Święta bez mazurka to jak… pisanka bez ozdób! Zarówno na jedno, jak i drugie się nie zgadzamy, dlatego prezentujemy masę inspiracji na świąteczne mazurki HELIO aż w pięciu odsłonach.
Zapas bakalii i mas krówkowych HELIO zrobiony? 😉 To teraz #zostańwdomu, usiądź wygodnie i zobacz nasze przepisy na super wielkanocne mazurki. Zaproś do kuchni domowników i przygotujcie razem z HELIO ulubione słodkie wypieki, by te święta były smaczne, pełne rodzinnej atmosfery… po prostu wyjątkowe!
MAZUREK ŚLIWKOWY
W jak szybki sposób przygotować wielkanocnego mazurka z własnoręcznie robionymi powidłami śliwkowymi oraz gotową masą krówkową HELIO? Zobacz nasz prosty przepis:
MINI MAZURKI
Mazurki HELIO w wersji mini najlepiej przygotować z najmłodszymi pociechami – będzie dużo dobrej zabawy! 😉 Zobacz prosty przepis HELIO i Poradnika Domowego na wyjątkowe mini słodkie wypieki:
Składniki: 5 puszek masy krówkowej HELIO w ulubionych smakach (kajmak, kukułka, o smaku advocata, czekoladowym, orzechowym) 20 dag mąki 2,5 opakowania płatków migdałowych HELIO 20 dag masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru 4 łyżki oleju 1 opakowanie polewy i dekoracji białej HELIO 1 opakowanie polewy i dekoracji deserowej HELIO 1/2 opakowania skórki cytrynowej HELIO 1/2 opakowania mieszanki keksowej HELIO garstka ulubionych bakalii HELIO Natura, np.: pistacji prażonych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich
Przygotowanie: Płatki migdałowe HELIO zemleć w młynku na proszek, połączyć z mąką, cukrem, masłem, żółtkami i olejem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić ok. 1 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykroić ciasteczka foremką, ułożyć na blasze i piec w 200 st. C na złoty kolor. Po ostudzeniu posmarować ulubionymi masami krówkowymi HELIO, udekorować bakaliami HELIO oraz polewami przygotowanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
MAZUREK Z BAKALIAMI
Zobacz też szybki i prosty przepis na wielkanocny wypiek z masą smakowitych bakalii HELIO! Bazą do przygotowania świątecznego mazurka jest masa krówkowa HELIO:
MAZUREK KAJMAKOWY
By przygotować wielkanocny wypiek w tradycyjnym wydaniu – wystarczy kilka składników, gotowa masa krówkowa HELIO i… sprawdzony przepis Poradnika Domowego i HELIO:
Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 białko 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 15 dag masła łyżka śmietany 18% 10 dag płatków migdałowych HELIO obłożenie: 2 masy krówkowe HELIO 10 dag płatków migdałowych HELIO po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej HELIO bakalie HELIO do dekoracji, np. suszone jagoody goji Polewa i dekoracja deserowa HELIO
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć na dno dwóch foremek o średnicy 23 cm. Posmarować białkiem, posypać płatkami i nakłuć ciasto widelcem. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 180°C. Masę krówkowę HELIO wymieszać z płatkami migdałowymi HELIO oraz skórką cytrynową i pomarańczową HELIO. Przełożyć blaty i udekorować bakaliami HELIO. Polewę i dekorację deserową HELIO przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, następnie wylać małym strumieniem na arkusz papieru do pieczenia, tworząc tzw. esy floresy, a gdy zastygnie – udekorować mazurek czekoladą.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2016, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
WIELKANOCNY MAZUREK HELIO
Słodka masa krówkowa HELIO, garść smakowitych bakalii i dekoracje z wiosennych kwiatów – zobacz jeszcze jeden oryginalny pomysł na wielkanocnego mazurka, który będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole:
Który mazurek wybierasz? 😉 Życzymy smakowitej, kulinarnej przygody!
Niech #MasainzpiracjizHELIO będzie z Wami!
Nie zapomnijcie podzielić się swoimi słodkimi dziełami sztuki na fanpage’u HELIO! 😉
Czasami przychodzi ochota na coś słodkiego, ale nie zawsze mamy czas czy energię, by przygotować skomplikowane wypieki. W takich momentach idealnym rozwiązaniem jest lekki deser z masą krówkową od HELIO. To prosty i szybki sposób na zaspokojenie słodkich pragnień, który zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Masa krówkowa od HELIO to prawdziwa klasyka w kuchni, ceniona za intensywny smak i gładką konsystencję. Jest gotowa do użycia od razu po otwarciu, co czyni ją idealnym składnikiem do błyskawicznych deserów. Możesz […]
Wakacyjne dni mijają bardzo szybko, ale jeszcze przez niecałe dwa tygodnie możemy cieszyć się wysokimi temperaturami i możliwością częstszego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Czy masz już zaplanowaną drugą połowę lata? To dni, za którymi będziemy tęsknić przez całą końcówkę roku więc warto zadbać o jak najlepsze wspomnienia. Jeśli nie masz pomysłu na ostatnie letnie tygodnie, inspirujemy do… poznania nowych miejsc! Poświęć czas na podróże… małe i duże! Poznaj […]
Czekamy na nie cały rok! Pełne słońce, odpoczynek w ogrodzie lub na plaży, wycieczki w nieznane, odkrywanie nowych smaków… Gotowy na wakacyjny relaks z HELIO? WAKACJE są najlepszym motywatorem do relaksu! Nawet jeśli masz mnóstwo obowiązków na co dzień, to i tak myślisz o pięknej pogodzie, która tylko zachęca do spędzania każdej wolnej chwili poza domem podczas słonecznych dni lata! Dlatego kiedy już znajdziesz czas na urlop, ale zabraknie Ci pomysłów na oryginalne wakacyjne przygody i… smakowite […]