Składniki:
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 białko
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
15 dag masła
łyżka śmietany 18%
10 dag płatków migdałowych HELIO
obłożenie:
2 masy krówkowe HELIO
10 dag płatków migdałowych HELIO
po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej HELIO
bakalie HELIO do dekoracji, np. suszone jagoody goji
Polewa i dekoracja deserowa HELIO

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć na dno dwóch foremek o średnicy 23 cm. Posmarować białkiem, posypać płatkami i nakłuć ciasto widelcem. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 180°C. Masę krówkowę HELIO wymieszać z płatkami migdałowymi HELIO oraz skórką cytrynową i pomarańczową HELIO. Przełożyć blaty i udekorować bakaliami HELIO. Polewę i dekorację deserową HELIO przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, następnie wylać małym strumieniem na arkusz papieru do pieczenia, tworząc tzw. esy floresy, a gdy zastygnie – udekorować mazurek czekoladą.


Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2016, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

WIELKANOCNY MAZUREK HELIO

Słodka masa krówkowa HELIO, garść smakowitych bakalii i dekoracje z wiosennych kwiatów – zobacz jeszcze jeden oryginalny pomysł na wielkanocnego mazurka, który będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole:

Który mazurek wybierasz? 😉 Życzymy smakowitej, kulinarnej przygody!

Niech #MasainzpiracjizHELIO będzie z Wami!

Nie zapomnijcie podzielić się swoimi słodkimi dziełami sztuki na fanpage’u HELIO! 😉

Udostępnij artykuł