Magiczne Święta z HELIO

Co zrobić aby te Święta były niezapomniane? Z naszymi wyjątkowymi przepisami w mig wyczarujecie pyszne, świąteczne babeczki i ciastka! Wystarczy, że oprócz naszej masy makowej i bakalii HELIO, do listy składników dodacie także… namówienie bliskich na wspólne pieczenie, a gwarantujemy, że ten czas będzie magiczny!

Przygotowywanie domowych świątecznych wypieków możemy zacząć od babeczek i ciasteczek z wideo przepisów HELIO. Dzięki naszym gotowym masom do ciast, każdy może zostać mistrzem słodkich przysmaków! Najlepszej jakości masa makowa HELIO jest gwarancją udanych gwiazdkowych wypieków o wyjątkowym smaku…

Składniki na babeczki makowo – żurawinowe: 

  • Masa makowa HELIO ½ op.
  • Płatki migdałowe HELIO 1/3 op.
  • Żurawina HELIO Natura So Soft! ½ op.
  • Polewa deserowa HELIO
  • Skórki pomarańczowe HELIO
  • Orzechy pekan HELIO
  • Jajka 2 szt. ( temp. Pokojowa)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Mielony cynamon 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Masę makową wymieszać z płatkami migdałowymi, żurawiną i cynamonem. Ubić białka, dodać żółtka, mąkę  i proszek do pieczenia. Przełożyć do papilotek . Wstawić do piekarnika, piec w 180 st. przez około 22 – 25 minut. Udekorować  babeczki polewą orzechami i skórką pomarańczową.

Równie szybko i pysznie wyczarujecie Sycylijskie Cannoli z masą makową i bakaliami. Tym razem inspirujemy Was do zaczerpnięcia z kuchni Włoch. Takie słodkości z pewnością sprawdzą się jako przysmak na nadchodzące święta i nie tylko…

Składniki na Sycylijskie cannoli :

  • Masa makowa HELIO 1/3 op.
  • Pistacje prażone bez soli HELIO Natura 1/2 op.
  • Prażone orzechy laskowe HELIO Natura 1/2 op.
  • Skórki pomarańczowe HELIO
  • Skórki cytrynowe HELIO
  • Ser sisotta 250g
  • Śmietana kremówka 30-36%, schłodzona 125 ml
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Cannoli

Przygotowanie:

Odsączony serek ricotta utrzeć z cukrem. Delikatnie wymieszać z masą makową i ubitą śmietanką. Cannoli nadziać kremem dekorując końce bakaliami i skórką cytrynową i pomarańczową. Cannoli nadziewamy przed podaniem.

Na Wigilijnym stole nie może również zabraknąć śledzi. Co powiedziecie na śledzie w połączeniu z bakaliami? Czemu nie! Wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy twoich gości. Idealny na święta, ale sprawdzi się również jako wykwintna przekąska.

Składniki:

  • Śledziowe filety marynowane
  • Morele suszone HELIO Natura SO SOFT
  • Żurawina HELIO Natura SO SOFT
  • Śliwki suszone HELIO Natura SO SOFT
  • Rodzynki sułtańskie HELIO Natura
  • Ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • 3 goździki
  • 10 ziaren kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

 Przygotowanie:

Wymoczone filety przecinamy wzdłuż na pół. Suszone owoce mieszamy. Paski filetów zwijamy w luźne rulony, które wypełniamy owocową mieszanką, na wierzch nakładamy cebulę. Śledziowe rulony przekłuwamy wykałaczką, układamy w szklanym naczyniu. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalewamy śledzie tak, żeby były zakryte. Wstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Na polskim stole wigilijnym wciąż króluje karp. Tradycyjny karp wcale nie musi być nudny! Połącz go z bakaliami HELIO i sprawdź ten pyszny, wyjątkowy smak. To idealne połączenie dla smakoszy!

Składniki (karp):

  • Filet z karpia
  • Śliwki HELIO Natura So Soft
  • Morele suszone HELIO Natura So Soft
  • Żurawina HELIO Natura So Soft
  • Płatki migdałowe HELIO Natura
  • Mąka – 2 łyżki
  • Roztopione masło – 10 dkg
  • Papryka słodka – 1 łyżka
  • Majeranek – 2 łyżki

Przygotowanie:

Opłukany filet przyprawiamy, polewamy masłem, posypujemy mąką, wkładamy do rozgrzanego do 220 st. piekarnika na około 40 minut. Migdały blanszujemy. Morele i śliwki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z migdałami i posypujemy nimi upieczoną rybę.

 

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy wspólnie z najbliższymi zasiadamy do świątecznego stołu, na którym nie może zabraknąć smakowitych, bakaliowych potraw. By cieszyć się tą magiczną atmosferą i zagwarantować sobie spokojne święta, skorzystaj z pomocy HELIO! Gotowe, bezglutenowe masy do ciast, naturalnie zdrowe orzechy i owoce suszone bez konserwantów, smakowite polewy i dekoracje… Dzięki naszym niezastąpionym produktom i sprawdzonym przepisom – w prosty, szybki i efektowny sposób wyczarujesz wspaniałe święta o smaku bakalii HELIO!

 

Udostępnij artykuł