Święta bez mazurka to jak… pisanka bez ozdób! Zarówno na jedno, jak i drugie się nie zgadzamy, dlatego prezentujemy masę inspiracji na świąteczne mazurki HELIO aż w pięciu odsłonach.
Zapas bakalii i mas krówkowych HELIO zrobiony? 😉 To teraz #zostańwdomu, usiądź wygodnie i zobacz nasze przepisy na super wielkanocne mazurki. Zaproś do kuchni domowników i przygotujcie razem z HELIO ulubione słodkie wypieki, by te święta były smaczne, pełne rodzinnej atmosfery… po prostu wyjątkowe!
MAZUREK ŚLIWKOWY
W jak szybki sposób przygotować wielkanocnego mazurka z własnoręcznie robionymi powidłami śliwkowymi oraz gotową masą krówkową HELIO? Zobacz nasz prosty przepis:
MINI MAZURKI
Mazurki HELIO w wersji mini najlepiej przygotować z najmłodszymi pociechami – będzie dużo dobrej zabawy! 😉 Zobacz prosty przepis HELIO i Poradnika Domowego na wyjątkowe mini słodkie wypieki:
Składniki: 5 puszek masy krówkowej HELIO w ulubionych smakach (kajmak, kukułka, o smaku advocata, czekoladowym, orzechowym) 20 dag mąki 2,5 opakowania płatków migdałowych HELIO 20 dag masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru 4 łyżki oleju 1 opakowanie polewy i dekoracji białej HELIO 1 opakowanie polewy i dekoracji deserowej HELIO 1/2 opakowania skórki cytrynowej HELIO 1/2 opakowania mieszanki keksowej HELIO garstka ulubionych bakalii HELIO Natura, np.: pistacji prażonych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich
Przygotowanie: Płatki migdałowe HELIO zemleć w młynku na proszek, połączyć z mąką, cukrem, masłem, żółtkami i olejem. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić ok. 1 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykroić ciasteczka foremką, ułożyć na blasze i piec w 200 st. C na złoty kolor. Po ostudzeniu posmarować ulubionymi masami krówkowymi HELIO, udekorować bakaliami HELIO oraz polewami przygotowanymi zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
MAZUREK Z BAKALIAMI
Zobacz też szybki i prosty przepis na wielkanocny wypiek z masą smakowitych bakalii HELIO! Bazą do przygotowania świątecznego mazurka jest masa krówkowa HELIO:
MAZUREK KAJMAKOWY
By przygotować wielkanocny wypiek w tradycyjnym wydaniu – wystarczy kilka składników, gotowa masa krówkowa HELIO i… sprawdzony przepis Poradnika Domowego i HELIO:
Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 białko 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 15 dag masła łyżka śmietany 18% 10 dag płatków migdałowych HELIO obłożenie: 2 masy krówkowe HELIO 10 dag płatków migdałowych HELIO po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej HELIO bakalie HELIO do dekoracji, np. suszone jagoody goji Polewa i dekoracja deserowa HELIO
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć na dno dwóch foremek o średnicy 23 cm. Posmarować białkiem, posypać płatkami i nakłuć ciasto widelcem. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temp. 180°C. Masę krówkowę HELIO wymieszać z płatkami migdałowymi HELIO oraz skórką cytrynową i pomarańczową HELIO. Przełożyć blaty i udekorować bakaliami HELIO. Polewę i dekorację deserową HELIO przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, następnie wylać małym strumieniem na arkusz papieru do pieczenia, tworząc tzw. esy floresy, a gdy zastygnie – udekorować mazurek czekoladą.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2016, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
WIELKANOCNY MAZUREK HELIO
Słodka masa krówkowa HELIO, garść smakowitych bakalii i dekoracje z wiosennych kwiatów – zobacz jeszcze jeden oryginalny pomysł na wielkanocnego mazurka, który będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole:
Który mazurek wybierasz? 😉 Życzymy smakowitej, kulinarnej przygody!
Niech #MasainzpiracjizHELIO będzie z Wami!
Nie zapomnijcie podzielić się swoimi słodkimi dziełami sztuki na fanpage’u HELIO! 😉
Listopad powoli dobiega końca, a to oznacza, że zaczynamy już myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Lista zakupów, prezenty, dekoracje… Warto zadbać o to już wcześniej, by w grudniu bez stresu i zabiegania cieszyć się magiczną atmosferą. Mikołajki, okres oczekiwania, a następnie Wigilia i stół pełen świątecznych pyszności. Może warto jeszcze teraz zrobić próbę generalną przed tym ważnym czasem i zadbać o to, by w tym roku oprócz tradycyjnych przepisów pojawiły się kulinarne […]
Jesteś spragniony podróży, ale w tym roku ciężko będzie Ci spełnić marzenie o urlopie w ciepłych krajach? Nie martw się! Pamiętaj, że w inne miejsca możesz się przenieść również za pomocą… smaku! 😉 Różne strony świata, różne kultury i smaki… Azjatycka zupa, szkockie scones, pasta tagliatelle… Czy wiesz, że z pomocą bakalii HELIO w łatwy i szybki sposób odtworzysz dania z różnych części świata? Dzięki suszonymi figom – zasmakujesz słonecznej Turcji, egzotyczne daktyle Deglet […]
Jest pyszna, słodko- kwaśna i doskonale sprawdzi się w każdej kuchni! Jej owoce mają liczne walory smakowe, ale i zdrowotne. Żurawina suszona bogata jest w cenne witaminy i składniki mineralne… zwłaszcza jeśli wybierzemy Żurawinę z gamy owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura, która nie tylko ma aż o połowę mniejszą zawartość cukru, ale także zawiera 7 razy wiecej błonnika pokarmowego niż ta sama ilość standardowej żurawiny. Poznajcie razem z nami zalety tej niezwykłej […]